coder Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Co do sterylizacji to ja caly czas zastanawiam się nad użyciem UV, mam dostęp do takiej lampy w oprawie i zastanawiam się nad sterylizacją np.fermentorów poprzez ustawienie ich pod lampą i odczekanie 20-30 min. (np podczas chłodzenia brzeczki.) Co o tym myślicie, ktoś próbował?? Lampa UV nie znalazła swego miejsca w browarnictwie przemysłowym ani amatorskim. Nadać się może do ogólnej dezynfekcji powietrza w pomieszczeniu, do sprzętu raczej nie. Brzeczki bym nie naświetlał ze względu na mozliwość skunksienia - słyszałem wprawdzie że te reakcje są możliwe dopiero po fermentacji, ale wolę nie próbować. Ja mam lampę UV w warzelni i używam, ale ciężko ocenić jej skuteczność - przed zamontowaniem nie miałem kwachów i po zamontowaniu też nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Co do sterylizacji to ja caly czas zastanawiam się nad użyciem UV' date=' mam dostęp do takiej lampy w oprawie i zastanawiam się nad sterylizacją np.fermentorów poprzez ustawienie ich pod lampą i odczekanie 20-30 min. (np podczas chłodzenia brzeczki.) Co o tym myślicie, ktoś próbował??[/quote'] Lampa UV nie znalazła swego miejsca w browarnictwie przemysłowym ani amatorskim. Nadać się może do ogólnej dezynfekcji powietrza w pomieszczeniu, do sprzętu raczej nie. Brzeczki bym nie naświetlał ze względu na mozliwość skunksienia - słyszałem wprawdzie że te reakcje są możliwe dopiero po fermentacji, ale wolę nie próbować. Ja mam lampę UV w warzelni i używam, ale ciężko ocenić jej skuteczność - przed zamontowaniem nie miałem kwachów i po zamontowaniu też nie mam. Ja podobnie, też używam naświetlam ogólnie całe pomieszczenie 2h dziennie, bardziej dla spokoju sumienia gdyby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 A jakby zrobić posiewy przed i po ??? Zaznaczam od razu,że mam możliwość...tylko nie wiem czy jest sens tracić czas znajomych studentów żeby ogarnęli to dla mnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 A jakby zrobić posiewy przed i po ??? Zaznaczam od razu,że mam możliwość...tylko nie wiem czy jest sens tracić czas znajomych studentów żeby ogarnęli to dla mnie?? ciekawy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Znajoma z laboraturium mówi, że właczają UV na noc, żeby wybić bardziej złośliwe zarazki rosnące na blatach; tak, że cos to na pewno daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 To o czym pisał twitt to IMO jest po prostu ALKODEST czyli roztwór metanolu,etanolu,wody i ewentualnie substancji powierzchniowo czynnych. Co do sterylizacji to ja caly czas zastanawiam się nad użyciem UV, mam dostęp do takiej lampy w oprawie i zastanawiam się nad sterylizacją np.fermentorów poprzez ustawienie ich pod lampą i odczekanie 20-30 min. (np podczas chłodzenia brzeczki.) Co o tym myślicie, ktoś próbował?? Z tego co wiem to josefik używa lampy UV ale chyba tak ogólnie do sterylizacji warzelni, włącza mu się w nocy i zabija muszki pająki itd ale czy sterylizuje tym fermentory, wydaje mi się że nie, choć pewnie można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Kurde ale mam wolny zaskok ale po trzech porterach juz może być :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Mam nadzieje,że starczy czasu w najbliższej przyszłości. Oczywiście poinformuje o wynikach posiewów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Odświeżę temat, bo poszukuję jakiejś lepszej alternatywy dla piro/OXI/ACE. Niedaleko ode mnie mieści się Septoma, która produkuje m.in. Barisept - środek dezynfekcyjny dla przemysłu spożywczego. Próbował ktoś tego używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Ja uzywam czegoś podobnego do mycia fermentorów (http://www.sochland.pl/katalog.html Azetol Plus). Mimo, ze jest to preparat posiadający właściwości dezynfekujące, na koniec sprzęty przepłukuje r-rem ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Wydaje mi się, że wystarczy samo CLO2 tak robi wielu piwowarów i nie notowali wpadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 CLO2 jest niezwykle skuteczne przy dezynfekcji, ale zupełnie nie nadaje się do mycia. Co zresztą jest regułą, od środków czyszczących wymagamy innych własności chemicznych niż od dezynfekujących, dlatego dezynfekcja zawsze musi być dwufazowa: 1. mycie 2. dezynfekcja, przy użyciu różnych środków. Ja do mycia używam kreta + potem płukanie lekkim kwasem; do dezynfekcji ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Chodzi mi o przemysłowe środki dezynfekcyjne, np. o tenże Barisept - był dość popularny w Polsce w tym roku w związku z powodzią, Septoma przekazała duże ilości na potrzeby pomocy dla rolników. Ewentualnie coś podobnego, co jest przeznaczone dla przemysłu spożywczego. Link do karty charakterystyki dla Bariseptu -> http://www.septoma.pl/karty/Barisept.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Do mycia jest OK, 50 ml na 1,5 litra ciepłej wody, zostawić na 20 minut w fermentorze i umyć zmywakiem. Do dezynfekcji nie wystarczy, trzeba użyć czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 No to chyba dam szansę ClO2 - gdzie się to kupuje? Na allegro jakąś jedną sztukę wyczaiłem, 30zł (+przesyłka) za litr koncentratu na 30l mieszaniny aktywnej 2000ppm, ale nie wiem czy to dobra cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Cześć Ja w tej cenie kupowałem w B-B z aktywatorem (kwas fosforowy). No tyle że ja mam na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l. Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 możesz zamówić: http://www.clo2.pl/?p=p_33&sName=mo%BFliwo%B6ci-zakupu ale na stronie piszą że można go też próbować kupić w dobrych ogrodniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Polecam firmę Mexeo, w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Cześć. Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l. Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Cześć. Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora , czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l. Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb. Zgadza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Cześć. Ja zamawiam w clo2@clo2.pl gdzie za nie całe 37zł kurier dostarcza na adres 1l.Z czego po rozrobieniu mamy 25l gdzie dodajemy jeszcze wodę i wychodzi 250l środka dezynfekującego. Trzeba dodać tylko aktywatora ' date=' czyli kwasek cytrynowy 80g na 5l.[/quote'] Pieron, najpierw robisz roztwór aktywny dodając aktywator do CLO i wody a później rozcieńczasz w zależności od potrzeb. Zgadza się. Tan napisałem dla pewności żeby nikt nie zrobił na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Ktoś by to dopisał do wiki? Widzę że to popularny środek, a wcale nie tak oczywisty do stosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Polecam firmę Mexeo, w przeciwieństwie do clo2.pl dają aktywator. ich strona mi się nie otwiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Ktoś by to dopisał do wiki? Widzę że to popularny środek, a wcale nie tak oczywisty do stosowania. Dołączam się do prośby. Sam myślałem o przejściu na clo2, bo chciałem zrezygnować z ACE - jakos nie mam pewności czy do piwa nie przedostaja się związki chloru - ale nasunęło mi się wiele pytań i wątpliwości, które takie opracowanie na wiki mogło by rozwiązać. Edytowane 2 Października 2010 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się