joe Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Witam wszystkich. Od dawna wkurza mnie strata paru litrow z chmielinami i chcialbym zamontowac hop stoper a do tego potrzebuje zamontowac zawor w garze emailowanym. Poczytalem troche forum i znalazlem taki zawor tylko ze gwint jest NPT a innych nie maja. Czy montowal ktos ostatnio i moglby cos polecic (doradzic). Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam Plo Koon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Też się zastanawiam na wykonaniem otworu w garze emaliowym. Ten zawór wyjdzie 100zł,a to tylko 1/2'. Ja zrobiłem sobie małe zestawienie z destylandia.pl, które wyniesie mnie 70zł bez przesyłki. - nypel 6k 3/4' - zawór 3/4' - nakrętka 3/4' - mata silikonowa - króciec 3/4' Masz już może technologię wycięcia otworu w emalii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Hop stoper wrzucany z wezykiem do przelewania. Poczytajcie wpisy kolegi binladena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Szkoda zachodu moim zdaniem, hopstoper można wrzucić normalnie od góry, podłączony już do wężyka, i zlać grawitacyjnie. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam bede sie posilkowal tym co panowie tu opisali. Co do zestawu wyglada ok a jaka grubosc maty silikonowej? Tak mozna tylko rozmawialem z paroma ludzmi i odradzali a ostatecznie i tak zrobili zawór. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja ostatnio kompletowałem i montowałem w garze emaliowanym zestaw, właśnie z destylandia ,na bazie 1/2 cala. Teraz zdecydował bym się na 3/4. Brzeczka szybko nawet schodzi przy 1/2 cala ale mogłaby szybciej ;-) a różnica w cenie kompletu nie wielka. Co ważne trzeba kupić zawór 2-częsciowy , bo on ma większą średnicę przelotu niz 1-częściowy. 1-częściowy ma zwężenie w zaworze i to dość spore. Ja potrzebowałem takiego zestawu: - zawór kulowy 1/2' 2-częściowy - nypel 6k 1/2' - króciec 1/2' - mata silikonowa 2mm Taka uwaga co do króćca - ja oczywiście szukałem 1/2' ale z jak największą średnicą samej końcówki, bo przy tym samym rozmiarze gwintu są różne rozmiary końcówki na wąż jak można założyć. A za mała średnica też spowolni przepływ brzeczki po schłodzeniu. Kupiłem też nakrętkę płaską 1/2' ale nie przydała mi się , gdyż po założeniu od wewnątrz podkładki z uszczelką, za nakrętkę kontrującą robi mi ten sześciokąt z nypla. Dodatkowo trzeba dokupić 2 duże podkładki nierdzewne, przy zestawie 1/2' to DIN 125 M20 ,brak u destylandia, do znalezienia na allegro. A co do otworu to przymierzasz sobie nypel wraz z podkładka do gara, nie za nisko, aby podkładka nie zahaczała o dno gara, obrysowujesz nypel i wiercisz otwór wiertarką, ja użyłem paru wierteł, na początku mniejszej średnicy a później większej a na końcu doszlifowałem kamieniem szlifierskim. Można tez od razu wiercić wiertłem stopniowym http://allegro.pl/wiertlo-stozkowe-stopniowe-hss-tytan-4-32mm-i5966250669.html Jeśli wszystkie połączenia gwintowane owiniecie taśmą teflonową i dobrze wszystko skręcicie, to nie będzie żadnych przecieków. http://images78.fotosik.pl/857/35de2d636571390f.jpg http://images75.fotosik.pl/855/2579be3e72bc88a8.jpg http://images75.fotosik.pl/855/cf12658f34e96e54.jpg Na przypaloną uszczelkę od środka gara nie patrzcie, bo ona chwile temu była na zewnątrz i troszkę od spodu dostała ciepła z palnika.Wiec się przyrumieniła ;-) Do tej pory przelewałem grawitacyjnie wężykiem od góry, a zawór zrobiłem tylko i wyłącznie dla wygody, bo czasami mi się wężyk gdzie zagiął i przestawało lecieć, a zawór odkręcam i brzeczka leci do spodu. Edytowane 1 Września 2016 przez G.R.E.G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Również miałem w planach zrobienie takiego zaworu, ale wiercenie w emalii i prawdopodobne następstwa nieudanego zabiegu zniechęciły mnie dostatecznie Chyba opcja od binladena jest lepsza i prostsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Jezeli planujesz chlodzic wymiennikiem ciepla zrobilbym otwor. Jezelu chlodnica zanurzeniowa to rozwaz opcje kolegow wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Greg widze ze podobny zestaw wybralel tylko ze ba 1/2'. Masz racje z tym 1cz i 2cz. W 1cz srednica przeplywu mniejsza. Chmielusz w worku? Moze hopstoper? Jak wysoko dales zawor od dna gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 A gdyby tak rozszerzyć funkcjonalność tego zaworu o podłączenie filtra do wysładzania? Filtr (np. rurkowy z miedzi) trzeba wkręcić od samego początku zacierania więc przy podnoszeniu temperatury na gazie śruta mogłaby się przypalać gdyby trafiła w szczeliny między filtrem a dnem gara? Czy przy ciągłym mieszaniu nie trzeba się tym martwić, ma ktoś takie rozwiązanie u siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Chmielusz w worku? Moze hopstoper? Jak wysoko dales zawor od dna gara? Będę chciał przetestować po kolei parę patentów typu: hop stopper, hop spider + dip tube do samego dna gara, bazooka screen, albo wężyk z oplotu. Ale skłaniam się ku długiej home made bazooce poprowadzonej przy ściance gara. Jeśli chodzi o wysokość zaworu to otwór na zawór jest wywiercony 15 mm od dna gara, i mam na myśli najniżej położoną krawędź otworu. Niżej nie dało się wywiercic, gdyż sciana gara przechodzi w dno takim łukiem a chciałem aby podkładka równolegle przylegała do ściany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Chmielusz w worku? Moze hopstoper? Jak wysoko dales zawor od dna gara? Będę chciał przetestować po kolei parę patentów typu: hop stopper, hop spider + dip tube do samego dna gara, bazooka screen, albo wężyk z oplotu. Ale skłaniam się ku długiej home made bazooce poprowadzonej przy ściance gara. Jeśli chodzi o wysokość zaworu to otwór na zawór jest wywiercony 15 mm od dna gara, i mam na myśli najniżej położoną krawędź otworu. Niżej nie dało się wywiercic, gdyż sciana gara przechodzi w dno takim łukiem a chciałem aby podkładka równolegle przylegała do ściany. wydaje Mi się, że bazooka screen ma za duże oczka w siatce (przynajmniej ta którą ja kupiłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Ale mialem na myśli domową wersje bazooki z siatki o oczkach 200u. Bo w tej ebajowej są rzeczywiscie za duze oczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Co do zestawu wyglada ok a jaka grubosc maty silikonowej? myślę, że 2mm wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Jestem akurat w temacie, bo właśnie skręciłem kran w garnku emaliowanym. Cała zabawa w celu montażu hop stoppera. Od środka uszczelniłem podkładką miedzianą pompowaną. Z zewnątrz podkładka nierdzewna i kran 1/2. Zrobiłem przed chwilą próbę i jest minimalne zapocenie niestety. Jutro pójdę na żywioł, założę od środka jeszcze jedną miedzianą, a na przyszłość zainwestuję w matę silikonową. Wiercenie wiertłami do metalu do ok 15mm, potem kamieniem. Odprysków brak. gigo i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Pod stalowa podkładkę daj klej do wysokich temperatur... Nic ci nie będzie cieklo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Od kleju, lepszy będzie silikon . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Możliwe że to był silikon, musiałbym sprawdzić etykietę. Generalnie klej masz od strony zewnętrznej a od wewnątrz podkładke miedziana więc kontaktu z wodą praktycznie brak. [edit] dokładnie to silikon do wysokich temperatur bodaj 300C Edytowane 3 Września 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi