Jump to content

Stout kokosowy

Recommended Posts

Witajcie.

Piłem w Jabeerwocky piwo Cocos Hanel (nie pamiętam jak się pisało dokładnie, bo byłem już po spacerze po piwiarniach) :) Chciałbym odtworzyć ten smak w Sweet Stoucie. Możecie napisać mi jak dużo wiórków dać na fermentację cichą na 10 L warkę, aby było fest kokosa?

Pozdrawiam,

Mateusz :)

Dzięki.

Zakupiłem zestaw na Milk Stouta na 10 L, mam chmiel Lubelski 50g(dam ok. 20g na 60 min i 20g na 30 min) i drożdże S-33. Niezbyt odpowiednie, ale muszę je wreszcie wykorzystać ;) Dowalę tych wiórków i zobaczymy ;)

Planuję warzyć za tydzień.

Jeśli chcesz dodać wiórek kokosowych, to polecam poszukać na yt, na ostatniej kuźni piwowarów był stout właśnie z tym dodatkiem. Piwowar najpierw je opiekał w piekarniku/na patelni, a później odsączał na ręcznikach papierowych, żeby zebrać jak najwięcej oleju.

Edited by buk0

• 2 weeks later...

Piwo robione w sposób iście partyzancki :) Jeśli wyjdzie i będzie pijalne to będzie cud.

Robione z poniższego zestawu:

Słód Pale Ale - 1,2 kg

Słód Monachijski typ I - 0,25 kg

Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg

Słód Czekoladowy Jasny (pakowany osobno) - 0,15 kg

Jęczmień Prażony (pakowany osobno) - 0,15 kg

Płatki Owsiane - 0,15 kg

Płatki Jęczmienne - 0,15 kg

Laktoza - 0,35 kg

Chmiel Lubelski ~ 30g (15g na 60min i 15g na 10min)

Drożdże to S-33 Fermentis.

Mam dziwny termometr, który niedokładnie pokazywał temperatury. Po otwarciu pokrywy więcej, później spadał bardzo wolno, więc zacieranie mogło odbywać się w wyższych temperaturach niż zalecane 66°C. 

Wyszło mi ok. 7L brzeczki o gęstości 16 blg. Dolałem 1,6L wrzątku i otrzymałem ok. 11 blg. Później poszło do gotowania i po gotowaniu otrzymałem brzeczkę 19 blg i znów dolałem czajnik wody. Do ostygnięcia i fermentacji pójdzie brzeczka z chmielinami, ponieważ nie miałem jak ich oddzielić po gotowaniu. 

Co do higieny to też mam sporo zastrzeżeń. Niestety musiałem spieszyć się ze wszystkim i tak wyszło. 

Kupiłem 400 g wiórków kokosowych, które pójdą na fermentację burzliwą w połowie i cichą w drugiej połowie.

Jeśli będzie pijalne to będę zachwycony :)

Kolejne warzenie piwa (o ile to nie wyjdzie) za ponad rok - już na swoim :)

EDIT:

Przed zadaniem drożdży daje się wyczuć mocny zapach gotowanych warzyw(DMS). Możliwe sposoby jego "osiągnięcia" przeze mnie:

• zbyt krótkie wrzenie brzeczki
  • gotowanie brzeczki pod przykryciem
  • zbyt powolne chłodzenie brzeczki (w zakresie temperatur 90-70 stopni)
  • zakażenie bakteryjne w brzeczce, głównie Obesumbacterium Proteus i Hafnia

Może drożdże i wiórki przykryją trochę ten zapach. 

Edited by markus383