polter Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Ja jutro filtruję zasyp z pszenicy niesłodowanej i płatków owsianych (częściowy). Mam nadzieję, że te 0.5 mm szczeliny dadzą radę. Spoko dadzą radę, skoro filtrator z oplotu daje radę u innych to taaka rurka też powinna sobie poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Wiktor, tak patrzę i czytam co masz w butelkach i zastanawiam się jak się to wszystko ostało w takich ilościach... Jak ty to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Wiktor, tak patrzę i czytam co masz w butelkach i zastanawiam się jak się to wszystko ostało w takich ilościach... Jak ty to robisz? Wiktor tylko warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Wiktor, tak patrzę i czytam co masz w butelkach i zastanawiam się jak się to wszystko ostało w takich ilościach... Jak ty to robisz? tak szczerze to dawno nie aktualizowałem stopki. Ogółem warzę tyle że jak mam coś niedobrego to zanim wszystko wypiję to mam następne dobre więc się kumuluje. Teraz głównie na kegach jadę więc dany gatunek jest u mnie dość krótko. Aczkolwiek Grodziskiego staram się mieć dużo Ale staram się mieć bezpieczny poziom 100-150 litrów na fermentacji. Ostatnio się wyprztykałem w ciągu wieczoru z 2 kegów, ale już dzisiaj nadrobiłem warzą PIPĘ Do kotła poszło prawie ćwierć kilograma chmielu A w weekand może jakiś lagerek. Wiktor tylko warzy ostatnio też coraz więcej ważę Edytowane 24 Listopada 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Wiktor tylko warzy ostatnio też coraz więcej ważę Nawet o tym mi nie wspominaj :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Ponieważ zdobyłem ostatnio keg 50 litrów przymierzam się do przerobienia go na kadź, docelowo skłaniam się do rozwiązania Jejski-ego oraz filtracja Lukas-a. Keg jest już wycięty, muszę kupić zawory oraz nyple, znalazłem na allegro nawet dwustronne. Teraz pytanie jaki rozmiar zastosować 1/2 czy 3/4 ? Czy pod termometry wspawuje się mufki 1/2 ? Które termometry są dokładniejsze ? Jejski napisz jaką masz wysokość zmontowanego zestawu lub wrzuć foto całego swojego zestawu, chcę dokupić jeszcze dwa kegi i zastosować również system grawitacyjny ale trochę przeraża mnie wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Z kega wytnij kołnierz zostawiając rączki. Bardzo ułatwia mycie. Zawór mam 1/2" z końcówką 12mm Cu. Młóta nie przelewam, a tylko brzeczkę więc 1/2" wystarcza. Dodatkowo na rurkę 12mm można nasunąć normalny wężyk przy filtracji powodując podciśnienie. Jeśli grzejesz na gazie to zapomnij o termometrach analogowych, bo odczytuje temp. z kega a nie zacieru. Nie spawaj mufek pod termometr! Najlepiej zastosować cyfrowy pomiar np. http://www.piwo.org/files/file/31-tcltempmonitor/ Mała relacja z zastosowania. System jest pomyślany tak że tylko na kolejnych etapach odkręcam zawory i nic poza fermentorami nie trzeba nosić, no może poza starym garem z wodą do wysładzania którą grzeję na dolnym taborecie przy mashout, przenoszę na szafkę obok i okrywam kocem. W ten sposób uniknąłem trzeciego stopnia w niskiej piwnicy i kolejnego palnika. Co do wysokości to do mieszania w garze zaciernym muszę stawać na małym taboreciku, a mam 180cm wzrostu fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Jejski dzięki za info. Zamawiam więc 1/2", termometr bimetaliczny odpuszczam sobie. Keg już wczoraj wyciąłem, odciąłem całą góre z kołnierzem, uchwyty które wyciąłem zostaną przyspawane. Zastanawiam się na jakiej wysokości wiercić otwór na zawór, dodam że mój keg nie ma płaskiego dna tylko wklęsłe jak w misce a filtrator chciałem zrobić rurkowy. Oczywiście grzanie na taborecie gazowym. Edytowane 25 Października 2013 przez hynas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Pamiętaj o zaspawaniu otworów na dolnym rancie kega, szczególnie tego, w którym będzie wstawiony nypel do zaworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Pamiętaj o zaspawaniu otworów na dolnym rancie kega ... No qrna wiem, że może nie wiele kojarzę, ale jak podasz "dla po co?" to będzie to zdecydowanie bardziej zrozumiałe dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Pamiętaj o zaspawaniu otworów na dolnym rancie kega, szczególnie tego, w którym będzie wstawiony nypel do zaworu. Ciekawi mnie twój argument, ostatnio wyczytałem że te otwory są właśnie potrzebne jeżeli uzywamy taboretu. Nadal nie wiem na jakiej wysokości wspawać nypel, założony będzie filtrator z rurek a dno kega jest wklęsłe, jak wogóle takie wklęsłe dno ma się do filtracji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Pamiętaj o zaspawaniu otworów na dolnym rancie kega, szczególnie tego, w którym będzie wstawiony nypel do zaworu. Ciekawi mnie twój argument, ostatnio wyczytałem że te otwory są właśnie potrzebne jeżeli uzywamy taboretu. Nadal nie wiem na jakiej wysokości wspawać nypel, założony będzie filtrator z rurek a dno kega jest wklęsłe, jak wogóle takie wklęsłe dno ma się do filtracji ? Też mam ten dylemat. Myślę żeby wspawać mufę nie nypel tak jak na rysunku poniżej. Tuż ponad szwem kega. Edytowane 26 Października 2013 przez qub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Też mam ten dylemat. Myślę żeby wspawać mufę nie nypel tak jak na rysunku poniżej. Tuż ponad szwem kega. W moim przypadku potrzebny jest nypel, dam od razu dwustronny, mufa nic mi nie da i tak musiałbym wkręcić nypel aby połączyć się ze śrubunkiem filtratora. A co do wklęsłego dna myślę że lekko podegnę rurkę filtratora i skieruje go w tą nieckę kega. Z jakiej średnicy rurki proponujecie zrobić filtrator ?, mam rurki 15 i 18 do 15 mam również kształtki Edytowane 26 Października 2013 przez hynas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Przed wspawaniem mufy chce sprawdzić jak zachowa się takie rozwiązanie gdzie wszystko skręcę. Planuje rozwiercić otwór w kegu tak jak pokazałem na obrazu wcześniej. Od środka kega będzie: ścianka kega > nypel (ta część pasująca do klucza) > oring >podkładka miedziana > mufa > zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 No qrna wiem, że może nie wiele kojarzę, ale jak podasz "dla po co?" to będzie to zdecydowanie bardziej zrozumiałe dla wszystkich Dla po to, że otworami tymi wieje mocno gorące powietrze, które lepiej utrzymywać pod kegiem, a w przypadku jednego, może być szkodliwe dla blisko umiejscowionego zaworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Dla po to, że otworami tymi wieje mocno gorące powietrze thx, teraz wszystko jasne i oczywiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Ponieważ udało mi się zdobyć drugi keg który przerabiam na wodę do wysładzania postanowiłem zakupić do kompletu garnek 70L z nierdzewki który będzie służył jako gar warzelny. Mam teraz dylemat czy w garze wiercić i wspawać zawór ?, zawsze robiłem whirpool i ściągałek węzykiem, z drugiej strony taki zawór napewno będzie bardziej funkcjonalny, tylko jak filtrować wtedy chmieliny które będą na dnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 tylko jak filtrować wtedy chmieliny które będą na dnie ? Możesz np. tak jak ja. hynas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Jejski dzieki za pomoc. Mam wszystko powiercone, może w tym tygodniu dam do spawania i jeszcze w tym roku zrobię test Zastanawiam się nad mieszadłem, mam rurkę z kega czy dobrym pomysłem będzie wykorzystanie jej do mieszadła ?, druga sprawa czy wspawać np. nakrętkę w dno kega do wycentrowania mieszadła, czy nie jest to konieczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Centrowanie u dołu kadzi to dobry pomysł, ale ja nie mogę tego zrobić bo mam luźno położone FD. Rurka z kega jest po pierwsze za krótka, a po drugie ma nieco za cienką ściankę co sprawia troszkę problemów w spawaniu i obróbce. Właśnie dzisiaj skończyłem konstrukcję mojego mieszadła, a jutro oddaję do spawania. Pochwalę się efektem oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Centrowanie u dołu kadzi to dobry pomysł, ale ja nie mogę tego zrobić bo mam luźno położone FD. Rurka z kega jest po pierwsze za krótka, a po drugie ma nieco za cienką ściankę co sprawia troszkę problemów w spawaniu i obróbce. Właśnie dzisiaj skończyłem konstrukcję mojego mieszadła, a jutro oddaję do spawania. Pochwalę się efektem oczywiście. Na razie się wstrzymałem z mieszadłem, inna sprawa to zatrzymał mnie brak kwasówki żeby coś zrobić. Czekam niecierpliwie co wymyśiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Reasumując te 10 stron tematu, aby zrobić z kega kadź należy: - wyciąć górę - zostawiając uszy lub je później dospawać - zaspawać od dołu dziury na krawędziach - szczególnie w miejscu montażu zaworu - wmontować zawór - do zaworu podłączyć filtrator (albo wykonany z ponacinanej rurki miedzianej, albo tzw. fałszywe dno z ponacinanej blachy) Czy dobrze to rozumiem? Pytanko co z wyciętą górą - czy nie robi się z niej jakby pokrywy czy coś w tym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Na razie się wstrzymałem z mieszadłem, inna sprawa to zatrzymał mnie brak kwasówki żeby coś zrobić. Czekam niecierpliwie co wymyśiłeś. Właśnie wczoraj się pochwaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Pytanko co z wyciętą górą - czy nie robi się z niej jakby pokrywy czy coś w tym stylu? ja zrobiłem fałszywe dno bo blacha jest dość gruba wypukła więc na pewno bardziej odporna na odkształcenia od płaskiego kawałka blachy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Super sprzęt, i kolejny super pomysł, właśnie o czymś takim jak u Ciebie Gigo docelowo marzę. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia, bo z tego co widzę masz jedną pompę i w jaki sposób przelewasz brzeczkę do chmielenia? Bo wygląda to tak jakbyś robił to za pomocą tej pomby przez którą leci HERMS - ale wtedy musisz osobno jakoś ją schładzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się