kris81 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 ko_cur to napisze tak, piwo ktore robilem to lager (wiem to byl pierwszy blad, bo to moje pierwsze piwo i zly typ wybralem) w pomieszczeniu gdzie stalo piwo temperatura byla do max 21 stopni, jak widzisz w pierwszym poscie piwo bylo przez caly czas obkladane lodem (mam go sporo i za free). Wyjezdzam teraz na 15 dni i jak na zlosc w Irlandii sa upaly i temeratura w pomieszczeniu gdzie stoi piwo wzrosla do 24 stopni wiec nie wiem czy to nie zaduzo. Nie mam skrzyni ani nic podobnego i nie mam opcji przenisc piwo do innego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Drożdże są lagerowe, więc powinieneś mieć lagera, zabutelkuj wtedy kiedy skończy się fermentacja, czyli m.in przestanie bulkać Aha,a jak by uzyl MJ M29 French Saision, to by mial Saisiona :D Ludzie, litosci...Zaden z was nawet nie zadal sobie trudu wyguglowania frazy "Mangrove's Jack M54 California Lager" przeznaczone przede wszystkim dla stylu California Comon - tak lagerowe,ale zadaje sie je wg producenta w 18- 20 stopni - poczytajcie o tym stylu i jeszcze o Kentucky Comon,a nie wprowadzacie chlopaka w blad ! Kolega wybral takie, bo takie ma warunki. Od kiedy to bulkadlo jest wyznacznikiem konca fermentacji !? Jest nim pomiar blg = 2 blg czyli jakies 1008 OG, wiec mysle,ze jak nie spadnie nizej to smialo w butle,a jak spadnie nizej to moze byc infekcja. Bedzie z tego piwo,ale ani Lager ani California Comon...Wity opadaja Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Samael kris81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Tak nawiasem to nie butelkujesz gdy spadnie poniżej 2 blg, tylko gdy przez 2-3 dni blg przestanie spadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Ja specjalnie nie instalowałem "bulgatora",i tak mam dużo stresu i biegania do piwnicy. Po zadaniu drożdży,byłem regularnie co 3 godz sprawdzać,czy już coś się dzieje -Temperatura spada ,czy nie? -Drożdże już ruszyły? -Jest już piana?A jesli tak,to jaka wysoka? -A ten osad drożdżowy to nie za mały ? -Ciekawe jak wyglada,może infekcja?trzeba by zajrzec,ale piszą,żeby nie!!! Plan jest taki:Trzymać piwo 3 tyg,bez zlewania na cicha.NIe zaglądać do środka.I tak już dałem d..y przy chmieleniu. Przy 12 blg,wyszło cos w granicy 55 IBU.Pierwszej warki z infekcją,bym nie przeżył Troche się gubie z tymi fermentacjami.Fermentacja burzliwa, trwa do momentu,ustania widocznych oznak fermentacji(piana,bąbelki itp). Od tej chwili, zaczyna się fermentacja cicha,niezależnie od tego,czy zlewamy znad osadów, czy też nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Im wiecej czytam i slucham roznych opinii tym gorzej. Sa one dosc rozbierzne. Nawet ciezko jest wyluskac gdzie jest srodek pomiedzy tymi opiniami/poradami. Czlek, ktory zaczyna swoja przygode z tym i uczy sie tego nie latwego zycia. Coz trzeba chyba samemu podejmowac decyzje i testowac na wlasnej skorze swoje decyzje. Innej opcji nie widze bo z kazdej strony inne glosy. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) ha,a jak by uzyl MJ M29 French Saision, to by mial Saisiona :D Ludzie, litosci...Zaden z was nawet nie zadal sobie trudu wyguglowania frazy "Mangrove's Jack M54 California Lager" przeznaczone przede wszystkim dla stylu California Comon - tak lagerowe,ale zadaje sie je wg producenta w 18- 20 stopni - poczytajcie o tym stylu i jeszcze o Kentucky Comon,a nie wprowadzacie chlopaka w blad ! Kolega wybral takie, bo takie ma warunki. Od kiedy to bulkadlo jest wyznacznikiem konca fermentacji !? Litości, akurat zadałem sobie ten trud, producent deklaruję, że są to drożdże lagerowe, więc zakładam że są, zresztą do California Commom chyba są używane lagerowe, a nie ale'owe drożdże, nie? Obserwacja objawów fermentacji (a zwłaszcza potem porównanie blg z FFT ) jest według mnie naprawdę niezłą metodą określenia końca fermentacji ale jak już wspomniałem dużo lepszą jest określenia cech sensorycznych młodego piwa, pobieranie piwa codziennie to wg mnie proszenie się o infekcje. Zresztą każdy sobie wybierze metodę jaką chce, ja ze swojej jestem zadowolony Im wiecej czytam i slucham roznych opinii tym gorzej. Sa one dosc rozbierzne. Nawet ciezko jest wyluskac gdzie jest srodek pomiedzy tymi opiniami/poradami. Czlek, ktory zaczyna swoja przygode z tym i uczy sie tego nie latwego zycia. Coz trzeba chyba samemu podejmowac decyzje i testowac na wlasnej skorze swoje decyzje. Innej opcji nie widze bo z kazdej strony inne glosy. Każdy musi znaleźć własną drogę Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Litości, akurat zadałem sobie ten trud, producent deklaruję, że są to drożdże lagerowe Owszem sa,ale producen deklaruje "ferment at 18-20 degrees C ", wiec albo nie umiesz czytac albo nie rozumiesz po angielsku, wiec uzyj translatora, bo jesi twoje "sprawdzenie" skonczylo sie na slowie "lager" to gratuluje . Od lat ten sam sposob - opada piana, zlewam na cicha, trzymam ok 7 dni i zawsze mam odfermentowane, poza tym nie uzywam bulkadelka, wiec jak ma uzyc twojego "sposobu " z pierwszego posta ?! Koles robi pierwsze piwo w zyciu,a ty mu sugerujesz FFT :D pobieranie piwa codziennie to wg mnie proszenie się o infekcje No to zablysnij "miszczu" i daj konkretna rade jak ma to zrobic inaczej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Już napisałem, czytanie ze zrozumieniem się kłania "miszczu" PS FFT to nic trudnego, naprawdę Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Już napisałem, czytanie ze zrozumieniem się kłania "miszczu" PS FFT to nic trudnego, naprawdę No to chyba pomyliles dzialy, idz sie madrzyc na "Wsparcie" czy tam to juz za wysokie progi i ilosc postow diametralnie spadnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Przejrzałeś mnie, tylko nabijam tu posty. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się