TRicKYmAn Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Zamierzam warzyć dzisiaj stouta, do którego później chcę dodać wanilii na zimno. Zamierzam wymoczyć laski wanilii w rumie albo whisky, posiekać i dodać razem z trunkiem (myślę około 3 laski i jakieś 150ml whisky na warkę 8l). Pytania mam takie, co lepiej - whisky czy jednak rum? Czy proporcje są ok? Dodawać przy zlewaniu na cichą czy po jakimś czasie? Ile to trzymać na cichej? Stout planuję w okolicach 18-20blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Dodawałem zamoczone w rumie. 2 laski, ok. 50ml rumu na 10l. Teraz dodałbym więcej i nie wlewał razem z rumem bo dosyć zdominował aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek3434 Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Ja robiłem fesa 18 plato i dodałem burbona ale był moczony z płatkami dębowymi około 2 tygidni. Efekt był bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Moim zdaniem za dużo zarówno wanilii jak i alkoholu jak na taką ilość. No ale jeszcze pytanie czy chcesz mieć waniliowy stout czy stout z dodatkiem wanilii. Jak to pierwsze to może będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Używam dobry ekstrakt jak to: http://www.kmdelikatesy.pl/files/imagecache/product_full/zdjecia_produktow/12030580.jpg Nie jest gorszy niż cała laska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRicKYmAn Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Płatki i ekstrakt na razie zostawiam na przyszłość. Wyszło mi 9l stouta 22blg, więc piwo potrzymam pewnie dłużej w fermentorze. I tutaj 2 kolejne pytania: ile czasu trzymać wanilię na zimnej? Czy aromat/smak wanilii degraduje się z czasem podobnie jak chmiel? Nie piłem jeszcze żadnego piwa z dodatkiem wanilii (ani barrel aged), więc ciężko powiedzieć jaki chcę osiągnąć efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się