zegancio Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Dnia 14.11.2016 o 15:01, zygberto napisał: Od dwudziestu warek zacieram w coolerze i filtruję przez fałszywe dno... Możesz mi nie co wytłumaczyć jak zacierasz w coolerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 1 godzinę temu, zegancio napisał: Możesz mi nie co wytłumaczyć jak zacierasz w coolerze? Wpisz sobie "zacieranie w lodówce turystycznej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Przymierzam się do zakupu i instalacji takiego fałszywego dna, ale jak rozumiem odpada w takim rozwiązaniu podgrzewanie zacieru gazem od spodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 2 minuty temu, Kurt napisał: Przymierzam się do zakupu i instalacji takiego fałszywego dna, ale jak rozumiem odpada w takim rozwiązaniu podgrzewanie zacieru gazem od spodu? Odpada. Musiał byś mieć takie tradycyjne fd na całej powierzchni dna i recyrkulację. To jest dobre rozwiązanie do wiadra jak przekładasz zacier, albo tak jak ja używam, czyli do coolera. Kurt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 14 godzin temu, Gawron napisał: Odpada. Musiał byś mieć takie tradycyjne fd na całej powierzchni dna i recyrkulację. To jest dobre rozwiązanie do wiadra jak przekładasz zacier, albo tak jak ja używam, czyli do coolera. Czyli gdybym miał keg z takim FD do tego dwa zawory i pompa i obieg to dało by radę tak zacierać na taborecie gazowym? albo pójdę o krok dalej i zamiast taboreta grzałka elektryczna plus FD i obieg tak także by dało radę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Jeśli chodzi o grzałki to wszystko zależy od tego czy będą umieszczone pod czy nad FD. Jeśli pod to potrzebna jest recyrkulacja pompką tak aby brzeczka która spłynie pod FD nie przypaliła się, a dodatkowo mogła przenieść temperaturę na resztę zacieru. Jeśli nad to bardziej mieszadło, tak aby zacier nie stał w miejscu i nie przypalał się przy grzałkach. W przypadku grzania taboretem, sytuacja wygląda tak jak w przypadku grzałki umieszczonej pod FD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Godzinę temu, Fabian Bielinski napisał: Czyli gdybym miał keg z takim FD do tego dwa zawory i pompa i obieg to dało by radę tak zacierać na taborecie gazowym? albo pójdę o krok dalej i zamiast taboreta grzałka elektryczna plus FD i obieg tak także by dało radę ? No idąc o taki krok dalej i zabierając się za przeróbkę kega ... wycięcie FD do kega nie będzie ani najdroższe ani najtrudniejsze w całej tej zabawie Chyba musisz podjąć decyzję czy szukasz usprawnienia po taniości czy chcesz przebudowywać browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Samo Fd pod 2 stówki podchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Gdzieś na forum czytałem że są osoby tu na piwo.org które robią FD na zamówienie za jakieś 130zl więc cena spoko Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 I są także osoby które na zamówienie robią te kosze BIAB Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 No idąc o taki krok dalej i zabierając się za przeróbkę kega ... wycięcie FD do kega nie będzie ani najdroższe ani najtrudniejsze w całej tej zabawie Chyba musisz podjąć decyzję czy szukasz usprawnienia po taniości czy chcesz przebudowywać browarWłaśnie hmmm....obecnie działam na kuchence i mam już tego dosyć, sprawdzałem różne systemy i wydaje mi się że BIAB domowej roboty będzie dla mnie idealny(ale nie wykluczam innych konstrukcji) wstępnie liczyłem koszta i bez sterownika raczej zmieszczę się w 1000zl pracę wykonam sam z bratem,lecz problem jaki mam to te wszystkie kształtki, trójniki itp. idzie się w tym zagubić .....gar 36l do tego (chyba) kosz na zamowienie, pompa z Ali. Grzałka także raczej z Ali. Zawory raczej w Pl kupię i powinno być ok ( do tego dojdzie jeszcze kilka drobiazgów ) co wy na to? Dobrze kombinuje? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Mam ten sam zgryz - męczy mnie gotowanie za kuchence z ciągłym mieszaniem a potem przerzucaniem zacieru do wysładzania. Tak sobie kombinuję, żeby założyć FD podpięte pod zawór w garze. Pod zawór podpięta była by pompa recyrkulacyjna wracająca podgrzaną brzeczkę spod FD do gara. W zawór wpięty termometr, albo czujnik do termometru. Odpada w takim rozwiązaniu upierdliwe mieszanie zacieru no i oczywiście jest możliwość filtracji po zatarciu. Byłby to taki uproszczony system RIMS z ręcznym sterowaniem temperatury przez dopływ gazu. Co o tym myślicie? Edytowane 15 Lutego 2018 przez Kurt poprawienie błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 https://www.highgravitybrew.com/store/pc/Brewing-System-Electric-Wort-Hog-5-10-Gallon-BIAB-240V-269p3987.htm. Ja myślę o takim systemie ...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 2 godziny temu, Kurt napisał: Mam ten sam zgryz - męczy mnie gotowanie za kuchence z ciągłym mieszaniem a potem przerzucaniem zacieru do wysładzania. Zacieranie w lodówce turystycznej rozwiązuje tem problem. Stosuję, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 No tak ale zacierając w takiej lodówce nie możesz zacierać w kilku temperaturach no chyba za są jakieś triki na to Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 3 godziny temu, Kurt napisał: Mam ten sam zgryz - męczy mnie gotowanie za kuchence z ciągłym mieszaniem a potem przerzucaniem zacieru do wysładzania. Tak sobie kombinuję, żeby założyć FD podpięte pod zawór w garze. Pod zawór podpięta była by pompa recyrkulacyjna wracająca podgrzaną brzeczkę spod FD do gara. W zawór wpięty termometr, albo czujnik do termometru. Odpada w takim rozwiązaniu upierdliwe mieszanie zacieru no i oczywiście jest możliwość filtracji po zatarciu. Byłby to taki uproszczony system RIMS z ręcznym sterowaniem temperatury przez dopływ gazu. Co o tym myślicie? Jeśli masz dwa garnki i to co wysłodzisz będzie trafiać od razu do drugiego, który już wszystko podgrzewa, to ok. Jeśli natomiast masz tylko jeden garnek, to uwzględnij że brzeczka którą będziesz odbierać do jakiego innego pojemnika, będzie musiała poczekać aż skończysz wysładzanie i umyjesz garnek przed gotowaniem, a co za tym idzie wychłodzi się. Jeśli wydłużenie czasu potrzebnego na zagotowanie całości to dla ciebie nie problem, to możesz myśleć o takim rozwiązaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Chodzi mi o obieg zamknięty w garze zaciernym. Odbierana podgrzana brzeczka spod FD trafia z powrotem do gara od góry i spływa przez zacier ponownie na dół gdzie znowu jest podgrzewana przez palnik i tak na okrętę przez cały proces zacierania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Rozumiem, ale co dalej po zacieraniu? Do czego będziesz wysładzać i w czym później gotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 42 minuty temu, Fabian Bielinski napisał: No tak ale zacierając w takiej lodówce nie możesz zacierać w kilku temperaturach no chyba za są jakieś triki na to Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Oczywiście, że są. Temperaturę podnosisz poprzez dolewki gorącej wody. Bez problemu robię schemat zacierania 64,72, MO. Innych przerw rzadko kiedy się używa, a i tak większość piw wystarczy w jednej temperaturze zatrzeć, plus ew. mashout, a gdy zachce mi się robić 10 przerw, to raz na jakiś czas mogę sobie zatrzeć w garnku i poprzenosić zacier. No i cooler jest świetny do dekokcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Rozumiem, ale co dalej po zacieraniu? Do czego będziesz wysładzać i w czym później gotować?Filtrat do drugiego gara z hoop stoperem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 No to tak jak napisałem, jeśli masz drugi garnek do którego będziesz wysładzać i w którym będziesz gotować, to jak najbardziej możesz tak robić. Unikniesz mieszania i przenoszenia zacieru do kadzi filtracyjnej. Pamiętaj jedynie że FD musi zakrywać cały spód garnka, tak aby słód nie miał kontaktu z dnem. W innym przypadku cyrkulacja może nie wystarczyć i jest szansa że coś się przypali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Oczywiście, że są. Temperaturę podnosisz poprzez dolewki gorącej wody. Bez problemu robię schemat zacierania 64,72, MO. Innych przerw rzadko kiedy się używa, a i tak większość piw wystarczy w jednej temperaturze zatrzeć, plus ew. mashout, a gdy zachce mi się robić 10 przerw, to raz na jakiś czas mogę sobie zatrzeć w garnku i poprzenosić zacier. No i cooler jest świetny do dekokcji.Taki Amerykański styl ja generalnie jestem coraz bardziej za tym E.BIAB Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Chodzi mi o obieg zamknięty w garze zaciernym. Odbierana podgrzana brzeczka spod FD trafia z powrotem do gara od góry i spływa przez zacier ponownie na dół gdzie znowu jest podgrzewana przez palnik i tak na okrętę przez cały proces zacierania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A ja było by Wydajnością takiego systemu? I czy nie było by problemu z przypalenie ?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 8 godzin temu, Fabian Bielinski napisał: A ja było by Wydajnością takiego systemu? I czy nie było by problemu z przypalenie ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Właśnie tego nie jestem pewien, jeżeli chodzi o przypalanie i wydajność. Tu jest film na temat RIMS, gdzie zastosowano podobną cyrkulację. Co prawda facet ma w tubie RIMS grzałkę, która podgrzewa brzeczkę w cyrkulacji, a nie podgrzewa gara zaciernego palnikiem. Także kluczowe pytanie jest czy pod FD będzie wystarczająca cyrkulacja aby nie przegrzać brzeczki i czy przenikające przez szczeliny FD fragmenty zacieru nie będą zalegały na dnie i się przypalały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 10 godzin temu, Gawron napisał: ... No i cooler jest świetny do dekokcji.... Masz na myśli przetrzymywanie reszty zacieru w stałej temp. po odebraniu dekoktu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się