dudi Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 po 6 dniach cichej takie samo BLG czyli 3,5 naprawdę widzicie sens w ponownym pomiarze? za parę dni butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ostatnie dni trzymałeś w cieplejszym pomieszczeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) nie znacznie bo o 1C czyli 21 a nie 19-20C. Może ekstrakty tak schodzą? poprzednia warka prawie takie same BLG. Edytowane 1 Listopada 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 ja bym raczej już butelkował.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Przecież 3.5 to całkiem przyzwoicie. Ja również bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Lej w butle. Jak nie zeszło w takiej temperaturze to już nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) piwko leżakuje a mnie znów przychodzi ochota na warzenie piwa;) Tym razem ostatni krok przed zacieraniem czyli 10-11L piwa z ekstraktu słodowego z samodzielnym chmieleniem, mianowicie: Bruntal -ekstrakt słodowy jasny 1,7kg Safale s-04 i tu chciałbym spróbować naszych rodowitych chmieli, lubelski i marynkę. 15 gram na goryczkę - 60' marynka 15 gram na aromat - 15' lubelski Panowie wyjdzie mi coś pijalnego z tego? Chciałbym spróbować z chmieleniem i studzeniem w wannie na tą chwilę, garnek 20L mam. Edytowane 8 Listopada 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Z tego lubelskiego pewnie zbyt wiele nie zostanie w aromacie po 15' gotowania i chłodzeniu w wannie. Przesuń co najmniej na 0' a możesz też wrzucić w trakcie chłodzenia, ja tak dodawałem chmiele na aromat w moich pierwszych 3 warkach bez chłodnicy. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Zejdź w miarę szybko po gotowaniu poniżej 70°C, to będzie ok. dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ja sie nie znam, ale z 15g lubelskiego to w ogóle niewiele bedzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ja sie nie znam, ale z 15g lubelskiego to w ogóle niewiele bedzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk to będzie warka 10l o 11/12 blg więc coś tam będzie... dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) dzięki koledzy zmienię lubelski na na 0' jak pisał kolega. Jutro złoże zamówienie na składniki. Edytowane 8 Listopada 2016 przez dudi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Panowie moja druga warka i chyba się spuszczę z radości jak mi żona pomoże rączką (żart), Piwo to Coopers REAL ALE, drożdże z zestawu i Bruntal ekst. słodowy nie wiem czy jasny czy ciemny bo na opakowaniu pisało http://piwopiweczko.pl/Bruntal-Jasny-Ekstrakt-17-kg-LIGHT-,1072.htmlwyciąg z słodów browarnych i ... . Piwo wyszło pyszne już w 5 dniu po zabutelkowaniu, jeszcze trzymam w domu tak, że nagazuję się jeszcze trochę. Piwo klarowane i co mnie dziwi piwo wyszło koloru herbaty czyli ciemno bursztynowe i w smaku przypomina mi nie wiem, trochę owoców ale suszonych jak kompot wigilijny z suszków trochę słodowości i paloności. Dopiero poznaje prawdziwy świat piw ale dla mnie cudo bo moje w dodatku. jkx6 i LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Typowe dla piwa z puchy. Jasnego piwa raczej nie zrobisz. Ps fajna piana ci wyszła dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 A dlaczego miałbys z puchy nie zrobić jasnego? A piwo faktycznie wygląda ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Tzn zrobisz jak znajdziesz bardzo jasny słod w puszce i potem nie będziesz go długo gotować. Z doświadczenia wiem że ciężko jest osiągnąć słomkowy kolor piwa. Edytowane 10 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Tzn zrobisz jak znajdziesz bardzo jasny słod w puszce i potem nie będziesz go długo gotować. Z doświadczenia wiem że ciężko jest osiągnąć słomkowy kolor piwa. Będę troszkę uszczypliwy. Ale wydawało mi się, że słód jest pakowany do worków, a nie puszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Ok niech będzie - jasny ekstrakt słodowy jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Tzn zrobisz jak znajdziesz bardzo jasny słod w puszce i potem nie będziesz go długo gotować. Z doświadczenia wiem że ciężko jest osiągnąć słomkowy kolor piwa.Jak robiłem desitkę z esktraktu ze słodu pilzneńskiego to otrzymałem taki kolor jaki bym dostał używając równoważnej ilości słodu. Robiłem tez Summer Ale i Blonda i oba wyszły bardzo jasne. Także wątpię czy piwa z puszki są immanentnie ciemniejsze niż ich odpowiedniki ze świeżego słodu. Kolegi Real Ale jest ciemny bo puszka zawiera wyciąg z jakiegoś ciemnego słodu, zapewne karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Robiłem tez Summer Ale i Blonda i oba wyszły bardzo jasne można prosić o recepturę na Blonda z ekstraktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris81 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) kto z Was okresli kolor tego piwa PS. Sorki za te foty w zla strone ale nie wiem o co kaman Edytowane 10 Listopada 2016 przez kris81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 można prosić o recepturę na Blonda z ekstraktów?Znajdziesz w mojej sygnaturze. Ostrzegam że receptura jest mało odkrywcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 można prosić o recepturę na Blonda z ekstraktów?Znajdziesz w mojej sygnaturze. Ostrzegam że receptura jest mało odkrywcza. Odkrywcza nie odkrywacza... jaki efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Piwo zeszło bardzo szybko przechowuję tylko dwie butelki żeby się wymienić ze znajomym piwowarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Panowie dziś odebrałem ekst. słodowy bruntal jasny 2 x 1,7kg, marynka 30g na goryczkę i lubelski 50g na aromat. Czy da dobry efekt taki zestaw chmieli? Będę chmielić 20L brzeczki. Jak obliczyć początkowe BLG zakładając taki zestaw surowców na 20L piwa. Drożdże to s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się