Thorgall Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Dziś rozlałem warkę #55 Brett Ale. Dziwna sytuacja. Przed zadaniem bretów, mierzyłem blg i refraktometr(po przeliczeniu kalkulatorem) wskazywał 1,5 brix. Byłem święcie przekonany, że brety poradzą sobie przez 3 miesiące z 1,5 brix. Jakież było moje zdziwienie, kiedy pomiar spławikiem wskazał 2,5 blg?. Niestety piwo było już w wiadrze do rozlewu i postanowiłem zabutelkować bez dodatku cukru. Czuć delikatną owocowość odbretową, więc brety podjęły prace. Nic, będę bacznie obserwował rozwuj sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) 23.10.2020 Warka#58 Peated Pale Ale 12 Blg Słody: Pale Ale 2 kg Wędzony torfem CM 35ppm 2kg Cookie 0,1 kg Chmiel: Oktawia 20g +10g Chinook Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do zakładanej objętości i wyciągnięcie wora. 66 C - 70 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Oktawia 20g +10g Chinook na 60 minut. Drożdże: US-05 Fermentacja: Lodówka 16C. Fermentacja cicha: Ło panie, jakie to dobre??? Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) 31.10.2020 Warka#59 IPA 15 Brix 12 litrów Słody: Pale Ale 3,6 kg Pilzneński 0,4 kg Płatki orkiszowe 0,3 kg Chmiel: Chinook 40g,Galaxy 100g,Citra50g Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do zakładanej objętości i wyciągnięcie wora. 66 C - 80 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Chinook 20g-60 min Hop stand: Citra 25g,Cinook 20g,Galaxy 25g (40min,75C) Biotransformacja: Galaxy 25g(drugi dzień fermentacji) Zimno :Galaxy 50g,Citra 25 g Drożdże: LALBREW® BRY-97 WEST COAST ALE YEAST Paczka uwodniona w 35C. Fermentacja: Lodówka 16-18C. Po tygodniu przeniesione do temperatury pokojowej .Cold crash 5 dni na balkonie 6-8C. Edytowane 15 Listopada 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Cześć, zastanawia mnie dlaczego zacierasz w stosunku 1kg/3,5l i dopiero przed wyciągnięciem worka dolewasz wody do zakładanej objętości. Nie lepiej zacierać od początku w większej ilości wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 8 godzin temu, BrowarPAPI napisał: Cześć, zastanawia mnie dlaczego zacierasz w stosunku 1kg/3,5l i dopiero przed wyciągnięciem worka dolewasz wody do zakładanej objętości. Nie lepiej zacierać od początku w większej ilości wody? Gdzieś wyczytałem, że w domowych warunkach jest to najlepszy stosunek wody do słodu.W skrócie, najlepsze warunki do pracy dla enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 39 minut temu, Thorgall napisał: Gdzieś wyczytałem, że w domowych warunkach jest to najlepszy stosunek wody do słodu.W skrócie, najlepsze warunki do pracy dla enzymów. Czyli robię żle bo zacieram 4-5l/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Ja podobnie. Wyciągam worek i mam około 30l brzeczki do gotowania. Wydajność wg Brewtarget na poziomie około 65%, ale przy BIAB mnie to zadowala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 24 minuty temu, anteks napisał: Czyli robię żle bo zacieram 4-5l/kg Nie robisz źle ,tylko inaczej? x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 21 minut temu, BrowarPAPI napisał: Ja podobnie. Wyciągam worek i mam około 30l brzeczki do gotowania. Wydajność wg Brewtarget na poziomie około 65%, ale przy BIAB mnie to zadowala. Nigdy nie przykładałem wagi do wydajności. W dużym browarze, to pewnie dość istotny problem. W moim browarze domowym, kilogram słodu w tą, czy w tamtą, nie robi mi różnicy. Za tydzień warzę Pilsa, zrobie warkę bez dolewania wody, może rzeczywiście można prościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) 22.11.2020 Warka#60 Pils 12 Blg Słody: Pilzneński Zero Viking 3,5 kg Chmiel: El Dorado 10g,Sybilla 50g,Hallertauer Tr. 50g Zacieranie: BIAB Zacieranie w 20 litrach wody+7 ml kwas mlekowy.Ph 5,2. 66 C - 70 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: 60 min El Dorado 10 g 15 min Sybilla i HT po 12,5g 5 min Sybilla i HT po 12,5g +Whirflock 0,5 tab. 0 min Sybilla i HT po 25 g Drożdże:Lallemand Lager Yeast 2 paczki uwodnione w 35C.Schłodzone do 10C i zadane do brzeczki o tej samej temperaturze. Fermentacja: Lodówka 9C. Lallemandy odfermentowały do 3 blg w tydzień. Temperatura fermentacji 9,5C.Żarłoczne skurczysyny? 13.12 Zabutelkowane przy 1,3 blg ,refermentacja w lodówce 8C. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Widzę że tym razem bez wysladzania było. Lepsze efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 W dniu 22.11.2020 o 20:10, BrowarPAPI napisał: Widzę że tym razem bez wysladzania było. Lepsze efekty? Na efekty, trzeba poczekać troche? W to piwo, włożyłem całe serducho i wiedzę, jaką zdobyłem na przestrzeni 4 lat warzenia. Licze na wyrwanie z kapci? Co do zacierania, poszło bez problemu. Jednak da się i prościej i szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 46 minut temu, Thorgall napisał: Na efekty, trzeba poczekać troche? W to piwo, włożyłem całe serducho i wiedzę, jaką zdobyłem na przestrzeni 4 lat warzenia. Licze na wyrwanie z kapci? Co do zacierania, poszło bez problemu. Jednak da się i prościej i szybciej. Właśnie chodziło mi o zacieranie. To super BIAB właśnie ma być prosty, nie ma co sobie utrudniać. Powodzenia z fermentacją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Warka#61 Smoked Porter Słody: Pale Ale 2kg Wędzony bukiem 2kg Monachijski I 2 kg Caraaroma 0,5 kg Specjal B 0,3 kg Czekoladowy jasny 0,2 kg Jęczmień palony 0,2 kg Carafa 2 specj 0,2 kg Chmiel: Sybilla 50 g Zacieranie: BIAB Zacieranie w 20 litrach wody. Dodatek 3 g chlorku wapnia do zacierania. 66 C - 70 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Sybilla 50g - 60 minut Drożdże:Lallemand Lager Yeast gęstwa. Fermentacja: Lodówka 9C. Fermentacja cicha: Dodatek 200g śliwki wędzonej. Tydzień fermentacji w 9C i 6 blg?. Albo jakieś potwory dolnej fermentacji, albo sterownik świruje. 14.12 Sprawdziłem temperaturę w lodówce termometrem, nie chce być inaczej jak 9C. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Warka#62 Weizen 11,5 Brix 11 IBU 10 litrów Słody: Pszeniczny 1,5 kg Pilzneński 1,5 kg Chmiel: El Dorado 5g Zacieranie: BIAB Zacieranie w 18 litrach wody. Dodatek 3 g chlorku wapnia do zacierania. 66C -64C 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: El Dorado 5g - 60 minut Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend Starter 0,8 litra Fermentacja: Lodówka 18C start.Po 24 godz podniesione do 19C Fermentacja cicha: Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Warka#63 Rauchweizen 12,5 Brix 25 IBU 12 litrów Pomyliłem słody i zamiast pszenicznego dodałem Pilzneński? Słody: Wędzony bukiem 1,5 kg Pilzneński 2 kg Chmiel: Sybilla 30g Zacieranie: BIAB Zacieranie w 18 litrach wody. Dodatek 3 g chlorku wapnia do zacierania. 66C -64C 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Sybilla 30g - 60 minut Drożdże: Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend Gęstwa Fermentacja: Lodówka 18C start.Po 24 godz podniesione do 19C Fermentacja cicha: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Bicie piany?Oby taka wyszła w finalnym produkcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) 24.04.2021 Warka#64 Pils 12 Brix 45 IBU 14 litrów Słody: Pilzneński 4 kg Chmiel: Sazz 100g Sybilla 40g ElDorado 10g Zacieranie: BIAB Zacieranie w 21 litrach wody. Plus 5 ml kwasu mlekowego 64C 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Sybilla 20g - 60 minut ElDorado 10g - 60 minut Sazz 50g - 5 minut Sazz 50g - 0 minut Drożdże: Lallemand Diamont Lager 2 saszetki. Fermentacja: Lodówka 9C. Fermentacja cicha: 05.05.2021 Odfermentowało do 0,9 blg. Edytowane 5 Maja 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) 08.05.3021 warka #65 Session Outmeal IPA 12 brix 12 litrów Słody: Pilzneński 2kg Pszeniczny 1 kg Płatki owsiane 0,5 kg Chmiel: Galaxy 17 g Citra 60g Chinook 60g Zacieranie:60 min 64`C Wysładzanie:BIAB Chmielenie: 60 min Galaxy 17 g Hopstand Citra i Chinook po 25 g Na zimno Citra i Chinook po 35 g Drożdże: FM 700 Koktajl transatlantycki Fermentacja:Piwnica 17C otoczenia Edytowane 13 Maja 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 09.05.3021 warka #66 Pils 12 Brix Słody: Pilzneński 3,5 kg Chmiel: Marynka 30 g Hallertauer. tr 100g Zacieranie:60 min 64C+3ml kwasu mlekowego. PH 5,4 Wysładzanie:BIAB Chmielenie: 60 min Marynka 30g 0 min Hallertauer. tr. 100g Brzeczka przetrzymana 20 min 60C Drożdże: Gęstwa Lallemand Lager Fermentacja: Lodówka 9C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Gdzieś mi uciekła jedna warka,myślałem że dołączyłem do zapisków ale nigdzie jej nie widze. warka #67 Rowerowe 6,1 brix 25 litrów Słody: Pilzneński 1 kg Pszeniczny 1 kg Żytni 1 kg Chmiel: Galaxy 100g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Hop stand 40 min 60C Galaxy 50 g Na zimno Galaxy 50 g Drożdże: S-04 Fermentacja: Piwnica 17 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 (edytowane) 22.05.2021 warka #68 Mango Milkshake Słody: Pilzneński 4 kg Pszeniczny 1 kg Płatki pszenne 0,5 kg Carapils 0,2 kg Dodatki: Laktoza 1 kg (5 min gotowania) Pulpa mango 2,5 kg (na cichą) Chmiel: Marynka 30g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 30g 60 minut Drożdże: US-05 Fermentacja: Piwnica 17 C Edytowane 11 Lipca 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 20.06.2021 warka #69 Peated RIS 24 Brix 10 litrów Słody: Wędzony torfem 45 ppm 3 kg Pilzneński 2 kg Caraaroma 0,5 kg Abbey 0,3 kg Specjal B 0,3 kg Palony jęczmień 0,2 kg Coffee Light 0,2 kg Carafa 2 Spec 0,2 kg Dodatki :Kostka dębowa średnio opiekana(maceracja JD ok miesiąca)100g Chmiel:Marynka 50 g Zacieranie:80 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 50g 60 minut Drożdże: S-04 ,US-05 po saszetce Fermentacja: Lodówka 16-20 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 24.08.2021 warka #70 Pils 11 Brix 35 Ibu Słody Pilzneński 3 kg Chmiel:Marynka 20 g Sazz. 100g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 20g 60 minut Sazz. 100g 0 minut Drożdże: Lallemand lager 2 saszetki uwodnione Fermentacja: Lodówka 9C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 04.09.2021 warka #71 Rauchmarzen 12 brix Słody Pilzneński 2 kg Wędzony bukiem 1 kg Monachijski 2 0,5 kg Karmel 30. 0,1 kg Chmiel:Marynka 15 g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 15g 60 minut Drożdże: Lallemand lager gęstwa Fermentacja: Lodówka 10C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się