Eselchen Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Witam Przymierzam się do uwarzenia Pale Ale z tego zestawu http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/714-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html . Jakie drożdże polecacie do niego? Chciałbym uzyskać IBU w okolicy 25-30 MAX. Jak bardzo zmniejszyć porcje chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 US-05 będą ok. IBU wklep do jakiegoś programu i sprawdź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 (edited) To jest angielskie Pale Ale na angielskich chmielach. US-05 są bez sensu.Z suchych S-04 albo PAY7. Producent zestawu poleca też Windsory.25 IBU jest raczej nie na miejscu w tym piwie, 30 to jest takie absolutne sensowne minimum.Swoją drogą ten zestaw jest dziwny. Piwo niby "jak z angielskiego pubu" a zawiera tak "autentyczne" angielskie chmiele słody jak Monachijski czy CaraLight.Skoro i tak chcesz dokupić drożdże i zmienic chmielenie to taniej i lepiej by Ci wyszło skomponowac samemu takie piwo. Edited August 17, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Swoją drogą ten zestaw jest dziwny. Piwo niby "jak z angielskiego pubu" a zawiera tak "autentyczne" angielskie chmiele jak Monachijski czy CaraLight. Słody raczej chciałeś napisać dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Racja, poprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 17, 2016 Author Share Posted August 17, 2016 (edited) Nie jestem na etapie tworzenia receptur, na razie wole polegać na gotowcach. Co sądzicie o Polskim jasnym 12 blg http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/740-polskie-jasne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html na drożdżach S-04 ? IBU powinno wyjść 27-30, czyli idealne dla mnie i domowników Edited August 18, 2016 by quattro Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Może być też na US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Nie jestem na etapie tworzenia receptur, na razie wole polegać na gotowcach. A kto Ci każe robić własne receptury? Znajdź jakąś sprawdzoną (pełno jest na forum) i kup samodzielnie składniki. To "Polskie Jasne" będzie ok, S-04 się nadadzą. Edited August 18, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 (edited) Trochę zmodyfikowałem przepis "Polskiego Jasnego" pod siebie: Słód Pilzneński Strzegom - 3.8kg Słód karmelowy jasny - 0.2 kg Chmiel Marynka (10.5%) - 18g Chmiel Lubelski(3.5%) - 30g Drożdże Safale S-04 Zacieranie (i tu nie jestem pewny): 63 C 20 min 72 C 40 min 78 C 10 min Chmielenie (IBU ok. 28) Czas gotowania: 60min Marynka 18g 60min Lubelski 30g 10min Proszę o sprawdzenie i ew. korektę. Edited August 18, 2016 by quattro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Wygląda ok, ewentualnie przesuń Lubelski na 1-5 minut, będzie lepszy aromat, dodaj trochę więcej marynki żeby skompensować IBU. Edited August 18, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 (edited) Wygląda ok, ewentualnie przesuń Lubelski na 1-5 minut, będzie lepszy aromat, dodaj trochę więcej marynki żeby skompensować IBU. A gdyby podzielić Lubelski na 2 porcje, czyli 15g na 10min i 15g na 3min? Wiele receptur tak wygląda, tylko nie wiem co się uzyskuje dzięki temu Edited August 18, 2016 by quattro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Robiłem podobne, tylko że celowałem w IBU 40 i dawałem 1/3 słodu monachijskiego (ciemniejsze piwko). Chmieliłem Marynką na gorycz a Lubelskim i Sybillą na whirpool i na cichą. Wyszło wyjątkowo smaczne piwo, a chmiele dały taki "swojski", przyjemny smak i aromat. Ogólnie byłem zaskoczony efektem końcowym. Pracowały US-05. Prawdopodobnie będziesz Pan zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Wygląda ok, ewentualnie przesuń Lubelski na 1-5 minut, będzie lepszy aromat, dodaj trochę więcej marynki żeby skompensować IBU. A gdyby podzielić Lubelski na 2 porcje, czyli 15g na 10min i 15g na 3min? Wiele receptur tak wygląda, tylko nie wiem co się uzyskuje dzięki temu Można. Zamiast 10 minut lepiej 15-20 (na smak) a zamiast trzech minut - 1 minuta-flameout (na aromat). Edited August 18, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 Wygląda ok, ewentualnie przesuń Lubelski na 1-5 minut, będzie lepszy aromat, dodaj trochę więcej marynki żeby skompensować IBU. A gdyby podzielić Lubelski na 2 porcje, czyli 15g na 10min i 15g na 3min? Wiele receptur tak wygląda, tylko nie wiem co się uzyskuje dzięki temu Można. Zamiast 10 minut lepiej 15-20 (na smak) a zamiast trzech minut - 1 minuta-flameout (na aromat). I chyba tak zrobię. Surowce już mam zamówione. Jak dobrze pójdzie to w sobotę warze Link to comment Share on other sites More sharing options...
d_j Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Kupiłem kiedyś zestaw TB polskie jasne. Zrobiłem na drożdżach w34/70 i było to jedno z najlepszych piw jakie uwarzyłem. Nic nie zmieniałem, ALE drożdże miały idealne warunki a po skończonej fermentacji piwko leżakowało sobie w 0°C przez 1,5 miesiąca. Czasami robię tą warkę jako rozruchową i co mi się rzuciło w oczy to, to że kiedyś zestaw był wyłącznie na powiedzmy świeżych szyszkach. Teraz jest na granulacie i chyba to już nie to samo. Generalnie aromat polskiego chmielu wtedy był idealny w połączeniu z w/w drożdżami i je bym jak najbardziej polecił jeśli masz odpowiednie warunki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 20, 2016 Author Share Posted August 20, 2016 (edited) Trochę zmodyfikowałem przepis "Polskiego Jasnego" pod siebie: Słód Pilzneński Strzegom - 3.8kg Słód karmelowy jasny - 0.2 kg Chmiel Marynka (10.5%) - 18g Chmiel Lubelski(3.5%) - 30g Drożdże Safale S-04 Zacieranie (i tu nie jestem pewny): 63 C 20 min 72 C 40 min 78 C 10 min Zauważyłem, że w wielu przepisach zacieranie odbywa się w taki sposób: 63 C 30 min 73 C 30 min 78 C 5 min a nawet tak; 63 C 40 min 72 C 20 min 78 C 5 min Który wariant jest lepszy? Edited August 20, 2016 by quattro Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Zacznij od tego http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 21, 2016 Share Posted August 21, 2016 Zauważyłem, że w wielu przepisach zacieranie odbywa się w taki sposób: 63 C 30 min 73 C 30 min 78 C 5 min a nawet tak; 63 C 40 min 72 C 20 min 78 C 5 min Który wariant jest lepszy? Lepszy do czego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted August 21, 2016 Author Share Posted August 21, 2016 Zauważyłem, że w wielu przepisach zacieranie odbywa się w taki sposób: 63 C 30 min 73 C 30 min 78 C 5 min a nawet tak; 63 C 40 min 72 C 20 min 78 C 5 min Który wariant jest lepszy? Lepszy do czego? Chciałbym uzyskać piwo nie za mocno wytrawne, ze średnią treściwością, lecz trwała pianą. Skłaniam się ku takiemu zacieraniu: 63 C 30 min 73 C 30 min 78 C 5 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted August 21, 2016 Share Posted August 21, 2016 No akurat w tych temperaturach to chyba nic specjalnie nie wpływa na pianę. Co do treściwości i wytrawności sprawa jest dość prosta im więcej zacierania w temperaturach zbliżonych do 62 stopni tym piwo bardziej wytrawne, im więcej w temperaturach zbliżonych do 72 stopni tym więcej cukrów powinno zostać po fermentacji. Tak więc myślę że najlepiej sam sobie odpowiesz na swoje pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now