Popular Post jaroM6 Posted August 20, 2016 Popular Post Share Posted August 20, 2016 (edited) Witam Brać Piwowarską po prawie rocznej przerwie,nareszcie udało mi się dokończyć moje dzieło. Na fotkach pokazałem co udało się wykonać. Instalacja po próbach na wodzie spisuje się znakomicie,wymiennik ciepła który był na tym forum dość mocno krytykowany spisuje się idealnie 90 litrów wrzątku schłodziłem do temperatury 20 C (woda z sieci) w czasie 25 minut. Do układu chłodzenia dołożyłem agregat wody lodowej,po schłodzeniu do 20C dalej woda będzie przepływać przez ten agregat. Pomieszczenie udało się dostosować do mojego browaru,za pomieszczeniem głównym zrobiłem komorę chłodniczą ok.6mkw w chłodni zrobiłem jeszcze wydzieloną komorę przeznaczoną do fermentacji (mieszczą się 3 kegi 50L) całość chłodzona zimnym powietrzem,sterowanie osobno chłodni i osobno fermentorów. W poniedziałek robimy pierwszą warkę z pomocą kolegi z tego forum 19Mateusz87. Edited August 20, 2016 by jaroM6 dawidaol, PaoloIbanez, drakon and 6 others 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Fajnie, ale kto to wszystko wypije Link to comment Share on other sites More sharing options...
pijany Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Robi wrażenie udanego warzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
HomoChemicus Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Pokażesz wnętrze chłodni i fermentowni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamwnukers Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Świetny sprzęt. Możesz pokazać i coś więcej powiedzieć o chłodni? Być może będę budował garaż i chciałbym tam wydzielić pomieszczeniem około 20 m2 na browar i przenieść się spod chmurki do pomieszczenia. Czytam jak to wszystko umieścić, na pewno chciałbym zrobić chłodnię z komorą fermentacyjną. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted August 20, 2016 Author Share Posted August 20, 2016 Świetny sprzęt. Możesz pokazać i coś więcej powiedzieć o chłodni? Być może będę budował garaż i chciałbym tam wydzielić pomieszczeniem około 20 m2 na browar i przenieść się spod chmurki do pomieszczenia. Czytam jak to wszystko umieścić, na pewno chciałbym zrobić chłodnię z komorą fermentacyjną. Pozdrawiam Witam chłodnia jest wydzielona z pomieszczenia za browarnią wybudowana z bloczków komórkowych o grubości 10cm z zewnątrz okleina styropianowa 12cm wewnątrz okleina z płyty warstwowej PCV/styro zasilanie w powietrze z zamrażarki 240L wypełnionej butelkami z wodą (ok 20 butelek 2L) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted August 20, 2016 Author Share Posted August 20, 2016 Pokażesz wnętrze chłodni i fermentowni? Jutro zrobię fotki chłodni nie myślałem że kogoś zainteresuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted August 21, 2016 Share Posted August 21, 2016 fajny sprzęt - nad czymś podobnym właśnie myślę. Jaką masz moc wymiennika ciepła? Nie wiem jaką wielkość wrzucić żeby proces chłodzenia przebiegał praktycznie od ręki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted August 21, 2016 Author Share Posted August 21, 2016 fajny sprzęt - nad czymś podobnym właśnie myślę. Jaką masz moc wymiennika ciepła? Nie wiem jaką wielkość wrzucić żeby proces chłodzenia przebiegał praktycznie od ręki. Mocy wymiennika nie określę,jest to wymiennik rurowy,w wymienniku jest około 24 mb rurki fi6mm x 1mm robiłem ten wymiennik na oko ale się sprawdza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jamwnukers Posted August 22, 2016 Share Posted August 22, 2016 Jutro zrobię fotki chłodni nie myślałem że kogoś zainteresuje Ja czekam z ciekawością :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted August 23, 2016 Author Share Posted August 23, 2016 Dodaję fotki chłodni,pierwsza warka dzisiaj zaliczona dzięki dużej pomocy Mateusza Link to comment Share on other sites More sharing options...
chemiczny Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Masz bardzo dużo miejsca na swój browar Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 (edited) Pierwsza warka w ogóle czy pierwsza na tym sprzęcie? Edited August 23, 2016 by darinho Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted August 23, 2016 Author Share Posted August 23, 2016 Pierwsza warka w ogóle czy pierwsza na tym sprzęcie. Pierwsza w ogóle Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Pierwsza warka w ogóle czy pierwsza na tym sprzęcie. Pierwsza w ogóle czyli zestaw super start Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Oby Ci się nie znudziło po pierwszej warce ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Zazdroszczę... i gratuluję. Wyglada naprawdę dobrze :-) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marval Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Mnóstwo pracy, mnóstwo pieniędzy i chęci super to wygląda! Ja dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, ale powoli organizuję pomieszczenie pod mini browar. Na razie młody jestem, dopiero szkołę skończyłem, może jak wyjdę na swoje, to zrobię coś podobnego. Super! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted September 9, 2016 Author Share Posted September 9, 2016 (edited) Dzisiaj dorobiłem do instalacji hop-stoppera jutro z rana start z warzeniem drugiej warki,będzie to APA myślę że stopper zda egzamin z dużą ilością chmielu Edited September 9, 2016 by jaroM6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted September 11, 2016 Author Share Posted September 11, 2016 Druga warka zrobiona,APA uwarzona i nachmielona Hop-stopper sprawdził się w 100%,zlanie 85 litrów brzeczki poszło błyskawicznie,brak jakichkolwiek chmielin w piwie jestem zadowolony z tego filterka i polecam wszystkim zastosowanie stoppera u siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefeweizen Posted September 12, 2016 Share Posted September 12, 2016 Druga warka zrobiona,APA uwarzona i nachmielona Hop-stopper sprawdził się w 100%,zlanie 85 litrów brzeczki poszło błyskawicznie,brak jakichkolwiek chmielin w piwie jestem zadowolony z tego filterka i polecam wszystkim zastosowanie stoppera u siebie. Mam pytanie czy w warzelnym masz grzałki 3x2kW? Ile zajmuje zagotowanie pełnego kega? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 Druga warka zrobiona,APA uwarzona i nachmielona Hop-stopper sprawdził się w 100%,zlanie 85 litrów brzeczki poszło błyskawicznie,brak jakichkolwiek chmielin w piwie jestem zadowolony z tego filterka i polecam wszystkim zastosowanie stoppera u siebie. Mam pytanie czy w warzelnym masz grzałki 3x2kW? Ile zajmuje zagotowanie pełnego kega? Mam grzałki 3 x 2 kW zagotowanie zajmuje około 25 minut,grzałki załączam już w trakcie wysładzania to przyspiesza zagotowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Girus Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 Jestem pod wrazeniem, lubie ogladac takie projekty! Jaro Agregat wody lodowej sluzy do zwiekszenia wydajnosci wymiennika ciepla? Puszczasz przez niego wode do chlodnicy aby lepiej odebrac cieplo podczas chlodzenia brzeczki po warzeniu? Dobrze rozumiem funkcje tego urzadzenia w Twoim browarze czy spelnia on jeszcze jakas inna role ? B.t.w. Gdzie jest okap? Radzio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaroM6 Posted September 15, 2016 Author Share Posted September 15, 2016 Jestem pod wrazeniem, lubie ogladac takie projekty! Jaro Agregat wody lodowej sluzy do zwiekszenia wydajnosci wymiennika ciepla? Puszczasz przez niego wode do chlodnicy aby lepiej odebrac cieplo podczas chlodzenia brzeczki po warzeniu? Dobrze rozumiem funkcje tego urzadzenia w Twoim browarze czy spelnia on jeszcze jakas inna role ? B.t.w. Gdzie jest okap? Agregat wody lodowej jest włączany w obieg chłodzący jak temperatura brzeczki osiągnie temp.wody w sieci w lecie woda w sieci u mnie ma około 22C okap jest w fazie projektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
le_szek Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 wygląda to super profesjonalnie, graty! możesz podać przybliżony koszt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now