Jump to content

Piwo świąteczne. na czym oprzeć recepturę.


Mateusz Furman

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

 

Chciałbym prosić o radę. Mam w planach zrobić piwo świąteczne jak tylko zrobi się chłodniej. I mam pytanie czy jako bazę do tego piwa można użyć Stout'a a tylko go odpowiednio zmodyfikować? Jestem dość świeży w temacie bo uwarzyłem tylko 3 warki.

Chciałbym aby piwo dość mocne i treściwe. Planuj aby ekstrakt początkowy był gdzieś pomiędzy 18-21 stopni Plato. Chcę dodać trochę cukru trzcinowego oraz zacierać na słodko. I ma też pytanie jak wpływa dodanie laktozy do piwa? oraz jakich i ile przypraw użyć? wanilia + cynamon + goździki + gałka muszkatołowa + imbir?

 

Jak najlepiej uzyskać dobrą lepkość piwa, słodycz, a zarazem dość mocne piwo?

 

 

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Pewnie można, ale ja osobiście nie szedłbym w tę stronę ze względu na paloność i wybrał za bazę amber ale/ scottish ale/ old ale.

Ale nie robiłem jeszcze nic z dodatkami, wiec poszukałbym na forum.

Np.: http://www.piwo.org/topic/3831-bozonarodzeniowe-christmas-ale-175%C2%B0blg/

A dotychczas co uwarzyłeś?

 

edit: kurde, już kolejny raz szukam po wynikach krakowskiego mikołajkowego konkursu, gdzie świąteczne ale jest zawsze kategorią, ale nie mogę namierzyć receptur. W Szczecinie kategorią był czekoladowy stout - to tez może być jakiś trop.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Na świąteczne to już trochę późno. Mocne piwa długo się układają. Robiłem swoje świąteczne, ale efektów jeszcze nie znam.

Podrzucam recepturę ( może się przyda )http://brewness.com/pl/recipe/swiateczne/view

Edited by browar yaga
Link to comment
Share on other sites

Wcale nie jest za późno. Proponuję zrobić coś w stylu Brown ale, polecam dodać słodu czekoladowego ok 300gr. Fermentuj na drożdżach belgijskich z suchych sprawdziły się T-58 z płynnych masz większy wybór. Zacierają na słodko, Balling ok 17 ze słodów plus cukier. Ja dodaję cukier dark muscovado 0,5-1 kg. Podniesie to balling o dodatkowe 2,5-5 stopni. Słód żytni dodaje pełni - kilogram wystarczy. Przyprawy na ostatnie 5 minut lub po wyłączeniu palników. Nie przesadzaj z goryczką celuj w ok 40-50 ibu. Przyprawy dajesz jakie lubisz cynamon imbir wanilia skórka cytrusów gałka muszkatołowa goździki (uważaj na goździki nie więcej jak 10-15 na 20 l bo zdominują piwo). Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami. Jak nie przesadzić z przyprawami piwo będzie dobre po 2 miesiącach w butelkach. Ja świąteczne zawsze robię we wrześniu i na grudzień jest gotowe.

Link to comment
Share on other sites

 

Dobrze jest dodać dodatkowo przed rozlewem 100-200 ml rumu z przyprawami.

A jak dodatek mocnego alkoholu wpłynął Ci na refermentację?

Bez problemu. Taka ilość mocnego alkoholu nie podniesie znacząco zawartości w gotowym piwie(chodzi oczywiście o 100-200ml/20l)

Link to comment
Share on other sites

też mam w planach zrobienie świątecznego piwa, w tym samym czasie będę robił nalewkę z owoców czarnego bzu.

Zastanawiam się czy nie zrobić  syropu (500g owoców zasypać 500g cukru) z czarnego bzu i dodać na ostatnie 10minut gotowania.

 

Miał  ktoś doświadczenie z owocami czarnego bzu?

Link to comment
Share on other sites

 

to przegotuje wcześniej ;)

Ja bym nie dodal bo prwnosci nie ma ale jak sam bedziesz pil to dawaj i cykute

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.