Regis Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Wczoraj (wtorek) uwarzyłem piwo i wieczorem dodałem drożdże, w tej chwili już ładnie pracują. W sobotę chciałbym uwarzyć kolejną warkę i wykorzystać drożdże z poprzedniej fermentacji, teraz nie wiem jak to zrobić. Mogę w sobotę przelać obecną warkę na cichą i zebrać drożdże, ale nie wiem czy wystarczy im czasu do zakończenia fermentacji burzliwej. Myślę też na pobraniem drożdży bez przelewania, ale nie wiem jak to zrobić... W sobotę zassać wężykiem trochę osadu z dna jeśli takowy powstanie, albo nabrać po prostu szklankę piwa i wlać do drugiego fermentora? Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Co radzicie? Jestem w liczbie pojedynczej, ale: Zostawić fermentujące piwo w spokoju na dwa do trzech tygodni. Kupić nową saszetkę drożdży i uwarzyć drugie piwo. Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę. Edytowane 27 Lipca 2016 przez zasada jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Nie ma co kombinować z jakimś zasysaniem, przelewaniem szklankami piwa fermentującego itp. Zasada dobrze pisze, piwo które fermentuje zostaw w spokoju. Kup nowe suchary użyj ich. Często tego samego dnia przelewałem piwo na cichą i warzyłem nowe piwo i wykorzystywałem świeżą gęstwe za pomocą dużej strzykawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Poczekać dwa do trzech tygodni i po przelaniu na cichą/ zabutelkowaniu pierwszego piwa wykorzystać gęstwę. Mogę poczekać z przelewaniem dwa tygodnie. Pytanie tylko, czy po dwóch tygodniach w piwie 14 blg gęstwa będzie w dobrej kondycji? Edytowane 27 Lipca 2016 przez Regis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Będzie dobra, dwa tygodnie to nie tak wcale długa fermentacja burzliwa ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Możesz próbować zbierać z piany, poczytaj sobie o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Regis ja wykorzystywalem drozdze z 3 tygodniowej burzliwej i nie bylo najmniejszego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się