markus383 Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Witajcie. Piłem w Jabeerwocky piwo Cocos Hanel (nie pamiętam jak się pisało dokładnie, bo byłem już po spacerze po piwiarniach) Chciałbym odtworzyć ten smak w Sweet Stoucie. Możecie napisać mi jak dużo wiórków dać na fermentację cichą na 10 L warkę, aby było fest kokosa? Pozdrawiam, Mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 1, 2016 Share Posted September 1, 2016 Gdzieś w 0.5kg bym celował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 3, 2016 Author Share Posted September 3, 2016 Dzięki. Zakupiłem zestaw na Milk Stouta na 10 L, mam chmiel Lubelski 50g(dam ok. 20g na 60 min i 20g na 30 min) i drożdże S-33. Niezbyt odpowiednie, ale muszę je wreszcie wykorzystać Dowalę tych wiórków i zobaczymy Planuję warzyć za tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 Jak uwarzysz to powiedz ile dałeś, jak się z nimi obchodziłeś i jakie efekty Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted September 3, 2016 Share Posted September 3, 2016 (edited) Jeśli chcesz dodać wiórek kokosowych, to polecam poszukać na yt, na ostatniej kuźni piwowarów był stout właśnie z tym dodatkiem. Piwowar najpierw je opiekał w piekarniku/na patelni, a później odsączał na ręcznikach papierowych, żeby zebrać jak najwięcej oleju. Edited September 3, 2016 by buk0 Marcin Wojtczuk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 14, 2016 Author Share Posted September 14, 2016 (edited) Piwo robione w sposób iście partyzancki Jeśli wyjdzie i będzie pijalne to będzie cud. Robione z poniższego zestawu: Słód Pale Ale - 1,2 kg Słód Monachijski typ I - 0,25 kg Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg Słód Czekoladowy Jasny (pakowany osobno) - 0,15 kg Jęczmień Prażony (pakowany osobno) - 0,15 kg Płatki Owsiane - 0,15 kg Płatki Jęczmienne - 0,15 kg Laktoza - 0,35 kg Chmiel Lubelski ~ 30g (15g na 60min i 15g na 10min) Drożdże to S-33 Fermentis. Mam dziwny termometr, który niedokładnie pokazywał temperatury. Po otwarciu pokrywy więcej, później spadał bardzo wolno, więc zacieranie mogło odbywać się w wyższych temperaturach niż zalecane 66°C. Wyszło mi ok. 7L brzeczki o gęstości 16 blg. Dolałem 1,6L wrzątku i otrzymałem ok. 11 blg. Później poszło do gotowania i po gotowaniu otrzymałem brzeczkę 19 blg i znów dolałem czajnik wody. Do ostygnięcia i fermentacji pójdzie brzeczka z chmielinami, ponieważ nie miałem jak ich oddzielić po gotowaniu. Co do higieny to też mam sporo zastrzeżeń. Niestety musiałem spieszyć się ze wszystkim i tak wyszło. Kupiłem 400 g wiórków kokosowych, które pójdą na fermentację burzliwą w połowie i cichą w drugiej połowie. Jeśli będzie pijalne to będę zachwycony Kolejne warzenie piwa (o ile to nie wyjdzie) za ponad rok - już na swoim EDIT: Przed zadaniem drożdży daje się wyczuć mocny zapach gotowanych warzyw(DMS). Możliwe sposoby jego "osiągnięcia" przeze mnie: zbyt krótkie wrzenie brzeczki gotowanie brzeczki pod przykryciem zbyt powolne chłodzenie brzeczki (w zakresie temperatur 90-70 stopni) zakażenie bakteryjne w brzeczce, głównie Obesumbacterium Proteus i Hafnia Może drożdże i wiórki przykryją trochę ten zapach. Edited September 14, 2016 by markus383 Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 16, 2016 Author Share Posted September 16, 2016 Przynajmniej temperatura fermentacji jest odpowiednia dla drożdży Mam 19°C przez 24h na dobę, więc jest w porządku. Do kolejnego piwka przyłożę się bardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now