Skocz do zawartości

Kaliniec


Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.02.2019 o 10:14, Thorgall napisał:

 

  Bardzo fajny przepis. Przymierzam sie do zrobienie pierwszego RISa, i nad jedna rzecza sie zastanawiqam, kiedy dodać Płatki owsiane? Od razu do słodów czy pozniej ? ew czy osobno zagotować ? 

 

 

Edytowane przez JanF
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

30.03.2019

Warka#42 Mango ALE 16 Blg 20 IBU

 

  • Słody:
  • Pale ale              2,5  kg
  • PIlzneński          1,5  kg
  • Płatki owsiane  0,5 kg
  • Płatki pszenne  0,5 kg

       

Dodatki :

  •    Laktoza  500g
  •    Pulpa z mango Alphonso  1800g (4 puszki)

 

 Chmiel: 

  •     Marynka   20 g
  •     Citra         100 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      66`C - 30 minut

      72`C - 30 minut

      Mash out

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Marynka 20 g
  2. 15 min- Laktoza  500 g
  3. Hop stand Citra 100 g (30min 70C)

 

Drożdże: Us-05 saszetka

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w piwnicy w 15-16C otoczenia.Brzeczka wyszła dość ciemna,podejrzewam,że zamiast Pale Ale dostałem ze sklepu jakiś słód ciemniejszy(monachijski). 

14.04 Piwo odfermentowało do 4,8 blg,za tydzień do lodówki do klarowania i w butelki.

 

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako,że wpadła mi w ręce świeża gęstwa,plany nieco się zmieniły.Mango w puszce ma termin 1 rok,gęstwa tyle nie postoi?

 

 

24.03.2019

Warka#43 American Pils 30 IBU 12,5 Brix

 

  • Słody:
  • Pilzneński          3,5 kg
  • Monachijski I     0,5 kg
  • Carapils            0,25 kg

       

  Chmiel: 

  •     Marynka   20 g
  •     Simcoe     100 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      64`C - 20 minut

      72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Marynka 20 g
  2. Hop stand 100 g ,30 min 70C

 

Drożdże: Wyeast 2007 Pilsner Lager 200ml

 

 

 

Fermentacja:Fermentacja w lodówce 9C

14.04 Piwo odfermentowało do 3,3 blg.Obniżyłem temperaturę do 5C i za tydzień butelkuje.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

19.04.2019

Warka#44 Niskoalkoholowe 7 blg

 

  • Słody:
  • Pilzneński         1 kg
  • Pszeniczny       1 kg
  • Żytni                   1 kg
  • Łuska ryżowa  0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •   Citra       50g
  •   Enigma  50g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      70`C - 60 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. Hopstand  Citra i Enigma po 25g 30min 70C
  2. Na zimno Citra i Enigma po 25g

 

Drożdże: s-04 suchary

 

 

 

Fermentacja:Lodówka 17-18C

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

28.04.2019

warka#45 Swierkowa APA 13 Brix

 

Słody:

  1. Pale Ale     4,2kg
  2. Carapils     0,3 kg
  3. Pędy sosny 200g
  4. Kaffir        kilka listków
  5. Liście morwy  2 łyżki stołowe

     

  Chmiel: 

                 Marynka   45g

 

 

   Zacieranie:

       

       60 min 62 C

       

        Wysładzanie:Do uzyskania 24 litrów

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. 60 min  -   Marynka 25g
  2. 20 min      120g pędów sosny
  3. 10 min       Marynka 20g +80g pędów sosny+Kaffir+Morwa
  4.  

Drożdże: S-04 uwodnione 

Fermentacja:         Fermentacja w lodówce 18C podnoszone o 1 stopień dziennie.

                                 Po tygodniu odfermentowało do 1,8 blg,w smaku i zapachu jabłkowe?? smakuje jak cydr?   Miałem doświerkować jakoś,ale                                             chyba zostawie ,nagazuje mocno i będę miał pseudo cydr.                                                

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Niestety musiałem zmienić dostawcę surowców,jakość chmielu w poprzednim sklepie pozostawiała wiele do życzenia.

Mój wybór padł na Marxam. Pierwsze wrażenie na plus,chmiele zapakowane próżniowo i co mnie zaskoczyło 5 kg partie słodu pakują w takie oto sympatyczne woreczki.

Szybkość wysyłki też bez zastrzeżeń.

900477887f4acb91030a5bd18edee247.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.10.2019

warka#46 Hazy Session IPA, 13 Blg

 

Słody:

  1. Pale Ale               4 kg
  2. Płatki owsiane 0,8 kg

     

  Chmiel: 

                 Galaxy     100 g

                 Motueka 100 g

                 Nelson      50 g

 

 

   Zacieranie:

                            30 min 64 C

                            30 min  72 C

       

        Wysładzanie:Do uzyskania 24 litrów

 

       

 

       Chmielenie:

 

  1. Hopstand: Galaxy 50 g,Motueka 50 g,Nelson 20 g
  2. Zimno      : Galaxy 50 g, Motueka 50 g , Nelson 30 g

Drożdże: Omega DIPA ALE OYL052 

Fermentacja:       18-22C

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.10.2019

Warka#47 Smoked Stout 15 brix

 

  • Słody:
  • Peated Fawcett (10-25 ppm) 5 kg
  • Carafa 2 spec                           0,3 kg
  • Czekoladowy pszeniczny       0,3 kg

       

  Chmiel: 

  •     Garść dzikusa na 60 minut

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      64`C - 20 minut

      72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min- Garść dzikusa

 

Drożdże: US-05

 

 

 

Fermentacja:18 C w piwnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

27.10.2019

Warka#48 Oatmeal IPA 15 Brix

 

  • Słody:
  • Pale Ale            4 kg
  • Płatki owsiane 1 kg

       

  Chmiel: 

  •     Dziki chmiel 50g
  •      Nelson        40 g
  •      Enigma       80 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

       

      64`C - 60 minut

      72 C - 20 minut

       

  Wysładzanie:

        Do uzyskania 25 litrów brzeczki

 

       

 

 Chmielenie:

 

  1. 60 min      - Garść dzikusa
  2. Hopstand -Nelson i Enigma po 40 g
  3. Na zimno  -Enigma 40g

 

Drożdże: Gęstwa Omega DIPA ale

 

 

 

Fermentacja:17 C-21 C w lodówce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

04.01.2020

 

Pierwsze zacieranie BIAB,ciekawe jaką uzyskam wydajność.

 

Warka#49 Imperialne Grodziskie 12,5 Blg  30 IBU

 

  • Słody:
  • Pszeniczny wędzony dębem(Viking)    5 kg
  • Carapils                                     0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •    Marynka 30g

              

                 

 

 

  Zacieranie:

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   66`C - 30 minut

   72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

 Chmielenie:

   60 min Marynka 30g

 

Drożdże: US-05 uwodnione

 

 

 

Fermentacja: 15 C w lodówce

 

Na fermentacje cichą 300g śliwki wędzonej.

25.01 Rozlane z 120g cukru.Odfermentowało do 2 Blg.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.01.2020

Warka#50 Pils 13.5 BLG    IBU 40

 

  • Słody:
  • Pilzneński Wayerman  5 kg
  • Carapils                      0,2 kg

       

  Chmiel: 

  •    Marynka 20g
  •    Sybilla  100g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   66`C - 40 minut

   72 C - 40 minut

       

  Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

 Chmielenie:

   60 min Marynka 20 g + Sybilla 10 g

   10 min Sybilla  30  g

   10 min  Sybilla 30 g

    5 min   Sybilla 30 g

   

 

Drożdże: Wyeast 2007 Pilsner Lager.Starter 1L+2L

 

 

 

Fermentacja: 6-10 C w lodówce

                         29.01 Obecnie 12C odfermentowało do 2.6 blg.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i jak?
Podczas pierwszego zacierania,uzyskałem 18 litrów 12,5 Blg. Drugie zacieranie,zdecydowanie lepiej 20 litrów 13,5 Blg i jakieś 3 litry strat z osadem. Obydwie warki z udziałem 5 kg słodu. W drugim przypadku,śrutowałem zdecydowanie drobniej. Wydłużyłem też samo zacieranie.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

01.02.2020

Warka#51 Currant Ale 12 BLG  25 IBU

 

  • Słody:
  • Pale Ale        2 kg
  • Pilzneński  1,5 kg
  • Pszeniczny     1 kg
  • Abbey         0,2 kg
  • Carapils      0,1 kg
  •  

  Chmiel: 

  •    Hallertauer tradition 25 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   67`C - 40 minut

   72 C - 40 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

    60 min    Hallertauer tradition 25 g

   

   

 

  Drożdże: Gęstwa US-05

 

 

  Dodatki na fermentacje cichą: 1,5 litra soku porzeczkowego Oleofarm 100% .

 

  Fermentacja: W piwnicy,temperatura  otoczenia ok 15C.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.02.2020

Warka#52 Rauchbock 19 Brix

 

  • Słody:
  • Wędzony bukiem Weyermann     5 kg
  • Pilzneński                                        3 kg
  • Abbey                                            0,3 kg
  • Specjal W                                    0,25 kg
  • Caraaroma                                 0,25 kg
  •  

  Chmiel: 

  •    Hallertauer tradition 65 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 30 litrach wody.

   Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%.

       

   64`C - 40 minut

   72 C - 40 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

    60 min    Hallertauer tradition 25 g

    30 min    Hallertauer tradition 20 g

    10 min    Hallertauer tradition 20 g

   

   

 

  Drożdże: Gęstwa Wyeast 2007 Pilsner Lager

 

 

  

 

  Fermentacja: Lodówka 7-8C

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

10.04.2020

Warka#53 Rowerowe 8 Blg

 

  • Słody:
  • Pszeniczny           1 kg
  • Pilzneński             1 kg
  • Żytni                       1 kg 
  • Abbey                  0,2 kg
  • Carapils              0,1 kg
  •  

  Chmiel: 

  •  Citra            25 g
  • Cascade     40 g
  • Ekuanot      40 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 14 litrach wody,po zatarciu dolewka do zakładanej objętości.

  Dodatek 4 ml kwasu mlekowego

       

   

   72 C - 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

 

    Hop stand 70C 20 minut:

    Citra 15g,Cascade 20g,Ekuanot 25g

 

    Na zimno:Citra,Cascade,Ekuanot po 20 g

   

   

 

  Drożdże: S-04

 

 

  

 

  Fermentacja: Lodówka 16C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Powtórzenie poprzedniej warki z małą modyfikacją.

25.04.2020

Warka#54 Rowerowe 7 Blg

 

  • Słody:
  • Pszeniczny           1 kg
  • Pilzneński             1 kg
  • Żytni                       1 kg 
  • Abbey                  0,2 kg
  • Carapils              0,1 kg
  •  

  Chmiel: 

  •  Citra            15 g
  • Cascade     40 g
  • Ekuanot      40 g

              

                 

 

 

  Zacieranie:BIAB.

  Zacieranie w 14 litrach wody,po zatarciu dolewka do zakładanej objętości.

  Dodatek 4 ml kwasu mlekowego

       

   

   72 C - 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

 

    Hop stand 70C 20 minut:

    Citra 15g,Cascade 20g,Ekuanot 25g

    Na 3 minuty herbata zielona 40g i kilka liści Kafiru.

 

    Na zimno:Citra,Cascade,Ekuanot po 20 g

   

   

 

  Drożdże: S-04

 

 

  

 

  Fermentacja: Lodówka 16-18C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.06.2020

Warka#54 RIS 23 Blg

 

  • Słody:
  • Pale Ale                     10 kg
  • Owsiany                      1 kg
  • Karmel  600             0,5 kg
  • Carafa 3 spec       0,25 kg
  • Jęczmień pal        0,25 kg
  • Pszeniczny czek     0,2 kg
  •  

  Chmiel: 

 

   Oktawia  50 g

   Ekuanot  15 g

              

                 

 

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie na 2 razy. Pierwsze zatarcie 5 kg Pale Ale w 25 litrach wody,uzyskałem 12,5 Brix.

                       Drugie zatarcie w brzeczce przedniej , pozostałych słodów.Brak wygrzewu spowodował masakryczną filtracje,wydajność też nie zachwyciła.

       

   

  80 C - 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:

 

    Oktawia 50g,Ekuanot 15g na 60 minut.

   

   

 

  Drożdże: Gęstwa Fm 13 (300 ml)

 

 

  

 

  Fermentacja: Lodówka 15-18C  po dwóch tygodniach podniosłem do 20 C,było już po fermentacji.

 

Dodatki:100 g kostki dębowej whisky(Marxam) moczonej 2 tyg w Bourbonie 0,7 litra(dodana całość razem z destylatem)

               Tonka 7 g(po 2 tygodniach bardzo wyrazna,następnym razem albo mniej,albo krócej)

25.07 Piwo rozlane do butelek, 5 litrów zlane do balona i zadane 100ml fermentującego piwa na WLP 648.

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11.07.2020

Warka#54 Raspberry Brett Ale 12 Blg

 

  • Słody:
  • Pale Ale                      4kg
  • Płatki pszeniczne  0,7 kg
  • Carapils                   0,2 kg
  •  

  

 

  Chmiel: Oktawia 15g

 

  

              

                 

 

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do  zakładanej objętości i wyciągnięcie wora.

       

   

  64 C - 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:Oktawia 15g na 60 minut.

 

  

   

   

 

  Drożdże: WLP648 Brettanomyces bruxellensis Trois Vrai 

                  Starter 1,7 litra.

 

               Na cichą 2,5 kg malin.

  

 

  Fermentacja: Piwnica 19C.

25.07 Piwko pachnie mega owocowo,jakbym dodał pulpy mango, brzoskwiniowej. Bardzo mało drożdży na dnie fermentora, jeśli przez dwa tygodnie nic nie opadnie, będę musiał zrobić cold crash. 

08.08 Piwo przelane na cichą. Okazało się na tyle udane, że 4 litry  zabutelkowałem w wersji czystej.Reszta dostała 2 kilogramy malin i około 200g rabarbaru.

Drożdże WLP 648 Brettanomyces Bruxellensis trois Vrai okazały się bardzo pyliste ,po przeniesieniu fermentora z piwnicy ,cała gęstwa unosiła się w toni piwa. Musiałem poczekać 24 godziny ,do opadnięcia.

 

26.08 Piwo zabutelkowane. Wyszło na tyle dobre, że podczas rozlewu zgedustowałem dwa razy po 0,5 litra?

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.07.2020

Warka#55  Brett Ale 13 Blg

 

  • Słody:
  • Pale Ale                      3,5kg
  • Płatki pszeniczne        1kg
  • Special B                   0,4 kg
  • Abbey                        0,3 kg
  • Cookie                       0,2 kg

  

 

  Chmiel: Oktawia 20g

 

  

              

                 

 

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do  zakładanej objętości i wyciągnięcie wora.

       

   

  66 C - 60 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie:Oktawia 12g na 60 minut.

 

  

   

   

 

  Drożdże:Fm 26 Belgijskie pagórki Starter 1,2 l

                   Niestety starter odfermentował do zera,skwaśniał i walił apteką ?

                   Musiałem ratować się gestwą Fm13(3 tyg).

 

               Na cichą WLP 645 Brettanomycess Claussenii fiolka bez startera.

  

 

  Fermentacja: Lodówka 19C

                           Fermentacja cicha z bretami 19C w piwnicy.

 

29.08 Nic się nie dzieje. Jakieś sporadyczne skupiska piany, wielkości jednogroszówki. Nuda panie. 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

09.08.2020

Warka#56  Brett Ale 13 Blg ver.2

 

  • Słody:
  • Pale Ale                       4 kg
  • Płatki owsiane         0,5 kg
  • Pszeniczny               0,5 kg
  • Abbey                        0,3 kg
  • Cookie                       0,2 kg

  

 

  Chmiel: Oktawia 25g

 

  

              

                 

 

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do  zakładanej objętości i wyciągnięcie wora.

       

   

  66 C - 70 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Oktawia 25g na 60 minut.

 

  

   

   

 

  Drożdże: WLP 648 Brettanomyces Bruxellensis trois Vrai, gęstwa z poprzedniej warki zadana w całości. Nie mierzyłem ,na oko może 300 ml.

 

               

  

 

  Fermentacja: Lodówka 24C

 

  Fermentacja cicha: Przewidziano ,5 kg wiśni.

29.08 Tak jak przewidziano, tak też uczyniono. Piwo zlane na cichą, zadane 6 kg wiśni. Gęstwa zebrana na kolejne piwo, tym razem padło na czarną porzeczkę. 

15.09 Piwo rozlane. Czekamy miesiąc i pijemy. 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

05.09.2020

Warka#57  Brett Ale 15 Blg ver.3

 

  • Słody:
  • Pale Ale                       2 kg
  • Pilzneński.                  2 kg
  • Abbey                        0,4 kg
  • Cookie                       0,4 kg

  

 

  Chmiel: Oktawia 20g

 

  Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do  zakładanej objętości i wyciągnięcie wora.

       

   

  66 C - 70 minut

       

   Wysładzanie:

   Bez wysładzania.

 

       

 

   Chmielenie: Oktawia 20g na 60 minut.

 

  

   

   

 

  Drożdże: WLP 648 Brettanomyces Bruxellensis trois Vrai, gęstwa z poprzedniej warki 200 ml. 

Napowietrzanie brzeczki, tylko podczas zlewania do fermentora wężykiem. 

  

 

  Fermentacja: Piwnica 19C otoczenia. 

 

  Fermentacja cicha: Przewidziano 3 kg czarnej porzeczki. 

 

Start fermentacji po 72 godzinach. Piękny zapach, żółtych owoców w piwnicy?

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.