dudi Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Ok dzięki, od miesiąca czytam forum, wiki i co się da w internecie. Powoli mi się wiedzą układa w całość ale powoli ;-) wczoraj zabutelkowalem "lagera" na górnych :-) Teraz myślę czy by nie spróbować IPA z Coopersa wraz z ekstraktem ze słodu w płynie. Jeszcze spróbuję z raz, dwa przed zacieraniem. Zamiast gotowców spróbuj zrobić coś z ekstraktów niechmielonych... Myślałem ale do tego potrzebuje garnka ok 10-15L bo w obecnym 5L mam małe szanse na chmielenie (przyswajalność gęstej brzeczki na chmiel, niby można dodać więcej chmielu ale to znowu pół środki). A po drugie chłodnicy, wiem że można w wannie ale ja jestem zdania że jak zacznę zacierać to już na dobre bo piwo pije od ładnych paru lat i prędzej czy później ją kupię. Wniosek: jak posmakuje swojego pierwszego piwa i nie będzie złe a do tego zrobię zgodnie ze sztuką drugą warkę IPA ( dziś kupiłem za 6,50zł Konstancin IPA dla porównania) to wejdę w piwowarstwo na maksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) jak posmakuje swojego pierwszego piwa i nie będzie złe a do tego zrobię zgodnie ze sztuką drugą warkę IPA Jak się przyłożysz i zrobisz zgodnie ze sztuką to na pewno wyjdzie! Ja póki co robię od dłuższego czasu z ekstraktów niechmielonych (brak czasu...) i piwka wychodzą bardzo bardzo dobre. Mam obecnie gar 10l a wcześniej 5l i tez dało radę... Edytowane 6 Października 2016 przez Jancewicz dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Koledzy pytanie: Piwo zabutelkowane (przypomnę że jest to Lager z puchy na S-04) i trzymam je w domu w temp. 20C od 5dni, plan mam taki że jeszcze potrzymam 2 dni aby stało w sumie 7, potem sprawdzę nagazowanie, jak będzie to do piwnicy albo garażu i teraz powiedz cię mi czy mogę piwo trzymać w każdej temperaturze od powiedzmy 2C do 15C? Czytałem przed chwilą o Lagerowaniu ale ja przecież robiłem piwo na górnych i chyba nie muszę tego piwa trzymać w zbliżonej do 0C temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Lagerowanie to jest co innego, nie robi się go w butelkach. Możesz trzymać w każdej od 2 do 15C. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Lagerowanie to jest co innego, nie robi się go w butelkach.A skąd piwo wie czy jest w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Koledzy pytanie: Piwo zabutelkowane (przypomnę że jest to Lager z puchy na S-04) i trzymam je w domu w temp. 20C od 5dni, plan mam taki że jeszcze potrzymam 2 dni aby stało w sumie 7, potem sprawdzę nagazowanie, jak będzie to do piwnicy albo garażu i teraz powiedz cię mi czy mogę piwo trzymać w każdej temperaturze od powiedzmy 2C do 15C? Czytałem przed chwilą o Lagerowaniu ale ja przecież robiłem piwo na górnych i chyba nie muszę tego piwa trzymać w zbliżonej do 0C temperaturze? Skoro już uzyskałeś nagazowanie to możesz trzymać w piwnicy czy garażu. Ja często w taką pogodę trzymam na dworzu dopóki mrozu nie ma. Drugie miejsce gdzie przechowuje to piwnica-ziemianka. Temperatura jest tam zawsze w plusie, ale czasem to jest tylko 2°C i nigdy żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem A takie pytanie do innych, podpinając się pod temat. Robiłem swoją 40 warkę, nie pierwszą, ale pierwszy raz mi się przytrafiło, że wytrącenia białkowe wpadły mi do brzeczki odfiltrowanej. Przełom był duży i przelewałem brzeczkę przez lejek z filtrem no i wpadł mi do środka czego się spodziewać w gotowym produkcie? Generalnie przełom był duży więc trochę tego wpadło.... Edytowane 9 Października 2016 przez arek-lin dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Koledzy a jak sprawdzacie nagazowanie w piwie? Ja wczoraj otworzyłem piwo poczym z powrotem go zakapslowałem, jednak miałem jeszcze mało gazu, potrzymam w pokoju jeszcze parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Wlewasz część piwa do butelki plastikowej i sprawdzasz twardość jej co pewien czas. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Koledzy a jak sprawdzacie nagazowanie w piwie? Ja wczoraj otworzyłem piwo poczym z powrotem go zakapslowałem, jednak miałem jeszcze mało gazu, potrzymam w pokoju jeszcze parę dni. Nie ma co sprawdzać nagazowanie wcześniej niż tydzień, a najlepiej dwa po butelkowaniu. W przypadku piw cięższych może to zająć nawet dłużej. U mnie tak po około tygodniu butelki mają gaz, a po około dwóch jest już po refermentacji i piwo jest nagazowane. W przypadku porteru bałtyckiego trwało to trzy tygodnie. A sprawdzasz, otwierając butelki. Tylko po otwarciu nie ma co już kapslować bo się nie nagazuje. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ja bym jednak sugerował zostac przy jednym małym pet-cie. Zwłaszcza dla początkujących moze zapobiec eksplozji Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ja bym jednak sugerował zostac przy jednym małym pet-cie. Zwłaszcza dla początkujących moze zapobiec eksplozji Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jak rozumiem piwo już w szkiełku więc pet odpada. Dodatkowo, piwo powinno być dobrze odfermentowane, wtedy granaty nie grożą (chyba że ktoś przesadził z surowcem do refermentacji ). Lecz mimo wszystko patent z petem wydaje się być całkiem fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Wezmę pod uwagę przy następnej warce. Czy miarodajnym sposobem jest potrzepać butelką swojego piwa i kupnego aby porównać ilość wydzielanego CO2 w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 sorry, aby sprawdzić czy piwo się nagazowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Już lepiej niczym nie trzep. Odczekaj tydzien-półtora i otworz jedna butelkę. Najwyzej wypijesz niedogazowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) sorry, aby sprawdzić czy piwo się nagazowałoAha. A skąd będziesz wiedział że piwo które kupisz ma akurat takie samo nagazowanie jak to, w które celujesz? Pomijam w ogóle możliwość obiektywnego zmierzenia nagazowania w dwóch różnych piwach - nie mam pojęcia jak miałbyś zamiar to zrobić. Może jakoś manometrem, tylko by trzeba go zainstalować tak, żeby nie rozszczelnić kapsla. Edytowane 10 Października 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) głupie pytanie i dobre odpowiedzi... . Dziś spróbowałem pierwszy raz swojego piwa i ..... nagazowanie na 80% według mnie, jeszcze poczekam ze 2 dni i dopiero przeniosę w chłodne miejsce. Wrażenia ...... nie wiem mam mieszane odczucia poczekam, aż piwo się ułoży bo jak ktoś pisał piwo po tygodniu od zabutelkowania a po miesiącu to zupełnie inne dzieło. Czy mam rację? wesprzyjcie mnie Piwo w zapachu słodowe, w smaku jest goryczka, bardzo delikatna kwasowość i lekki szampan - może przesadzam i za dużo czytam ale najlepsze jest to że im bliżej dna tym smak i zapach lepszy - nie śmiejcie się to nie efekt upojenia - zapach piwa przy dnie dobry bez defektów liczę że np. za tydzień będzie lepiej. Edytowane 10 Października 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 wesprzyjcie mnie *tłum na spotkaniu Anonimowych Piwowarów* Wspieramy Cię. Ale tak poważnie: tak, masz rację. Chyba najlepiej to "widać" w porterach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 poczekam, aż piwo się ułoży bo jak ktoś pisał piwo po tygodniu od zabutelkowania a po miesiącu to zupełnie inne dzieło. Zależy co to za piwo, niektóre style po tygodniu są najlepsze, np. weizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Czy będzie lepsze czy nie to się okaże, ale z pewnością bedzie innego po miesiącu, inne po dwóch miesiącach itd. Mi generalnie piwka po tygodniu czy dwóch też raczej średnio smakują dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 głupie pytanie i dobre odpowiedzi... . Dziś spróbowałem pierwszy raz swojego piwa i ..... nagazowanie na 80% według mnie, jeszcze poczekam ze 2 dni i dopiero przeniosę w chłodne miejsce. Wrażenia ...... nie wiem mam mieszane odczucia poczekam, aż piwo się ułoży bo jak ktoś pisał piwo po tygodniu od zabutelkowania a po miesiącu to zupełnie inne dzieło. Czy mam rację? wesprzyjcie mnie Piwo w zapachu słodowe, w smaku jest goryczka, bardzo delikatna kwasowość i lekki szampan - może przesadzam i za dużo czytam ale najlepsze jest to że im bliżej dna tym smak i zapach lepszy - nie śmiejcie się to nie efekt upojenia - zapach piwa przy dnie dobry bez defektów liczę że np. za tydzień będzie lepiej. To jest brewkit, tak? No to cudów się nie spodziewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 No nie spodziewam się cudów ale chociaż godnego smaku w porównaniu z sklepowym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 I skoro masz już sprzęt to warz dalej bo nim to piwo wyleżakuje i nabierze smaku to będziesz je smakował. Minie dwa-trzy miesiące i będziesz miał po piwku i nawet jak wtedy zrobisz to znowu trzeba czekać Więc zrób dwie-trzy warki i wtedy czekaj. Taka moja rada bo jak czekałem aż się moje pierwsze warki ułożą to już ich prawie nie było. Szczególnie, że rodzina czy znajomi chcą smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Niezła rada tylko jest jedno ale - czy znacie kogoś kto nie wypił swojego pierwszego piwa w ciągu miesiąca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się