szwagry Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Cześć, chciałbym uwarzyć imperialny porter angielki wzorowany na recepturze WiHuRa warka 79 - http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page-60 Zasyp: 9,85 kg Słód pilzneński Weyermann - 7,00 kg (69,0%) Słód monachijki Litovel - 1,10 kg (10,8%) Słód pszeniczny Weyermann - 0,95 kg (9,4%) Słód Carafa I Weyermann - 0,40 kg (3,9%) Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,40 kg (3,9%) Cukier (do gotowania) - 0,30 kg (3,0%) nie mam jednak drożdży użytych przy tym piwie. W lodówce mam zebraną gęstwę z S-04 oraz US-05 ale nie wiem czy będą one odpowiednie. Jakie drożdże polecacie do takiego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 S-04 Poradzą sobie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 S-04 - ale oblicz kalkulatorem potrzebną ilość gęstwy do wieku jej. Na 25 blg -20 litrów trochę jej będzie potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Dzięki za informację. Myślę ewentualnie o zrobieniu nowego piwa przed porterem aby drożdże były świeże. Może ESB albo stout. Mam nadzieję, że piwo zdąży się ułożyć do świąt. Mam jeszcze jedno pytanie, warzę w garnku o pojemności 33l i wcześniej stosowałem proporcję 3,5l wody na kg zasypu, w tym wypadku będzie to tylko 2l na 1kg zasypu. Na co zwrócić uwagę przy tak gęstym zacierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Na mieszanie przy ewentualnym podgrzewaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Jeszcze jedno, czy zacieranie przez 150 minut ma sens? Czy uwalnia się wówczas więcej cukrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Jeszcze jedno, czy zacieranie przez 150 minut ma sens? Czy uwalnia się wówczas więcej cukrów? Więcej nie Zatrze się w 60 minut, zapytaj autora dlaczego tak zacierał - może nie miał czasu i zostawił zacier na 2 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Jakie drożdże polecacie do takiego piwa? Zacierałem 150 min bo miałem po drodzę inne zajęcia, 90 min wystarczy (na lenia). Jakbym użył jednak US-05, jest szansa z nimi na lepsze odfermentowanie a przy tym OG piwo i tak będzie bardzo słodowe. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się