Mathev Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć, Czy ktoś kiedyś sprawdzał ile idzie litrów wody podczas chodzenia brzeczki? Żeby ograniczyć koszty wpadłem na pomysł. Mój pomysł polega na tym żeby używać cały czas tej samej wody. Do chłodnicy zanurzeniowej podłączyć pompkę paliwa samochodową która źródło wody będzie brała np z fermentora w którym będzie woda z lodem. Proszę o jakieś uwagi Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Mathev Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja chłodze w wannie 100 litrowej,wymiana wody po około 30 minutach. Koszt m3 to chyba 10zł ,wychodzi 1złoty polski za jednorazowe chłodzenie. Wiekszą oszczedność uzyskasz, pijąc jedno piwo podczas warzenia zamiast dwóch Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Thorgall Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) w zależności od temperatury wody uzywam ok 60-80l na schłodzenie 20 litrów do ok 20 stopni C. Zeby to miało sens musiałbys miec duuuzo większy zbiornik na wodę chłodzącą niz 30l fermentatora - mam nadzieje ze miałes na mysli fermentor ? Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Ralphinistrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) W mojej opinie nie będzie to warte zachodu. Zwróć uwagę, że do fermentora z lodem będzie Ci wpływać gorąca (przynajmniej na początku) woda. Musiałbyś sobie przygotować spory zapas lodu do chłodzenia krążącej wody. Ja mam inny sposób, żeby choć częściowo nie marnować wody przy chłodzeniu: zbieram wodę, używaną w tym celu do innych pojemników, a potem używam jej do mycia fermentorów, garnków, etc... W ten sposób jakąś jej część odzyskuję... Dodatkowo pod koniec chłodzenia, gdzieś tak przy temperaturze 30°C wkładam zbiornik w którym mam brzeczkę do innego, troszkę większego i do tego drugiego dolewam wody oraz dodaję kostki lodu. Dzięki temu w tym drugim zbiorniku mam wodę o temperaturze rzędu 5°C co wydatnie przyśpiesza ostatnią fazę chłodzenia. Co do ilości zużywanej wody to zależy to od wielu czynników, np. od rodzaju chłodnicy i temperatury wody w sieci... Poprzeglądaj zapiski piwowarów. Niekiedy są zamieszczone w nich informacje o ilości wody zużytej do chłodzenia. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Mi przeciętnie schodzi od 80 do 100l wody. Gównie dla tego, że temp zimnej wody w kranie to 23 stopnie. Planuje dodatkowo schładzać wodę poprzez przepuszczenie jej przez wodę z lodem znajdującą się w lodówce turystycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że lód nie bierze się znikąd i jego wytworzenie też kosztuje. Nie wiem oczywiście ile, ale obawiam się, że koszt energii elektrycznej zużytej do wyprodukowania lodu przewyższy oszczędności wynikłe z mniejszego zużycia wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 U mnie zużycie wody byłoby nieskończone, gdybym próbował czynnikiem o temperaturze 23 stopni schłodzić brzeczkę do 16 ... Koszt wyprodukowania lodu zdecydowanie niższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Ja z reguły kończę robić piwo około 14-15 po południu, prawie jak ppsprzatam, umyje się, odpoczne to brzeczka jest schłodzone w lodówce o dodatkowe 6-7c i wtedy zadaje drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszczół Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 w zależności od temperatury wody uzywam ok 60-80l na schłodzenie 20 litrów do ok 20 stopni C. Zeby to miało sens musiałbys miec duuuzo większy zbiornik na wodę chłodzącą niz 30l fermentatora- mam nadzieje ze miałes na mysli fermentor ? Forma jak najbardziej poprawna, oczywiście fermentor bardziej popularne określenie https://pl.wiktionary.org/wiki/fermentator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się