Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jaroM6 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam Brać Piwowarską po prawie rocznej przerwie,nareszcie udało mi się dokończyć moje dzieło. Na fotkach pokazałem co udało się wykonać. Instalacja po próbach na wodzie spisuje się znakomicie,wymiennik ciepła który był na tym forum dość mocno krytykowany spisuje się idealnie 90 litrów wrzątku schłodziłem do temperatury 20 C (woda z sieci) w czasie 25 minut. Do układu chłodzenia dołożyłem agregat wody lodowej,po schłodzeniu do 20C dalej woda będzie przepływać przez ten agregat. Pomieszczenie udało się dostosować do mojego browaru,za pomieszczeniem głównym zrobiłem komorę chłodniczą ok.6mkw w chłodni zrobiłem jeszcze wydzieloną komorę przeznaczoną do fermentacji (mieszczą się 3 kegi 50L) całość chłodzona zimnym powietrzem,sterowanie osobno chłodni i osobno fermentorów. W poniedziałek robimy pierwszą warkę z pomocą kolegi z tego forum 19Mateusz87. Edytowane 20 Sierpnia 2016 przez jaroM6 PaoloIbanez, raksO, RadekMon i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Fajnie, ale kto to wszystko wypije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pijany Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Robi wrażenie udanego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Pokażesz wnętrze chłodni i fermentowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Świetny sprzęt. Możesz pokazać i coś więcej powiedzieć o chłodni? Być może będę budował garaż i chciałbym tam wydzielić pomieszczeniem około 20 m2 na browar i przenieść się spod chmurki do pomieszczenia. Czytam jak to wszystko umieścić, na pewno chciałbym zrobić chłodnię z komorą fermentacyjną. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Świetny sprzęt. Możesz pokazać i coś więcej powiedzieć o chłodni? Być może będę budował garaż i chciałbym tam wydzielić pomieszczeniem około 20 m2 na browar i przenieść się spod chmurki do pomieszczenia. Czytam jak to wszystko umieścić, na pewno chciałbym zrobić chłodnię z komorą fermentacyjną. Pozdrawiam Witam chłodnia jest wydzielona z pomieszczenia za browarnią wybudowana z bloczków komórkowych o grubości 10cm z zewnątrz okleina styropianowa 12cm wewnątrz okleina z płyty warstwowej PCV/styro zasilanie w powietrze z zamrażarki 240L wypełnionej butelkami z wodą (ok 20 butelek 2L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Pokażesz wnętrze chłodni i fermentowni? Jutro zrobię fotki chłodni nie myślałem że kogoś zainteresuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 fajny sprzęt - nad czymś podobnym właśnie myślę. Jaką masz moc wymiennika ciepła? Nie wiem jaką wielkość wrzucić żeby proces chłodzenia przebiegał praktycznie od ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 fajny sprzęt - nad czymś podobnym właśnie myślę. Jaką masz moc wymiennika ciepła? Nie wiem jaką wielkość wrzucić żeby proces chłodzenia przebiegał praktycznie od ręki. Mocy wymiennika nie określę,jest to wymiennik rurowy,w wymienniku jest około 24 mb rurki fi6mm x 1mm robiłem ten wymiennik na oko ale się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Jutro zrobię fotki chłodni nie myślałem że kogoś zainteresuje Ja czekam z ciekawością :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Dodaję fotki chłodni,pierwsza warka dzisiaj zaliczona dzięki dużej pomocy Mateusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Masz bardzo dużo miejsca na swój browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Pierwsza warka w ogóle czy pierwsza na tym sprzęcie? Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Pierwsza warka w ogóle czy pierwsza na tym sprzęcie. Pierwsza w ogóle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Pierwsza warka w ogóle czy pierwsza na tym sprzęcie. Pierwsza w ogóle czyli zestaw super start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Oby Ci się nie znudziło po pierwszej warce ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zazdroszczę... i gratuluję. Wyglada naprawdę dobrze :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Mnóstwo pracy, mnóstwo pieniędzy i chęci super to wygląda! Ja dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, ale powoli organizuję pomieszczenie pod mini browar. Na razie młody jestem, dopiero szkołę skończyłem, może jak wyjdę na swoje, to zrobię coś podobnego. Super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Dzisiaj dorobiłem do instalacji hop-stoppera jutro z rana start z warzeniem drugiej warki,będzie to APA myślę że stopper zda egzamin z dużą ilością chmielu Edytowane 9 Września 2016 przez jaroM6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 11 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Druga warka zrobiona,APA uwarzona i nachmielona Hop-stopper sprawdził się w 100%,zlanie 85 litrów brzeczki poszło błyskawicznie,brak jakichkolwiek chmielin w piwie jestem zadowolony z tego filterka i polecam wszystkim zastosowanie stoppera u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Druga warka zrobiona,APA uwarzona i nachmielona Hop-stopper sprawdził się w 100%,zlanie 85 litrów brzeczki poszło błyskawicznie,brak jakichkolwiek chmielin w piwie jestem zadowolony z tego filterka i polecam wszystkim zastosowanie stoppera u siebie. Mam pytanie czy w warzelnym masz grzałki 3x2kW? Ile zajmuje zagotowanie pełnego kega? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Druga warka zrobiona,APA uwarzona i nachmielona Hop-stopper sprawdził się w 100%,zlanie 85 litrów brzeczki poszło błyskawicznie,brak jakichkolwiek chmielin w piwie jestem zadowolony z tego filterka i polecam wszystkim zastosowanie stoppera u siebie. Mam pytanie czy w warzelnym masz grzałki 3x2kW? Ile zajmuje zagotowanie pełnego kega? Mam grzałki 3 x 2 kW zagotowanie zajmuje około 25 minut,grzałki załączam już w trakcie wysładzania to przyspiesza zagotowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girus Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jestem pod wrazeniem, lubie ogladac takie projekty! Jaro Agregat wody lodowej sluzy do zwiekszenia wydajnosci wymiennika ciepla? Puszczasz przez niego wode do chlodnicy aby lepiej odebrac cieplo podczas chlodzenia brzeczki po warzeniu? Dobrze rozumiem funkcje tego urzadzenia w Twoim browarze czy spelnia on jeszcze jakas inna role ? B.t.w. Gdzie jest okap? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Jestem pod wrazeniem, lubie ogladac takie projekty! Jaro Agregat wody lodowej sluzy do zwiekszenia wydajnosci wymiennika ciepla? Puszczasz przez niego wode do chlodnicy aby lepiej odebrac cieplo podczas chlodzenia brzeczki po warzeniu? Dobrze rozumiem funkcje tego urzadzenia w Twoim browarze czy spelnia on jeszcze jakas inna role ? B.t.w. Gdzie jest okap? Agregat wody lodowej jest włączany w obieg chłodzący jak temperatura brzeczki osiągnie temp.wody w sieci w lecie woda w sieci u mnie ma około 22C okap jest w fazie projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 wygląda to super profesjonalnie, graty! możesz podać przybliżony koszt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi