Lili Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Dzień dobry kupiłam ostatnio fiolkę lactobacillus brevis od White Labs. Czy starter z lacto wykonuje sie tek samo jak starter drożdżowy? chodzi mi głównie o skład startera bo to że raczej go nie trzymamy na mieszadle to wiem. Czy robimy go również z ekstraktu słodowego ? I w jakiej tem. najlepiej trzymać starter? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Sam nigdy nie robiłem startera z lactobacillus, ale powołując się na artykuł Pawła Masłowskiego "Piwa kwaśne, czyli trudne łatwego początki":Przepis na litrowy starter wygląda następująco:- 80-90g jasnego ekstraktu słodowego; - 10-20g glukozy krystalicznej; - 1-2g pożywki dla drożdży piwowarskich; - 10-20g kredy piwowarskiej (ze względu na bardzo słabą rozpuszczalność, należy ją przed dodaniem długo mieszać w wodzie o temp. 20st C). Temperatura namnażania: Przez cały okres staramy się utrzymać stałą temperaturę 35-40st C. Choć forumowi praktycy też na pewno coś doradzą. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez HoppySailor pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 A mniej wiecej ile blg ma miec taki starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Normalnie, ok. 10 Blg.Tu masz więcej rad:http://www.milkthefunk.com/wiki/Lactobacillus#Starters_and_Pitching_RateOd siebie dodam, że z powodzeniem rozmnażam i robię startery bez użycia buforu (kreda). Uznałem, że nie chcę bawić się w ostrożną dekantację startera znad kredy - a mimo nieprzyjaznych warunków do rozmnażania (niskie pH) bakterie dają radę.L.brevis powinny namnożyć się nawet w temp. 20ºC+, choć oczywiście lepiej starter (i brzeczkę podczas zakwaszania) trzymać wyżej, 30-40ºC (choć z drugiej strony - WLP podaje zakres 20ºC-24ºC jako optimum).Na pewno wyższe temperatury przyspieszą proces opanowywania startera/brzeczki przez bakterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 - 10-20g kredy piwowarskiej (ze względu na bardzo słabą rozpuszczalność, należy ją przed dodaniem długo mieszać w wodzie o temp. 20st C). 10-20g kredy na 1L starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 W artykule napisane jest, że służy jako bufor przed zbytnią kwasowością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Kreda w tej ilości nigdy mi się nie chciała rozpuścić do końca, ale startery wychodziły i zakwaszanie było skuteczne. Wytrącała się i osiadała na dnie kolby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) 10-20g kredy na 1L starter? Tak, 10-20g, nie pomyliłem się przepisując.. yy.. cytując;) Ogólnie polecam cały artykuł przeczytać, dość obszerny i myślę, że pomocny jak ktoś chce zaczynać przygodę z kwachami. Artykuł do znalezienia w 20 nr piwowara, przy okazji jest jeszcze jeden artykuł na temat piw kwaśnych i kolejny o bretach. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez HoppySailor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (choć z drugiej strony - WLP podaje zakres 20ºC-24ºC jako optimum).Niektóre mieszanki nie są czyste i zawierają drożdże, stad może wynikać taka temp polecana przez WLP lub WY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) dziękuję za podpowiedzi Edytowane 23 Września 2016 przez Lili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 i jeszcze jedna kwestia kiedy wiadomo że starter jest już gotowy ? POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Witam jeżeli chcę zrobić starter z lacto w tem 35-40 C to czy fiokę z bakteriami też muszę uprzednio dogrzać do takjej temperatury? żeby bakterie nie przezyły szoku podczas kontaktu z ciepłą brzeczką. Kiedy starter z lacto można uznać za gotowy tz co jest wyznacznikiem końca namnarzania ph, piana czy też coś innego? ( wyczytałam gdzieś na forum że to 24-72 godz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Wnoszę o ostrzeżenie dla użytkownika Lili to nie pierwszy raz kiedy powiela i robi nowy temat o tym samym: http://www.piwo.org/topic/21651-starter-lactobacillus/?hl=%2Bstarter+%2Blacto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 nie musisz, wystarczy jak będą w temperaturze pokojowej. Wyznacznikiem powinno być pH, ale bez sprzętu ciężko Ci będzie je zmierzyć. Ja trzymałem 4 albo 5 dób, starter był kwaśny i czysto pachniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 http://www.milkthefunk.com/wiki/Lactobacillus#Starters_and_Pitching_Rate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi