Jump to content

Słodzik (np. aspartam) w piwie domowym

Brodaty Pająk

Recommended Posts

Witam piwowarską brać!

Na wstępie zaznaczę, że ten temat to jedynie gdybanie hipotetyczne, więc proszę o wyrozumiałość przy hejtowaniu :)

Przyszła mi do głowy myśl co by się stało, gdybym wrzucił tableteczkę aspartamu do piwa przy butelkowaniu. 

Myśl narodziła się, kiedy moja druga połówka słodziła cukrem mojego coffee stouta :D (Tak, wiem że to profanacja w  czystej postaci). 

Zamierzam warzyć milk stouta i przeszło mi przez myśl aby do kilku butelek wrzucić aspartam i oznaczyć je z przeznaczeniem dla najmilszej i ewentualnie jakiś homoseksualnych gości gdyby tacy się znaleźli ;)

Co myślicie o takim pomyśle? A może ktoś ma jakieś doświadczenie z takim zabiegem?

Pozdrawiam i życzę przyjemności przy najbliższym spożywanym piwie!

Ludzie często dosładzają cydr ale z tego co się orientuję to raczej ksylitolem więc piwo pewnie też można. Pytanie czemu nie zatrzesz bardziej na słodko i/lub nie sypniesz więcej karmelu?

Kwestia gustu. Ja nie "trawię" aspartamu, moja żona  "trawi". Dla żony tabletka na butelkę i jest zadowolona dla mnie c..la zero jest nie"pijalna". Ty jesteś szefem, to Twój browar.

Ludzie często dosładzają cydr ale z tego co się orientuję to raczej ksylitolem więc piwo pewnie też można. Pytanie czemu nie zatrzesz bardziej na słodko i/lub nie sypniesz więcej karmelu?

Nie dodam więcej karmelu ponieważ nie warzę tego tylko dla dziewczyny, warzę głównie dla siebie i nie chce zepsuć sobie piwa ;) Ja lubię palone i wytrawne stouty, laktoza powinna nadać lekkiej gładkości w odbiorze paloności, tego przynajmniej oczekuję. Kilka oznaczonych butelek z tableteczką Cologranu powinna rozwiązać mój problem. Dzięki! :)