anteks Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 6 minut temu, fotohobby napisał: W Maischfest sie nie miesci . Uzywam jednego worka do zacierania (albo dodatkowego FD z siatki) bo przez otwory w koszu wydostawał się słód, drugiego do chmielenia. tego? https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Maischfest-kociol-zacierny-kociol-warzelny-5-czesci-1500-3000W-25l-LCD-stal-nierdzewna.html# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 27 minut temu, anteks napisał: tego? https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Maischfest-kociol-zacierny-kociol-warzelny-5-czesci-1500-3000W-25l-LCD-stal-nierdzewna.html# Tak. Kosz ma nóżki, mniej wiecej 1-1.5 cm. Na tej samej wysokosci (lub trochę wyżej) od dna znajduje się wyjscie z kranika. Oczywiscie możnaby zamontowac wyzsze nozki, ale przy wiekszych zasypach moglby być problem. Wolałem kupic dwa worki do zaciarania i chmielenia, przy czym teraz uzywam juz tylko tego do chmielenia, a do zacierania na dnie kosza uzywam tego: https://allegro.pl/pokrywa-sito-sitko-oslona-na-patelnie-25cm-s4-i7466591612.html Bez rączki, oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Godzinę temu, fotohobby napisał: Tak. Kosz ma nóżki, mniej wiecej 1-1.5 cm. Na tej samej wysokosci (lub trochę wyżej) od dna znajduje się wyjscie z kranika. Oczywiscie możnaby zamontowac wyzsze nozki, ale przy wiekszych zasypach moglby być problem. Wolałem kupic dwa worki do zaciarania i chmielenia, przy czym teraz uzywam juz tylko tego do chmielenia, a do zacierania na dnie kosza uzywam tego: https://allegro.pl/pokrywa-sito-sitko-oslona-na-patelnie-25cm-s4-i7466591612.html Bez rączki, oczywiście Co Ciebie skłoniło do zakupu tego garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 22 minuty temu, fotohobby napisał: Używasz pompki do cyrkulacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) 10 minut temu, anteks napisał: Używasz pompki do cyrkulacji? Tak. Oraz do wysładzania. To pierwsze warzenie po skompletowaniu części Edytowane 28 Listopada 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 a do chmielenia zawiazujesz chmiel w srodu i wrzucasz czy zakladasz tak jakby do zacierania BIAB? I jak filtrujesz po gotowaniu? Ja myslalem wlasnie ze worek wkladasz do fermentora i zlewasz i wtedy wyjmujesz worek i caly osad w nim zostaje. Ja chyba tak zaczne robic bo przez moj filtrator sprezynowy leci jak krew z nosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Godzinę temu, Gwynbleidd napisał: a do chmielenia zawiazujesz chmiel w srodu i wrzucasz czy zakladasz tak jakby do zacierania BIAB? I jak filtrujesz po gotowaniu? Ja myslalem wlasnie ze worek wkladasz do fermentora i zlewasz i wtedy wyjmujesz worek i caly osad w nim zostaje. Ja chyba tak zaczne robic bo przez moj filtrator sprezynowy leci jak krew z nosa. Zakladam jak do zacierania, wrzucam dwa pręty z nierdzewki dla obciazenia i sypie chmiel. Plus tego jest taki, ze nie musze dezynfekować worka, minus, ze częśc przełomu powstaje poza workiem.. Ale do filtracji mam mały worek nylonowy 150um, zakładany na wężyk. Aczkolwiek spróbuję kiedyś wygotować i włożyć worek do fermentora. Edytowane 28 Listopada 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Hej, mam klarsteina, od niedawna śrutuję w domu. Ustawiłem szczelinę 1.1-1.3mm. 6kg słodu, zacieranie poszło bardzo dobrze, nic się nie zbijało natomiast filtracja/wysładzanie przeleciało bardzo szybko, czy to znaczy że mam zmniejszyć szczelinę aby trochę bardziej złoże przytkać? Wydajność zacierania (samego zacierania z BS) to 75% co chyba nie jest najlepszym wynikiem. EDIT: Myślę aby przy warkach przy których się da zminimalizować wysładzanie i lać tyle wody od razu do zacierania ile sie zmiesci choć wcześniej czasem właśnie miałem tak że przelatywało wysładzanie od razu a czasem tak że 30 minut trzeba było czekać aby parę litrów przeleciało to może faktycznie za słabo ześrutowałem? Ew może powinienem nawilżyć. Ogólnie mąki miałem mało ale mam też dobry śrutownik od Patryka z OLX Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Tak jak pisałem w innym poście - najważniejsze jest zacieranie. Śrutuje się tak, aby przepływ dla większości zasypów był ok. 4 l/min. Odnośnie wysładzania - na to nie mamy w tych systemach już takiego wpływu. Zwiększyć wydajność można na przykład stosując deszczownicę. Przy jej braku wodę wysładzającą podawać w takim tempie, aby utrzymać warstwę wody nad złożem. Nie lać w jedno miejsce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 14 hours ago, Gwynbleidd said: Hej, mam klarsteina, od niedawna śrutuję w domu. Ustawiłem szczelinę 1.1-1.3mm. 6kg słodu, zacieranie poszło bardzo dobrze, nic się nie zbijało natomiast filtracja/wysładzanie przeleciało bardzo szybko, czy to znaczy że mam zmniejszyć szczelinę aby trochę bardziej złoże przytkać? Wydajność zacierania (samego zacierania z BS) to 75% co chyba nie jest najlepszym wynikiem. EDIT: Myślę aby przy warkach przy których się da zminimalizować wysładzanie i lać tyle wody od razu do zacierania ile sie zmiesci Nie lej wody od razu, tylko zwiększaj przy zmianie przerwy. Ja np przed wygrzewem wyjmuje lekko kosz, brzeczka spływa, nastawiam 78C, spuszczam kosz i dolewam do pełna wody ok 78C od góry. Vorlauf na dole spowalnia filtracje, woda z góry przyspiesza wygrzew, unikamy strat z zacierania w zbyt dużej ilości wody. Robię tak w coobrze i nowym kociołku z Piwolab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 5 godzin temu, PiwoLab napisał: Tak jak pisałem w innym poście - najważniejsze jest zacieranie. Śrutuje się tak, aby przepływ dla większości zasypów był ok. 4 l/min. Odnośnie wysładzania - na to nie mamy w tych systemach już takiego wpływu. Zwiększyć wydajność można na przykład stosując deszczownicę. Przy jej braku wodę wysładzającą podawać w takim tempie, aby utrzymać warstwę wody nad złożem. Nie lać w jedno miejsce! zacieranie było spoko i nawet gęstość była ok, problem był właśnie że wysładzanie za bardzo mi to rozcieńczyło. Przy wysładzaniu staram się utrzymać poziom cieczy nad złożem choć w tym przypadku było to nie możliwe tak szybko to spływało. Stosuję też metodę że staram się równomiernie rozprowadzić wodę do wysładzania a nie w jedno miejsce. Następnym razem spróbuję zmniejszyć szczelinę śrutownika i ew zwilżyć słód wcześniej aby zostały łuski. Wydawało mi się że ta szczelina zmierzona 1mm szczelinomierzem będzie aż za mała ale widocznie się myliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 W dniu 24.11.2018 o 15:19, marny_popis napisał: A masz też siatkę na dno kosza zaciernego czy sam hopstoper? co Ci daje ta siatka? Ja jak ja stosowałem miałem częściej zatrzymana filtracje niz bez... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Przez siatkę nie przechodzą drobiny słodu które potrafiły zatrzymać pompkę, no i wydaje mi się że przy siatce wysładzanie trwa trochę dłużej przez co wydajność wzrasta, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 I tak jak Ci wcześniej pisałem bardzo duże znaczenie ma grubość śrutowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 13 godzin temu, marny_popis napisał: Przez siatkę nie przechodzą drobiny słodu które potrafiły zatrzymać pompkę, no i wydaje mi się że przy siatce wysładzanie trwa trochę dłużej przez co wydajność wzrasta, co do wydajnosci sie zgodze , ale jesli masz hopstopper to nie ma opcji zeby cos dostalo sie do pompki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 24 minuty temu, leonzn napisał: co do wydajnosci sie zgodze , ale jesli masz hopstopper to nie ma opcji zeby cos dostalo sie do pompki Prawda. Robiłem APA i tak ześrutowałem że wysładzanie w CB3 z siatką trwało około godziny. A pompka się nie zacięła ( Oczywiście hopstoper był też) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Powiedz mi jakiego śrutownika używasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 55 minut temu, leonzn napisał: co do wydajnosci sie zgodze , ale jesli masz hopstopper to nie ma opcji zeby cos dostalo sie do pompki Oczywiście że tak ale bez siatki w koszu zaciernym mąka może przedostać się do kotła i zakleić hopstoper, dlatego pisałem że grubość śrutowania ma duże znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 56 minut temu, marny_popis napisał: Oczywiście że tak ale bez siatki w koszu zaciernym mąka może przedostać się do kotła i zakleić hopstoper, dlatego pisałem że grubość śrutowania ma duże znaczenie a jak bede mial siatke to sie nie przedostanie ? ta siatka nie jest az tak drobna zeby zatrzymac make Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Godzinę temu, marny_popis napisał: Powiedz mi jakiego śrutownika używasz Biowin, z bio napędem. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 2 minuty temu, burczas napisał: Biowin, z bio napędem. ? Właśnie się do niego przymierzam dlatego pytam, ogólnie jesteś zadowolony? nie ma problemów z ustawieniem szczeliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 9 minut temu, marny_popis napisał: Właśnie się do niego przymierzam dlatego pytam, ogólnie jesteś zadowolony? nie ma problemów z ustawieniem szczeliny? Kpiłem używany i nie narzekam. Śrutuje dobrze. Ostatnio chciałem lepiej ześrutować i przedobrzyłem. https://www.piwo.org/gallery/image/9047-dsc_1366/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Grubość śrutowania ma zasadnicze znaczenie dla wydajności i efektywności zacierania ale to nie wszystko. Jeżeli słód jest przesuszony to nawet jeżeli będzie w śrutowniku tylko rozłupywany na pół zawsze posypie się mąka. Jeżeli słód jest ześrutowany dużo wcześniej i będziemy go trzymali długo, mimo że będzie w szczelnym worku foliowym to przy potrząsaniu też będzie się z niego wysypywała mąka. Żeby rozluźnić młóto można się posłużyć ryżową lub gryczaną łuską, w przypadku tej drugiej trzeba ją wcześniej sparzyć żeby nie wprowadzać obcych smaków (chociaż w ciemnych piwach smak gryki jest fajny). Słód przed śrutowaniem trzeba nawilżyć kolejna ważna rzecz, na prędkość wysładzania wpływa ułożenie złoża. Jeżeli po wsypaniu słodu włączymy pompkę zanim słód się odpowiednio ułoży to zapchamy hopstoper. Wsypujemy słód, czekamy 10-15min i dopiero włączamy pompkę. Od kilku lat używam najtańszego śrutownika Biowin, napędzam go wkrętarką, nie mam problemu. 5kg słodu śrutuję 5-8 min. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez mirek1g marny_popis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 3 minuty temu, mirek1g napisał: Jeżeli po wsypaniu słodu włączymy pompkę zanim słód się odpowiednio ułoży to zapchamy hopstoper. Wsypujemy słód, czekamy 10-15min i dopiero włączamy pompkę. O tym nie wspominałem, bo tyle się o tym pisało że to chyba jest oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się