JanF Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 17.02.2019 o 10:14, Thorgall napisał: Bardzo fajny przepis. Przymierzam sie do zrobienie pierwszego RISa, i nad jedna rzecza sie zastanawiqam, kiedy dodać Płatki owsiane? Od razu do słodów czy pozniej ? ew czy osobno zagotować ? Edytowane 18 Lutego 2019 przez JanF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Płatki dodaje od początku,błyskawicznych nie trzeba kleikować. Dodatkowo podpiekam je w piekarniku do zarumienienia,oddają fajne posmaki.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) 30.03.2019 Warka#42 Mango ALE 16 Blg 20 IBU Słody: Pale ale 2,5 kg PIlzneński 1,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Płatki pszenne 0,5 kg Dodatki : Laktoza 500g Pulpa z mango Alphonso 1800g (4 puszki) Chmiel: Marynka 20 g Citra 100 g Zacieranie: 66`C - 30 minut 72`C - 30 minut Mash out Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: 60 min- Marynka 20 g 15 min- Laktoza 500 g Hop stand Citra 100 g (30min 70C) Drożdże: Us-05 saszetka Fermentacja:Fermentacja w piwnicy w 15-16C otoczenia.Brzeczka wyszła dość ciemna,podejrzewam,że zamiast Pale Ale dostałem ze sklepu jakiś słód ciemniejszy(monachijski). 14.04 Piwo odfermentowało do 4,8 blg,za tydzień do lodówki do klarowania i w butelki. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Jako,że wpadła mi w ręce świeża gęstwa,plany nieco się zmieniły.Mango w puszce ma termin 1 rok,gęstwa tyle nie postoi? 24.03.2019 Warka#43 American Pils 30 IBU 12,5 Brix Słody: Pilzneński 3,5 kg Monachijski I 0,5 kg Carapils 0,25 kg Chmiel: Marynka 20 g Simcoe 100 g Zacieranie: 64`C - 20 minut 72 C - 40 minut Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: 60 min- Marynka 20 g Hop stand 100 g ,30 min 70C Drożdże: Wyeast 2007 Pilsner Lager 200ml Fermentacja:Fermentacja w lodówce 9C 14.04 Piwo odfermentowało do 3,3 blg.Obniżyłem temperaturę do 5C i za tydzień butelkuje. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) 19.04.2019 Warka#44 Niskoalkoholowe 7 blg Słody: Pilzneński 1 kg Pszeniczny 1 kg Żytni 1 kg Łuska ryżowa 0,2 kg Chmiel: Citra 50g Enigma 50g Zacieranie: 70`C - 60 minut Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: Hopstand Citra i Enigma po 25g 30min 70C Na zimno Citra i Enigma po 25g Drożdże: s-04 suchary Fermentacja:Lodówka 17-18C Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 28.04.2019 warka#45 Swierkowa APA 13 Brix Słody: Pale Ale 4,2kg Carapils 0,3 kg Pędy sosny 200g Kaffir kilka listków Liście morwy 2 łyżki stołowe Chmiel: Marynka 45g Zacieranie: 60 min 62 C Wysładzanie:Do uzyskania 24 litrów Chmielenie: 60 min - Marynka 25g 20 min 120g pędów sosny 10 min Marynka 20g +80g pędów sosny+Kaffir+Morwa Drożdże: S-04 uwodnione Fermentacja: Fermentacja w lodówce 18C podnoszone o 1 stopień dziennie. Po tygodniu odfermentowało do 1,8 blg,w smaku i zapachu jabłkowe?? smakuje jak cydr? Miałem doświerkować jakoś,ale chyba zostawie ,nagazuje mocno i będę miał pseudo cydr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Niestety musiałem zmienić dostawcę surowców,jakość chmielu w poprzednim sklepie pozostawiała wiele do życzenia.Mój wybór padł na Marxam. Pierwsze wrażenie na plus,chmiele zapakowane próżniowo i co mnie zaskoczyło 5 kg partie słodu pakują w takie oto sympatyczne woreczki.Szybkość wysyłki też bez zastrzeżeń.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Marxam Brewing i Ryland 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 13.10.2019 warka#46 Hazy Session IPA, 13 Blg Słody: Pale Ale 4 kg Płatki owsiane 0,8 kg Chmiel: Galaxy 100 g Motueka 100 g Nelson 50 g Zacieranie: 30 min 64 C 30 min 72 C Wysładzanie:Do uzyskania 24 litrów Chmielenie: Hopstand: Galaxy 50 g,Motueka 50 g,Nelson 20 g Zimno : Galaxy 50 g, Motueka 50 g , Nelson 30 g Drożdże: Omega DIPA ALE OYL052 Fermentacja: 18-22C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 13.10.2019 Warka#47 Smoked Stout 15 brix Słody: Peated Fawcett (10-25 ppm) 5 kg Carafa 2 spec 0,3 kg Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg Chmiel: Garść dzikusa na 60 minut Zacieranie: 64`C - 20 minut 72 C - 40 minut Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: 60 min- Garść dzikusa Drożdże: US-05 Fermentacja:18 C w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 27.10.2019 Warka#48 Oatmeal IPA 15 Brix Słody: Pale Ale 4 kg Płatki owsiane 1 kg Chmiel: Dziki chmiel 50g Nelson 40 g Enigma 80 g Zacieranie: 64`C - 60 minut 72 C - 20 minut Wysładzanie: Do uzyskania 25 litrów brzeczki Chmielenie: 60 min - Garść dzikusa Hopstand -Nelson i Enigma po 40 g Na zimno -Enigma 40g Drożdże: Gęstwa Omega DIPA ale Fermentacja:17 C-21 C w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) 04.01.2020 Pierwsze zacieranie BIAB,ciekawe jaką uzyskam wydajność. Warka#49 Imperialne Grodziskie 12,5 Blg 30 IBU Słody: Pszeniczny wędzony dębem(Viking) 5 kg Carapils 0,2 kg Chmiel: Marynka 30g Zacieranie: Zacieranie w 30 litrach wody. Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%. 66`C - 30 minut 72 C - 40 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: 60 min Marynka 30g Drożdże: US-05 uwodnione Fermentacja: 15 C w lodówce Na fermentacje cichą 300g śliwki wędzonej. 25.01 Rozlane z 120g cukru.Odfermentowało do 2 Blg. Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 11.01.2020 Warka#50 Pils 13.5 BLG IBU 40 Słody: Pilzneński Wayerman 5 kg Carapils 0,2 kg Chmiel: Marynka 20g Sybilla 100g Zacieranie:BIAB. Zacieranie w 30 litrach wody. Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%. 66`C - 40 minut 72 C - 40 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: 60 min Marynka 20 g + Sybilla 10 g 10 min Sybilla 30 g 10 min Sybilla 30 g 5 min Sybilla 30 g Drożdże: Wyeast 2007 Pilsner Lager.Starter 1L+2L Fermentacja: 6-10 C w lodówce 29.01 Obecnie 12C odfermentowało do 2.6 blg. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Jeśli nie macie pary w rękach,żeby utrzymać ciężki worek,ani pary w głowie,żeby wymyśleć coś mądrzejszego...tadamWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 W dniu 2.01.2020 o 17:28, Thorgall napisał: ciekawe jaką uzyskam wydajność. i jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 i jak?Podczas pierwszego zacierania,uzyskałem 18 litrów 12,5 Blg. Drugie zacieranie,zdecydowanie lepiej 20 litrów 13,5 Blg i jakieś 3 litry strat z osadem. Obydwie warki z udziałem 5 kg słodu. W drugim przypadku,śrutowałem zdecydowanie drobniej. Wydłużyłem też samo zacieranie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Właśnie odebrałemJeszcze baterie trzeba kupić. Wypadałoby kwasa jakiegoś uwarzyćWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) 01.02.2020 Warka#51 Currant Ale 12 BLG 25 IBU Słody: Pale Ale 2 kg Pilzneński 1,5 kg Pszeniczny 1 kg Abbey 0,2 kg Carapils 0,1 kg Chmiel: Hallertauer tradition 25 g Zacieranie:BIAB. Zacieranie w 30 litrach wody. Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%. 67`C - 40 minut 72 C - 40 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: 60 min Hallertauer tradition 25 g Drożdże: Gęstwa US-05 Dodatki na fermentacje cichą: 1,5 litra soku porzeczkowego Oleofarm 100% . Fermentacja: W piwnicy,temperatura otoczenia ok 15C. Edytowane 9 Lutego 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) 08.02.2020 Warka#52 Rauchbock 19 Brix Słody: Wędzony bukiem Weyermann 5 kg Pilzneński 3 kg Abbey 0,3 kg Specjal W 0,25 kg Caraaroma 0,25 kg Chmiel: Hallertauer tradition 65 g Zacieranie:BIAB. Zacieranie w 30 litrach wody. Dodatek 5 ml kwasu mlekowego 80%. 64`C - 40 minut 72 C - 40 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: 60 min Hallertauer tradition 25 g 30 min Hallertauer tradition 20 g 10 min Hallertauer tradition 20 g Drożdże: Gęstwa Wyeast 2007 Pilsner Lager Fermentacja: Lodówka 7-8C Edytowane 9 Lutego 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 10.04.2020 Warka#53 Rowerowe 8 Blg Słody: Pszeniczny 1 kg Pilzneński 1 kg Żytni 1 kg Abbey 0,2 kg Carapils 0,1 kg Chmiel: Citra 25 g Cascade 40 g Ekuanot 40 g Zacieranie:BIAB. Zacieranie w 14 litrach wody,po zatarciu dolewka do zakładanej objętości. Dodatek 4 ml kwasu mlekowego 72 C - 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Hop stand 70C 20 minut: Citra 15g,Cascade 20g,Ekuanot 25g Na zimno:Citra,Cascade,Ekuanot po 20 g Drożdże: S-04 Fermentacja: Lodówka 16C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Powtórzenie poprzedniej warki z małą modyfikacją. 25.04.2020 Warka#54 Rowerowe 7 Blg Słody: Pszeniczny 1 kg Pilzneński 1 kg Żytni 1 kg Abbey 0,2 kg Carapils 0,1 kg Chmiel: Citra 15 g Cascade 40 g Ekuanot 40 g Zacieranie:BIAB. Zacieranie w 14 litrach wody,po zatarciu dolewka do zakładanej objętości. Dodatek 4 ml kwasu mlekowego 72 C - 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Hop stand 70C 20 minut: Citra 15g,Cascade 20g,Ekuanot 25g Na 3 minuty herbata zielona 40g i kilka liści Kafiru. Na zimno:Citra,Cascade,Ekuanot po 20 g Drożdże: S-04 Fermentacja: Lodówka 16-18C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) 06.06.2020 Warka#54 RIS 23 Blg Słody: Pale Ale 10 kg Owsiany 1 kg Karmel 600 0,5 kg Carafa 3 spec 0,25 kg Jęczmień pal 0,25 kg Pszeniczny czek 0,2 kg Chmiel: Oktawia 50 g Ekuanot 15 g Zacieranie: BIAB Zacieranie na 2 razy. Pierwsze zatarcie 5 kg Pale Ale w 25 litrach wody,uzyskałem 12,5 Brix. Drugie zatarcie w brzeczce przedniej , pozostałych słodów.Brak wygrzewu spowodował masakryczną filtracje,wydajność też nie zachwyciła. 80 C - 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Oktawia 50g,Ekuanot 15g na 60 minut. Drożdże: Gęstwa Fm 13 (300 ml) Fermentacja: Lodówka 15-18C po dwóch tygodniach podniosłem do 20 C,było już po fermentacji. Dodatki:100 g kostki dębowej whisky(Marxam) moczonej 2 tyg w Bourbonie 0,7 litra(dodana całość razem z destylatem) Tonka 7 g(po 2 tygodniach bardzo wyrazna,następnym razem albo mniej,albo krócej) 25.07 Piwo rozlane do butelek, 5 litrów zlane do balona i zadane 100ml fermentującego piwa na WLP 648. Edytowane 25 Lipca 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) 11.07.2020 Warka#54 Raspberry Brett Ale 12 Blg Słody: Pale Ale 4kg Płatki pszeniczne 0,7 kg Carapils 0,2 kg Chmiel: Oktawia 15g Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do zakładanej objętości i wyciągnięcie wora. 64 C - 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie:Oktawia 15g na 60 minut. Drożdże: WLP648 Brettanomyces bruxellensis Trois Vrai Starter 1,7 litra. Na cichą 2,5 kg malin. Fermentacja: Piwnica 19C. 25.07 Piwko pachnie mega owocowo,jakbym dodał pulpy mango, brzoskwiniowej. Bardzo mało drożdży na dnie fermentora, jeśli przez dwa tygodnie nic nie opadnie, będę musiał zrobić cold crash. 08.08 Piwo przelane na cichą. Okazało się na tyle udane, że 4 litry zabutelkowałem w wersji czystej.Reszta dostała 2 kilogramy malin i około 200g rabarbaru. Drożdże WLP 648 Brettanomyces Bruxellensis trois Vrai okazały się bardzo pyliste ,po przeniesieniu fermentora z piwnicy ,cała gęstwa unosiła się w toni piwa. Musiałem poczekać 24 godziny ,do opadnięcia. 26.08 Piwo zabutelkowane. Wyszło na tyle dobre, że podczas rozlewu zgedustowałem dwa razy po 0,5 litra?. Edytowane 5 Września 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 18 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 (edytowane) 18.07.2020 Warka#55 Brett Ale 13 Blg Słody: Pale Ale 3,5kg Płatki pszeniczne 1kg Special B 0,4 kg Abbey 0,3 kg Cookie 0,2 kg Chmiel: Oktawia 20g Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do zakładanej objętości i wyciągnięcie wora. 66 C - 60 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie:Oktawia 12g na 60 minut. Drożdże:Fm 26 Belgijskie pagórki Starter 1,2 l Niestety starter odfermentował do zera,skwaśniał i walił apteką ? Musiałem ratować się gestwą Fm13(3 tyg). Na cichą WLP 645 Brettanomycess Claussenii fiolka bez startera. Fermentacja: Lodówka 19C Fermentacja cicha z bretami 19C w piwnicy. 29.08 Nic się nie dzieje. Jakieś sporadyczne skupiska piany, wielkości jednogroszówki. Nuda panie. Edytowane 5 Września 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) 09.08.2020 Warka#56 Brett Ale 13 Blg ver.2 Słody: Pale Ale 4 kg Płatki owsiane 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Abbey 0,3 kg Cookie 0,2 kg Chmiel: Oktawia 25g Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do zakładanej objętości i wyciągnięcie wora. 66 C - 70 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Oktawia 25g na 60 minut. Drożdże: WLP 648 Brettanomyces Bruxellensis trois Vrai, gęstwa z poprzedniej warki zadana w całości. Nie mierzyłem ,na oko może 300 ml. Fermentacja: Lodówka 24C Fermentacja cicha: Przewidziano ,5 kg wiśni. 29.08 Tak jak przewidziano, tak też uczyniono. Piwo zlane na cichą, zadane 6 kg wiśni. Gęstwa zebrana na kolejne piwo, tym razem padło na czarną porzeczkę. 15.09 Piwo rozlane. Czekamy miesiąc i pijemy. Edytowane 16 Września 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) 05.09.2020 Warka#57 Brett Ale 15 Blg ver.3 Słody: Pale Ale 2 kg Pilzneński. 2 kg Abbey 0,4 kg Cookie 0,4 kg Chmiel: Oktawia 20g Zacieranie: BIAB Zacieranie w stosunku 3,5l na kilogram słodu.Po zatarciu,dolanie wody do zakładanej objętości i wyciągnięcie wora. 66 C - 70 minut Wysładzanie: Bez wysładzania. Chmielenie: Oktawia 20g na 60 minut. Drożdże: WLP 648 Brettanomyces Bruxellensis trois Vrai, gęstwa z poprzedniej warki 200 ml. Napowietrzanie brzeczki, tylko podczas zlewania do fermentora wężykiem. Fermentacja: Piwnica 19C otoczenia. Fermentacja cicha: Przewidziano 3 kg czarnej porzeczki. Start fermentacji po 72 godzinach. Piękny zapach, żółtych owoców w piwnicy?. Edytowane 9 Września 2020 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się