bart07 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 WES na puszce każe gotować 10 min, w książeczce 30. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Fermentacja ruszyła bardzo szybko bo już w sobotę wieczorem jak tak dalej pójdzie to w okolicach czwartku się zakończy. Puki co butelki trzeba trochę przepłukać. Przy rozlewaniu do butelek postaram się pstryknąć parę fotek. Powoli już zastanawiam się nad drugą warką Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Fermentacja ruszyła bardzo szybko bo już w sobotę wieczorem jak tak dalej pójdzie to w okolicach czwartku się zakończy. Puki co butelki trzeba trochę przepłukać. Przy rozlewaniu do butelek postaram się pstryknąć parę fotek. Powoli już zastanawiam się nad drugą warką Pozdr. Wybierasz się może na Spotkanie Piwowarów w Zielonej Górze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Raczej piwowarem się określić nie mogę Jeśli będę mieć taką możliwość to bym chętnie wpadł, choć w to wątpię. Dziś mierzyłem Blg=2,5-3 Jutro najprawdopodobniej będę butelkować Oczywiście piwko z cylindra wlałem w siebie i czuć już troszkę takiej goryczki jednak, jak dla mnie mało. Pytanie brzmi: Czy to się jeszcze zmieni w czasie refermentacji ? Wiem, że od brewkitu nie ma co wiele wymagać Następna warka będzie najprawdopodobniej z ekstraktów, nie zdecydowałem jeszcze co choć myślę nad jakimś porterem/stoutem. Po tej warce z ekstraktów mam plan by zacząć zacierać. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Raczej piwowarem się określić nie mogę Jeśli będę mieć taką możliwość to bym chętnie wpadł, choć w to wątpię. . Piwo uwarzona - piwowar , z jakiej części Lubuskiego pochodzisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Okolice Gorzowa Wlkp. a konkretnie to mała wioska o nazwie Deszczno. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Piwko zabutelkowane. Wyszło 40 butelek. Te z końca z największym osadem będę otwierać co tydzień myślę, różnica w smaku powinna być zauważalna z każdym tygodniem. Teraz butelki stoją w tem. takiej jak podczas fermentacji 21°C . W poniedziałek planuje przenieść je w chłodniejsze miejsce i tu mam pytanie. Czy mogą one leżeć w temp. ok 10°C ? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) Potrzymaj jeszcze 2 tygodnie w pokojowej, i z taką temp. w piwnicy warz lagery!!! Edytowane 11 Lutego 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Na początku fajnie wyłażą z butelek . Najlepsze po 6 tygodniach. Po 3 miesiącach jest słodkie. Dalej nie mogę sprawdzić Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 prosze mi napisac w jakim przypadku stosuje się drożdze fermentacji górnej,a w jakiej drożdze fermentacji dolnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 drożdze fermentacji górnej - zalecana temperatura fermentacji 15C-24C , fermentacja burzliwa 2-7 dni, cicha 1tydzień, drożdze fermentacji dolnej - zalecana temperatura fermentacji 9C-15C, fermentacja burzliwa 1-2 tyg, cicha 2 tyg - miesiące tyle na początek wystarczy Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Jejski Jeśli chodzi o dolną fermentacje to bardziej skłaniałbym się do Portera bałtyckiego Jedno pytanie w środku fermentora zauważyłem rysę, czy to nie będzie przeszkadzać ? tzn. czy przez to nie zwiększa się ryzyko zakażenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 JejskiJedno pytanie w środku fermentora zauważyłem rysę, czy to nie będzie przeszkadzać ? tzn. czy przez to nie zwiększa się ryzyko zakażenia ? Może nie od razu, ale po jakimś czasie w tej rysie może zamieszkać jakaś Baba Jaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Ok. Będę miał to na uwadze ! Kolejna warka tak jak pisałem będzie z ekstraktów. Przy trzeciej chciałbym zacząć zacierać jednak nie wiem czy kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną się do tego nada. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 ... jednak nie wiem czy kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną się do tego nada. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ? Miałem podobne obawy. Tym bardziej, że kuchnia w bloku, żona, dzieci, itp... Generalnie nie jest to może super komfortowo, ale daje się. Ale że trochę się obawiam wytrzymałości płyty to na wszelki wypadek zacieram w mniejszym (17l) garnku, a chmiele w dwóch. Aha, no i bardzo się przydają dodatkowe grzałki żeby szybciej zagotować brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Piwko wyszło bardzo lekkie w smaku. Jak na pierwsza warkę to jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Trochę odkopie temat, ten zestawik w końcu na ile litrów jest bo nie mogę się nigdzie doczytać: http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=117 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Wszystko zależy od tego, jak mocne/treściwe piwo chcesz uzyskać. Ja bym dał trochę mniej wody celował w jakieś 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) Ja tutaj mocą się akurat nie przejmuję (zawsze mogę dodać glukozy dla podwyższenia blg) ale bardziej mnie interesuję czy jeśli np. zrobię piwo na 25 L to czy nie będzie za mało nachmielone? Tutaj znalazłem instrukcję dokładnie do tego piwa: http://sklep.wes.pl/...wa domowego.pdf p.s. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest kupić ekstrakty niechmielone i samemu chmielić Edytowane 10 Października 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 p.s. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest kupić ekstrakty niechmielone i samemu chmielić Słusznie. A z takiego zestawu jaki podałeś chyba lepiej mniej niż 20 litrów nie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ja do mojej pierwszej (i jedynej narazie warki), też z puchy WES dopełniłem do około 18-19 litrów wody i piwko jak dla mnie po 3 tygodniach leżakowania jest całkiem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 -podepnę sie pod temat... -mam taki pomysł.... -zacierać mniejszą ilość słodu,dodać do tego ekstrakt niechmielony,nachmielić w garze 13 litrowym i dopełnić fermentator zimną wodą kupioną w baniakach ( cała kombinacja związana z brakami sprzętowymi) -czy to się uda? -jeżeli jest szansa to do 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego ile dodać słodu i jakiego i jak długo chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Biorąc pod uwagę sytuację odwrotną czyli robić warkę na niechmielonych ekstraktach i zacierać słody "specjalne" to się nazywa partial mash. Poszukaj w sieci w USA bardzo popularny sposób. Tutaj masz przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Biorąc pod uwagę sytuację odwrotną czyli robić warkę na niechmielonych ekstraktach i zacierać słody "specjalne" to się nazywa partial mash. Poszukaj w sieci w USA bardzo popularny sposób. Tutaj masz przykład dzięki za podpowiedź...wygląda na to,że może się udać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się