Jump to content

Starter Lactobacillus

Lili

Recommended Posts

Dzień dobry kupiłam ostatnio fiolkę lactobacillus brevis od White Labs. Czy starter z lacto wykonuje sie tek samo jak starter drożdżowy? chodzi mi głównie o skład startera bo to że raczej go nie trzymamy na mieszadle to wiem.  Czy robimy go również z ekstraktu słodowego ? I w jakiej tem. najlepiej trzymać starter? Pozdrawiam 

Sam nigdy nie robiłem startera z lactobacillus, ale powołując się na artykuł Pawła Masłowskiego "Piwa kwaśne, czyli trudne łatwego początki":

Przepis na litrowy starter wygląda następująco:
- 80-90g jasnego ekstraktu słodowego;

- 10-20g glukozy krystalicznej;

- 1-2g pożywki dla drożdży piwowarskich;

- 10-20g kredy piwowarskiej (ze względu na bardzo słabą rozpuszczalność, należy ją przed dodaniem długo mieszać w wodzie o temp. 20st C).

Temperatura namnażania:

Przez cały okres staramy się utrzymać stałą temperaturę 35-40st C.

Choć forumowi praktycy też na pewno coś doradzą.

Edited by HoppySailor

Normalnie, ok. 10 Blg.

Tu masz więcej rad:
http://www.milkthefunk.com/wiki/Lactobacillus#Starters_and_Pitching_Rate

Od siebie dodam, że z powodzeniem rozmnażam i robię startery bez użycia buforu (kreda). Uznałem, że nie chcę bawić się w ostrożną dekantację startera znad kredy -  a mimo nieprzyjaznych warunków do rozmnażania (niskie pH) bakterie dają radę.
L.brevis powinny namnożyć się nawet w temp. 20ºC+, choć oczywiście lepiej starter (i brzeczkę podczas zakwaszania) trzymać wyżej, 30-40ºC (choć z drugiej strony - WLP podaje zakres 20ºC-24ºC jako optimum).
Na pewno wyższe temperatury przyspieszą proces opanowywania startera/brzeczki przez bakterie.

- 10-20g kredy piwowarskiej (ze względu na bardzo słabą rozpuszczalność, należy ją przed dodaniem długo mieszać w wodzie o temp. 20st C).

10-20g kredy na 1L starter?

10-20g kredy na 1L starter?

Tak, 10-20g, nie pomyliłem się przepisując.. yy.. cytując;) 

Ogólnie polecam cały artykuł przeczytać, dość obszerny i myślę, że pomocny jak ktoś chce zaczynać przygodę z kwachami.

Artykuł do znalezienia w 20 nr piwowara, przy okazji jest jeszcze jeden artykuł na temat piw kwaśnych i kolejny o bretach.

Edited by HoppySailor

(choć z drugiej strony - WLP podaje zakres 20ºC-24ºC jako optimum).

Niektóre mieszanki nie są czyste i zawierają drożdże, stad może wynikać taka temp polecana przez WLP lub WY

• 5 weeks later...

Witam jeżeli chcę zrobić starter z lacto w tem 35-40 C to czy fiokę z bakteriami też muszę uprzednio dogrzać do takjej temperatury? żeby bakterie nie przezyły szoku podczas kontaktu z ciepłą brzeczką. Kiedy starter z lacto można uznać za gotowy tz co jest wyznacznikiem końca namnarzania  ph, piana czy też coś innego? ( wyczytałam gdzieś na forum że to 24-72 godz)  

nie musisz, wystarczy jak będą w temperaturze pokojowej. Wyznacznikiem powinno być pH, ale bez sprzętu ciężko Ci będzie je zmierzyć. Ja trzymałem 4 albo 5 dób, starter był kwaśny i czysto pachniał.