martin_pn Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Witam. Robię piwko prawie dwa latka i mam mały problem. Z racji braku warunków robię piwko z brekitów. W poniedziałek zrobiłem kolejny nastaw i do tej pory nie wystartowała fermentacja a mineło ponad 36 godzin. Brak piany i bulgotania w rurce fermentacyjnej. Brewkit jaki użyłem do nastawu to Bootmaker Pale Ale. Zamiast cukru użyłem pszeniczny ekstrakt słodowy WHEAT. Pierwszy raz mi nie wystartowała fermentacja. Jakich użyć drożdży do restartu fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Generalnie każde drożdże typu ale się nadadzą. S-04 lub US-05 chyba są najbardziej popularne, więc możesz ich poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Tak przy okazji, zastanawiałem się ostatnio, czy przed dodawaniem kolejnych drożdży do "restartu" należy ponownie napowietrzyć brzeczkę. Moim zdaniem, gdy nie ma pewności, że pierwsze drożdże nie działają, napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji i powstaniem aldehydu octowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacji Czyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 napowietrzanie może skutkować odwróceniem fermentacjiCzyli, że co? Alkohol w cukier będzie się zamieniał i blg wzrośnie? No właśnie,czyli,że co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się