Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 W razie przypaleń wystarczy skropić sokiem z cytryny i zostawić na godzinkę, schodzi samą wodą. Ja przekrawam cytrynę na pół i tą cytryną smaruję GF, tam gdzie jest jakiś osad. Potem czysta woda i tyle. Raz na 5-6 warek stosuję Enzybrew 10, na gorąco podpinam chłodnicę i 15 puszczam obieg. Potem płuczę czystą wodą 60 stopni i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 taniej i lepiej octem, ten sam efekt co cytryna a taniej ew kwasek cytrynowy mozesz kupic na kilogramy gdzies techniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Mam problem z zapowietrzająca sie bardzo często pompą - zawsze po wymyciu spuszczam wode z wężyków i czasami mija dobre kilka minut kiedy uda mi sie ja odpowietrzyć. Macie jakieś patenty na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Mam problem z zapowietrzająca sie bardzo często pompą - zawsze po wymyciu spuszczam wode z wężyków i czasami mija dobre kilka minut kiedy uda mi sie ja odpowietrzyć. Macie jakieś patenty na to ?ja robie jedno z tych:1. Dmuchnąć i zaciągnąć ustami2. Grawitacyjnie wężyk umieścić pod kranem aż samo się spuści (na wyłączonej pompie)3. Wyłączać i włączać włącznikiem pompę kilka razy. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 4 minuty temu, panpiwniczka napisał: ja robie jedno z tych: 1. Dmuchnąć i zaciągnąć ustami 2. Grawitacyjnie wężyk umieścić pod kranem aż samo się spuści (na wyłączonej pompie) 3. Wyłączać i włączać włącznikiem pompę kilka razy. mam cb30 wiec drugi punkt odpada, ale z pozostałych na pewno skorzystam. dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Jaką średnicę wewnętrzną ma kosz zacierny w Coobra 30 L. ? Czy ten zestaw https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/sprzet_zaawansowany/brew-monk-kociol-zacierno-warzelny-max-40-litrow# lub ten https://allegro.pl/kociol-warzelny-zacierny-browar-do-piwa-40l-2500w-i7089181132.html warto kupić, czy lepiej coobre CB3 ? Edytowane 6 Lipca 2018 przez burczas Dodano pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorex Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Kosz wew i średnica wew tego kosza około 269-270 mam a średnica wew kociołka około 296-297 mmWysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Czy ktoś robi warki 10l na Coobra? Jaką najmniejszą warkę popełniliście w tym kociołku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Nie mam doświadczenia w tej kwestii ale gdzieś na forum ktoś o tym pisał - małe warki są kłopotliwe bo w Coobrze sporo cieczy znajduje się pod koszem... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 (edytowane) Zawsze można zrobić lżejsze piwo a dłużej gotować, żeby uzyskać te 10 L. Mi wyszło jeden raz 14 L czystej brzeczki przy 2h gotowania ale nie pamiętam już ile tego było przed gotowaniem. Edytowane 12 Lipca 2018 przez bladdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Zawsze można zrobić lżejsze piwo a dłużej gotować, żeby uzyskać te 10 L. Mi wyszło jeden raz 14 L czystej brzeczki przy 2h gotowania ale nie pamiętam już ile tego było przed gotowaniem. Coobra odparowuje około 3-3,5L/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 1 minutę temu, panpiwniczka napisał: 34 minuty temu, bladdy napisał: Zawsze można zrobić lżejsze piwo a dłużej gotować, żeby uzyskać te 10 L. Mi wyszło jeden raz 14 L czystej brzeczki przy 2h gotowania ale nie pamiętam już ile tego było przed gotowaniem. Coobra odparowuje około 3-3,5L/h Zależy jaką moc się ustawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panpiwniczka Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Zależy jaką moc się ustawi. Nie no mi chodziło o to że na full :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 (edytowane) Najmniejszą warkę w C25 jaką robiłem to było piwo robione z resztek słodów, było tego około 3kg które zalałem 9l wody. W fermentatorze wylądowało 12l warki, nie mierzyłem BLG ale myślę że było koło 14. Edytowane 12 Lipca 2018 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 (edytowane) Czy ktoś ma takie ustrojstwo Kocioł warzelny - 40 l - LCD - Royal Catering. Czy lepsza Coobra cb3 ? Edytowane 12 Lipca 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 To większa Coobra pod inną marką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 35 minut temu, wizi napisał: To większa Coobra pod inną marką Jeżeli to jest to samo tylko większa pojemność. Czyli się opłaca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Sprzęt kompletujesz pod potrzeby produkcyjne. Grzałka C40 jest taka sama jak w C25 więc sam proces produkcji trwa sporo dużej. Ja mam C25 i fermentatory dostosowane do wybicia 20- 22l, kolega kupił sobie tego C40 i miał problemy z fermentacją większej ilości piwa. Najpierw kpił większe fermentatory które jak się okazało do dotychczasowej lodówki mu się nie mieszczą. Zaczął więc rozlewać brzeczkę do 2 starych mniejszych fermentatorów, zadaje różne drożdże i chwali się że ma za jednym rzutem 2 różne piwa, tyle tylko że tak naprawdę to on w tym C40 ostatnio robi na pół gwizdka - wbija 20l na raz ponieważ robi sam dla siebie i nie chciał robić rzadziej więcej piwa danego gatunku a częściej ale różne. Sam zdecyduj ile piwa na raz chcesz zrobić i czy masz odpowiedni sprzęt żeby przerobić to większe wybicie. Coobra ma niby 40l ale uwarzysz na raz nie więcej jak 35l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Zaryzykowałem i kupiłem . Chciałem poskładać jakiegoś klona, ale nie mając sprzętu i dając wszystko wykonać. To wychodzi mniej więcej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Musisz mu sprawić jakieś ciepłe wdzianko, przy grzałkach 2,5kW i 40l bez dobrej izolacji termicznej cholera cię weźmie przy drugiej warce (przy pierwszej nie jeszcze nie będziesz zwracał uwagi na czas). burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Godzinę temu, mirek1g napisał: Musisz mu sprawić jakieś ciepłe wdzianko, przy grzałkach 2,5kW i 40l bez dobrej izolacji termicznej cholera cię weźmie przy drugiej warce (przy pierwszej nie jeszcze nie będziesz zwracał uwagi na czas). Chyba nie zobaczyłeś odnośnika. Wziąłem COOBRA CRAFTBREWER CB3 - 30L. Masz rację będzie akurat, chyba 20 L. brzęczki będzie wychodzić? A i zanim dojdę do ulubionej warki to troszkę czasu minie. A i dwa fermentory mogą wyjść jak się zdecyduję na niskoalkoholowe piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 No tak, nie otworzyłem linka, myślałem że bierzesz 40l. Ja C25 ubieram w 2 polarowe bluzy, nie sprawdzałem ile dzięki temu oszczędzam ale wierzę że skraca mi to czas o jakieś 15-20% (oczywiście rozbieram kocioł gdy schładzam). "A i dwa fermentory mogą wyjść jak się zdecyduję na niskoalkoholowe piwka" nie gardź dodatkami w postaci ekstraktów słodowych w płynie (ostatnio staniały) a i 2 dwa fermentatory wysoko alkoholowego zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 20l mi na coobrze wychodzi spokojnie. Wydajność niby słabsza niż biab w lodówce, ale i piwo klarowniejsze. Przy 6 kg zasypu 25l 14blg potrafi do wiadra wejść. Mi pomaga : 1.Srutuje na 2 grubości. Większa luska idzie na dno kosza do zacierania, 30% około gdzie łuskę staram się sypać na dno. Reszta drobniej, ale tak, żeby luska była w miarę cała. 2. Ubranko na kocioł, zwłaszcza przy wysładzaniu. 3. Wysladzanie woda ok 85C. Nie zdąży wystygnąć. 4. Odbieram 25l i zaczynam gotowanie. Kosz zacierny stawiam na garnek. Jak leci coś wartościowego, to dalej wysładzam i zagotowuje to na osobnym palniku w małym garnku. Wrzącę wlewam do gara jak z litr odparuje. 5. Zaczynam zacieranie od stosunku 1 Słód - woda 3. Dolewam wodę z warnika, 70C przy ppdgrzewaniu zaciera. 6. Potrzebne jest podbicie. Minimum 5cm kosza od dołu powinno być zanurzone. Filtr z dołu nie zatyka się spływającą skrobią/ łuską. Cyrkulacja może przebiegać sprawnie. 7. Wygrzew jest kluczowy. Ja dolewam wody 80C od góry. Jak przejdzie przez mloto dolewam. I tak aż gar będzie pełen. Zostawiam pod przykryciem na pewno 10min i dopiero zarzucam kosz na piętro. 8. Przepływ przez pompę reguluje kranikiem, a nie jakimś zaciskiem. Polecam też po wyłączeniu palnika odczekać z minutę z chłodzeniem. Przełom i chmieliny opadają na dno i jak jest mocno nagrzane, lubi się przysmolić. I tak już poszło z 70 warek na coobrze. .. Mam nadzieję, że coś się przyda. burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Czy w Coobra CB3 włączacie pompę na czas gotowania? Jeśli ten temat gdzieś już jest - przepraszam, ale nie mogę znaleźć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Raczej nie, bo łatwo się zapycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się