kopyr Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Może dla Ciebie Kopyr to zapisują w kajecie. U mnie w okolicy to kaucja wynosi średnio 170zł, co więcej piszą z dowodu i musi być zdane, bo cena kega jest wyższa. Jak bierzesz prywatnie to jasne, bo kto Cię będzie szukał. Ale, jeśli masz knajpę i bierzesz tę beczkę, dwie tygodniowo to nikt Ci nie będzie kazał płacić kaucji. Współpracowałem z różnymi hurtowniami i zawsze to było na zasadzie zapisu, że wydano tyle, a tyle kegów, zdano tyle. Nigdy żadnej kaucji nie płaciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Właśnie - kiedyś stało. Na każdym złomie gdzie pytałem mówili, że beczki im się nie trafiają. Kilka lat temu to i owszem, ale w ostatnim czasie nie. Siedzę już w tym od ponad roku i tylko raz kupiłem beczkę po piwie na złomie pod Puławami, ale to był malutki punkt skupu. A i tak ofertę otrzymałem w odpowiedzi na moje ogłoszenie a nie jeżdżąc i pytając. Gdy pytałem o kegi na zaprzyjaźnionym skupie złomu, to powiedzieli mi że to towar którego nie dotykają nawet- żeby nie zostawić odcisków palców , podobnie jak kratek i włazów kanalizacyjnych- prawdopodobieństwo że pochodzą z kradzieży i związane z tym problemy sprawiają że nie przyjmują, nawet gdy pochodzi z pewnego źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Dopisze swoje pytanie mam kega 50L przeznaczenie na kocioł warzelny.Jakiej wielkości wspawać kruciec a jaki najlepszy bedzie zawór chodzi o utrzymanie czystości..Do filtratora wystarczy kruciec 1/4 i taki zaworek pytam bo można kupić na Allegro. edit elroy: proszę zamieszczać pytania w odpowiednich wątkach. ( a gdzie) Edytowane 15 Grudnia 2010 przez misiu36100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 mam pytanie;jaką się uda maksymalną warke zrobić w kegu 30l (bez dolewania wody i podobnych kombinacji),chciałbym tak przynajmniej 24 l,da rade ?.czy lepiej kupić gar 35-40 l ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 w kegu 30l 24l da rade a najlepiej kup ten gar 35-40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 będę grzał na gazie, dogrzewał grzałką elektryczną ,no i boje się ,ze z kega będzie mi wychlapywało (taka przypadłość grzałki),wiec pewnie kupie ten garnek ,a keg sprzedam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 a poco masz dogrzewać grzałką ? masz za słaby palnik ? polecam taboret gazowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wymień keg na większy Wyjdzie taniej niż kupno garnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 no,mam za słaby palnik,a 50 l to za dużo ,więc zostanę przy garnku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 garnek/keg nigdy nie jest za duży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 miałem kiedyś gar 35 litrówi spokojnie ponad 30 litrów w nim robiłem. Gaz zawsze ustawiałem tak, by nie kipiało za mocno. Po wsypaniu chmielu nigdy nie miałem wiele piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) mam pytanie;jaką się uda maksymalną warke zrobić w kegu 30l (bez dolewania wody i podobnych kombinacji),chciałbym tak przynajmniej 24 l,da rade ?.czy lepiej kupić gar 35-40 l ?. Keg ma zalety: 1 Po wspawaniu króćca i wkręceniu zaworu masz możliwość filtracji rurką CU, lub fałszywym dnem (lepsza wydajność) bez przelewania. 2 Po gotowaniu i chłodzeniu razem z rurką odkręcasz kran i spuszczasz brzeczkę do fermentora od razu ją natleniając, a chmieliny i osady zostają w kegu. 3 Keg ma na dole kołnierz przez co płomień nie odpływa po bokach jak w przypadku garnka. 4 Jest praktycznie niezniszczalny i można go szorować nawet papierem ściernym, a emalia wiadomo jak się zachowuje. Edit 5 Stosuję taką metodę że pod koniec gotowania dolewam wrzątku do zakładanej objętości. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Planuję budowę troszkę bardziej zautomatyzowanego browaru na swoje potrzeby. Keg 50l już kupiłem. Narysowałem sobie taki oto przybliżony projekt. Planuję wspawanie muf nierdzewnych 1/2 cala, zastosuję pompy od jakiejś pralki (jakie polecacie ?) Umówiony już jestem na wycinanie laserowe filtratorów - czy takie otwory będą odpowiednie ? Blacha na filtratory i kadź słodową jest w piwniczce grubości 2mm Pokuszę się także o skonstruowanie i oprogramowanie własnego sterownika do tego urządzenia. Gdzie umieścić termometr(y) żeby pomiar temperatury był wiarygodny. Gdzie i jakie kupić odpowiednie grzałki do tego ? Jak sądzicie jakie schody mogę napotkać przy budowie tego ustrojstwa ?? A może lepiej kega grzać na taborecie mieszać łychą i po kłopocie ?? Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Planuję budowę troszkę bardziej zautomatyzowanego browaru na swoje potrzeby. Keg 50l już kupiłem. Narysowałem sobie taki oto przybliżony projekt. Planuję wspawanie muf nierdzewnych 1/2 cala, zastosuję pompy od jakiejś pralki (jakie polecacie ?) Umówiony już jestem na wycinanie laserowe filtratorów - czy takie otwory będą odpowiednie ? Blacha na filtratory i kadź słodową jest w piwniczce grubości 2mm Pokuszę się także o skonstruowanie i oprogramowanie własnego sterownika do tego urządzenia. Gdzie umieścić termometr(y) żeby pomiar temperatury był wiarygodny. Gdzie i jakie kupić odpowiednie grzałki do tego ? Jak sądzicie jakie schody mogę napotkać przy budowie tego ustrojstwa ?? A może lepiej kega grzać na taborecie mieszać łychą i po kłopocie ?? Blacha na filtratory? Rozumiem, że piszesz o fałszywym dnie. Ja osobiście mam złe doświadczenia, ale może miałem złą blachę. Termometry, różnie to koledzy przedstawiają, najważniejsze jest dobra cyrkulacja, mieszanie. Co do grzałek to jakie chcesz i gdzie chcesz? Ja zmówiłem w Krakowie (www. elektrotermia.com.pl) i mam na wymiar. Schody, to zależy co chcesz zrobić. Przejrzyj forum - tu jest ogrom różnych konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 tak jak pisze Pieron, konstrukcji jest bardzo dużo. Pytanie co Ciebie interesuje? Jeśli chcesz automatykę, to droga do doskonałości jest długa, jesli coś prostego, zerknij na mój gar. Grzany gazem, mieszanie łychą. Sprawdza się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Forum to już przeczytałem chyba całe w tych tematach, niedługo to już pamięci niektóre fragmenty cytował będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 tak jak pisze Pieron, konstrukcji jest bardzo dużo. Pytanie co Ciebie interesuje?Jeśli chcesz automatykę, to droga do doskonałości jest długa, jesli coś prostego, zerknij na mój gar. Grzany gazem, mieszanie łychą. Sprawdza się znakomicie. Oczywiście już oglądałem Twój gar. Chciałbym to maksymalnie zautomatyzować i uprościć proces warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 no to faktycznie roboty trochę będziesz miał, bo faktycznie jesli automatyka i pompy to wydaje mi się, że grzanie elektryczne byłoby najkorzystaniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) Domyślam się że kolega robi coś na wzór kadzi dostępnych w browamatorze i moja uwaga jest tylko jedna że młóto powinno być trzymane w kadzi zaciernej pomiędzy dwoma filtrami więc pamiętaj o regulacji górnym filtrem do ilości zasypu.. Zastosował bym tylko jedną pompę i przy pomocy rurek rozprowadził miejsca w którym będziesz brał brzeczkę (poza filtratorem) ponieważ łatwiej sterować jedną pompką niż dwoma.. Wykonał bym lejek z stali nierdzewnej dopasowany do filtratora tak żeby połączenie było szczelne i do tego lejka podłączył bym powrót, wtedy brzeczka będzie przepływała przez młóto i wymusisz filtrację(można wspawać centralnie mufę i do niej wkręcić lejek z mocowaniem śruby i do lejka mocować filtrator dobrze spasowany na wcisk powinno być szczelne).. Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Dwie pompy dlatego, że boje się że jedna nie da dostatecznego ciśnienia. Regulacja ilości zasypu oczywiście będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Kończę właśnie robić podobne ustrojstwo. Działa już część "warzelna" - czyli zacieram na razie w garze, ale kilka warek uwarzyłem już w kadzi. Mam dwie grzałki po 1,7 kW. Kupiłem termostat elektroniczny z wyświetlaczem i dodałem do tego przekażnik do sterowania grzałkami. Po wysłodzeniu całość zagotowuje się w ciągu kilkunastu minut. I tyle na razie działa. W trakcie : zrobiłem już cylinder wewnętrzny oraz górne i dole wieczko. Na razie nie wierciłem otworów - myślę że zamiast tego ponacinam to tarczą - chyba będą mniejsze tendencje do zatykania. Pompę mam już upatrzoną - od pralki ardo, 30 W, jeśli nie wystarczy jedna to będę się martwił potem. Są dwie rzeczy co do których nie jestem pewien - wyjdą w praniu : 1. ruchoma górna pokrywa - na razie zrobiłem statyczną, nie widziałem potrzeby robienia ruchomej (większe problemy z właściwym spasowaniem) 2. ewentualne dotatkowe filtrowanie - jakieś dodatkowe siateczki nad i pod słodem - zobaczę jak będzie to wyglądało po pierwszej warce Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia odnośnie punktów 1 i 2 to będę wdzięczny za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 (edytowane) JA zrobiłem tak 1.Najpierw nawiecenie dziurki przy rancie kega aby można było palić Tigiem szlifierką za długo by szło i za mały otwór by powstał. 2.Wyszlifowanie pozostałości po wypaleniu 3. Keg gotowy do użytku (do wspawania jeszcze zawór montaż grzałek) Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez danol148 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) Blacha na filtratory? Rozumiem, że piszesz o fałszywym dnie. Ja osobiście mam złe doświadczenia, ale może miałem złą blachę.Termometry, różnie to koledzy przedstawiają, najważniejsze jest dobra cyrkulacja, mieszanie. Co do grzałek to jakie chcesz i gdzie chcesz? Ja zmówiłem w Krakowie (www. elektrotermia.com.pl) i mam na wymiar. Schody, to zależy co chcesz zrobić. Przejrzyj forum - tu jest ogrom różnych konstrukcji. Cały czas rozważam zamiast filtratorów (a może fałszywych denek zresztą jak zwał tak zwał) z dziurami okrągłymi zrobienie sita szczelinowego i coraz bardziej skłaniam się ku temu rozwiązaniu. Teraz mam zaplanowane takie cuś jak na obrazku poniżej. Ile mniej więcej kosztowały Cię takie grzałki do kotła ?? Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Czytałem na forum że szczeliny są bardziej wydajne i mniej pracochłonne.. Podpytaj Wiktora bo to jego pozwoliłem sobie zacytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 faktycznie, ja miałem początkowo dziury, po 1 warzeniu doszedłem jednak, że mogłoby się szybciej filtrować i zrobiłem szczeliny tarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się