Jump to content

Izolacja termiczna sondy od termostatu

Recommended Posts

Czy znacie jakieś fajne patenty na termoizolację sondy od termostatu?

Chciałbym uzyskać w miarę niezaburzony odczyt temperatury po przytwierdzeniu sondy do zewnętrznej ściany fermentora. Zastanawiam się, jak w najprostszy sposób można to osiągnąć (zaznaczam, że mam dwie lewe ręce do robótek ręcznych). 

Czy takie rozwiązania to właściwy trop:

http://www.castorama.pl/produkty/budowa/izolacja/izolacja-przeciwwodna/folie-i-tasmy-izolacyjne/mata-baufol-alu-dach-1-24-x-40-m.html#product

http://www.castorama.pl/produkty/budowa/silikony-piany-i-akryle/piany/wezykowe/piana-soudal-genius-gun-300-ml.html#search-product

Ja po prostu przyklejam szeroką taśmą, na to jakiś kawałek cienkiego styropianu czy innej karimaty i dalej znowu taśmą kilka razy żeby dokładnie przylegało. Z tego co mi wiadomo wiele osób na forum robi podobnie. Mam wrażenie, że ktoś dokonywał pomiarów temperatury takiej sondy z drugą zanurzoną w brzeczce i różnice były niewielkie, sam przebieg fermentacji i potem jej efekty wskazują u mnie na to, że odczyt temperatury jest całkiem dokładny.

Ja zakupiłem w Auchan matę termiczną na szybę samochodu ( taka srebrna, żeby zimą nie zamarzała szyba ) Dałem za nią z 5 złotych. Używam jej do izolacji garnka podczas zacierania. Uciąłem kawałeczek i przykryłem nią sondę i srebrną taśmą przykleiłem do fermentora. To chyba będzie najtańsza opcja.

Ja także przyklejam sondę do ścianki fermentora i izoluję to z kolei podwójną warstwą pianki do posadzek i przyklejam to mocną taśmą. Sondą mam mniej więcej w połowie wysokości słupa brzeczki. 

Dodatkowo zwracam uwagę, żeby butelkę z lodem, którym chłodzę wnętrze skrzyni układać na górze fermentora a nie z boku fermentora przy sondzie, bo wydaje mi się że w takiej sytuacji pomiar mógłby być lekko zaniżony.