pawel1514 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Witam ostatnio uwarzyłem witbiera z zestawu BA. W instrukcji piszą żeby przetrzymać 7 dni na burzliwej i potem butelkować z dodatkiem 160 g glukozy. Jednak ja po tych 7 dniach fermentacji burzliwej, przelałem piwo na cichą i stoi już tak od 6 dni. Chciałem jutro zając się butelkowaniem, jednak blg wynosi 4,5 - 5 i nie spada, bo wczoraj wynik był taki sam. I stąd moje pytanie, czy mogę w sobotę butelkować, jeśli pomiar jutro też wskaże 5 blg? Jeśli tak to ile glukozy powinienem dodać,aby nie było przegazowane i najważniejsze aby nie było granatów? Jeśli to ważne, załączam schemat zacierania i zasyp: słód pilzneński 2,5 kg słód pszeniczny 1,3 kg płatki pszeniczne błysk. 0,5 kg płatki owsiane błysk. 0,4 kg chmiel styrian golding 60g chmiel saaz 30 g skórka słodkiej pomarańczy 20 g skórka gorzkiej pomarańczy 20g kolendra 20g drożdże s-33 zacieranie: wymieszać słód w 15 litrach wody w temp. 50 podgrzać do 62 i utrzymać przez 30 min podgrzać do 73 i utrzymać do negatywnej próby jodowej podgrzać do 77 i filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Jakie było BLG początkowe? Po 7 dniach zlewać jest niemądrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 szkoła kopyra z blog.kopyra.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 szkoła kopyra z blog.kopyra.com Przecież kolega pisze, że szkoła instrukcji z BA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 jaką masz temperaturę otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 podgrzać do 62 i utrzymać przez 30 min Zacierałeś raczej wytrawnie, więc powinno zejść niżej i to sporo moim zdaniem. A nie mogłeś zapytać zanim zlałeś na cichą? Co ma teraz dojeść jak zabrałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Poczatkowo bylo 13 blg. Po tygodniu przestalo pracowac, wiec strukcji trzymalem 7 dni. Temperatura fermentacji jakies 19-20 stopni. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez pawel1514 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Mój pseudo Koelsch na drożdżach S-33 zszedł do 4,5 blg, tyle że fermentacja trwała 3 tygodnie w temp. otoczenia 18-20 stopni. Bez przelewania na "cichą" (bo po kiego grzyba gdy nie chmieliłem na zimno ) W moim przypadku drożdże zjadły w bardzo szybkim tempie większość cukrów, a później fermentacja ślimaczyła się okropnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 To chyba zaryzykuje i butelkuje w sobote. Ile glukozy dodac, 7-8 g na litr czy mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 To chyba zaryzykuje i butelkuje w sobote. Ile glukozy dodac, 7-8 g na litr czy mniej? Prosisz się o granaty kolego na Twoim miejscu poczekałbym ze 2 tygodnie a co do cukru to jakie chcesz osiągnąć nasycenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) jednak blg wynosi 4,5 - 5 i nie spada, jeżeli blg nie spada to teoria mówi, że gęstość się nie zmniejsza co znaczy że drożdże nie jedzą cukrów - nie jedzą bo nie chcą czy bo nie ma to ważniejsze pytanie w tym przypadku. druga sprawa to dokładność pomiarów - skoro wynik mieści się w przedziale 4,5-5 blg to może spada na tyle wolno że w tych odstępach co mierzysz nie jesteś w stanie dostrzec różnicy (spławik, temperatura cieczy, etc. etc.). zgodzę się z poprzednikami, że słabo toto odfermentowało, oraz: podgrzać do 62 i utrzymać przez 30 min Zacierałeś raczej wytrawnie kolega nigdzie nie napisał że tak zacierał - oczywiście, skoro przekleił instrukcje to pewnie próbował się ich trzymać, ale tu znowu pojawiają się niuanse dokładności pomiaru: dokładność narzędzi pomiarowych, metodologia pomiaru - czy zawsze z tego samego miejsca, czy przemieszane przed pomiarem dla wyrównania temperatury, czy mierzone przy brzegu gara lub z wierzchu, gdzie może być chłodniej itd. itp. trochę tam surowców niesłodowanych, pewnie pierwszy pasaż sucharów, s-33 jakoś mi się dobrze nie kojarzą plus wszystko wyżej wymienione i mamy przepis na kolejne piwo zagadkę - tj. "czemu się nie klaruje" i "dlaczego butelki wybuchają". mniej instrukcjów, wiency książków, forumów i zdrowego rozsądku. co do refermentacji - ja do nielicznych weizenów sypię maks 3g na 0,5L, zwykle 2-2,5g na butelkę do "zwykłych" piw.... Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Człowiek się uczy na błędach (szkoda, że to akurat błędy instrukcji). Na Twoim miejscu na wszelki wypadek podniósłbym temperaturę na kilka dni, może coś się ruszy i coś się doje. I szybko wypij piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Podniose temperature na kilka dni i zobaczymy. A jesli nic nie spadnie to dobrym pomyslem bedzie zadanie nowej porcji drozdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Podniose temperature na kilka dni i zobaczymy. A jesli nic nie spadnie to dobrym pomyslem bedzie zadanie nowej porcji drozdzy? Na tym etapie nie ma co dodawać kolejnych drożdży. Podnieś temperaturę, pobujaj fermentorem (tak żeby drożdże z dna się podniosły) i zostaw na 3 dni. Potem zmierz blg. Jak po tej akcji drożdże nic nie dojedzą, to raczej już niżej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Całkiem niedawno robiłem Witbiera z zestawu BA - również spadło mi do około 5 blg. Zabutelkowałem. Jeszcze za wcześnie, aby powiedzieć czy piwo będę miał nadmiernie nagazowane. Z racji tego, że skopałem fermentację (czego wynikiem był późniejszy spadek ostrożności w np. pobieraniu próbek - możliwa infekcja) - zabutelkowałem w plastikowe butelki, co może być dobrym pomysłem w przypadku gdy bardzo boisz się granatów a piwo przeznaczone jest do raczej szybkiego wypicia niż leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1514 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Przenioslem fermentor w cieplejsze miejsce i rurka zaczela powoli bulkac, co jakies 3-4 min. Blg od soboty nic nie spadlo, ale na piwie pojawily sie jakby pecherzyki piany i jakby bylo musujace. Czy bulkanie oznacza ze piwo jeszcze fermentuje i powinnem czekac z butelkowaniem? Jezeli pomiar temperatury nie byl zbyt dokladny i przerwa 30 nie byla w temp. 62 tylko kilka stopni wyzsza to czy te 5 blg jest "normalne" i dopuszczalne i moge bez obaw butelkowac? Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez pawel1514 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Jak przeniosłeś w cieplejsze miejsce to CO2 rozpuszczone w piwie zaczęło się wydzielać i stąd bulkanie co te 3-4 min, przynajmniej tak uważam, niech ktoś mnie poprawi jak się mylę. No i po raz tysięczny, bulkanie nie jest w żaden sposób trwającej/zakończonej fermentacji - pomiar, pomiar, pomiar. Co do 5 blg to całkiem wysoko, nawet na s-33 które są znane z tego że nie bardzo chcą nisko odfermentowywać, ale skoro nie spada od jakiegoś czasu to znaczy że fermentacja się zakończyła. W kwestii pęcherzyków piany i musującego piwa, to jeszcze tak mi się nie zdarzyło, więc może ktoś bardziej doświadczony pomoże Ci w tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się