Patryk.B Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Witam juz 3 warki z rzedu mam problem z piwem, otuz ma taki bardzo dziwny posmak w ustach nie potrafię go odpisac, oraz w dwóch ostatnich wyczuwalne byly nuty zgnilych jablek i truskawek. Wiem ze sa to estry ale pytanie skad one sie biora i co zrobic by ich uniknac. O ile w smaku piwo jest dosc znosne o tyle zapach jest malo przyjemny. Wszystkie robione byly na slodzie Maris Otter Malt i chmiele to glownie cascade, fugles saaz i marynka w roznych kombinacjach. Drozdze to saflager us-04. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 s-04 fermentują bardzo intensywnie, szybko podnoszą temperaturę brzeczki co sprzyja powstawaniu estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ulotni sie to czy bedzie tylko gorzej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 może z czasem będzie lepiej, ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony. przede wszystkim zadbaj o odpowiednią temperaturę fermentacji kolejnych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Jak zgniłe owoce to może oprócz estrów jakaś siarka być. A w jakiej temperaturze fermentowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Stalo w ok 15'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 no to za mało na silny profil estrowy przy s-04, nawet jak temperatura skoczyła do 20 to za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 W tej S-04 są dość neutralne, ja obstawiam jakąś infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 A ewidentnie sa zapachu. Jak zlewalem osady po cichej to pachnialo jak by ktos kompotu z truskawek nalal, a w butelce pachnie lekko truskawa i jabolkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Może aldehyd octowy, natleniło się przy rozlewie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 saflager us-04 Skoro piszesz coś takiego, to moja rada jest taka, abyś piwo dostarczył bardziej doświadczonemu piwowarowi. Opowiesz mu o swoich odczuciach, on się do tego odniesie i uzyskasz jakąś konkretną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 saflager us-04 XDDDDDDDDD plonk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszczół Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Jak dla mnie niedofermentowane piwo. Miałem raz przy APA podobnie na 05. Aromat jabłek i dżemu truskawkowego, młodego niedofermentowanego piwa. Mogła być zła kondycja drożdży, w tym przypadku źle przechowywane. Czynników może być wiele. Na Twoim miejscu postarałbym się bardziej kontrolować temperaturę i czas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Niedofermentowane piwo absolutnie odpada, z 15Blg odfermentowalo po poltora tygodnia do 2 Blg i juz nie spadalo, na cichej tydzien z chmieleniem na zimno Cascade. Dzis otworzylem jedno na probe i wami niesamowicie i chyba jutro wszystko do kibla trafi.Na razie wymienie fermentory bo moze to w nich juz cos sue dzieje, odkazam oxy one i co drugą warke soba kaustyczna. Zaczynalen juz podejzewac ze cos wlazlo przy chmieleniu na cicho ale poprzednie warki tez walily a nie chmielilem na zimno. Chlodzenie tez raczej odpada bo Chlodzenie trwało 30min do 20'c i jedyne co mi przychodzi to fermentory. Dla pewnej strasznie zgryzliwej osoby chcialem dodać ze chodzilo o s-04 ale widzisz autokorekta zrobilo swoje a dzieki temu ktos mogl napisac swoj nic nuewarty komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się