lukasz.b Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Chciałbym uzyskać nachmielenie o aromacie i goryczce podobnej do Korony Olbrachta. Na etykiecie jest właściwie cały skład (załączam zdjęcie), ale nie jestem pewien jak tych chmieli użyć. Zamierzam zrobić najprostszą warkę całkowicie na pilzneńskim, bez karmelu. Żeby potrenować chmielenie. Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) 15 g Marynka na 60' 15 g Spaltselect na 10' 15 g Saaz na 0' po wyłączeniu palnika. Tadam. (edit: faktycznie saaz ) Edytowane 16 Września 2016 przez Undeath lukasz.b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Na koniec to chyba Saaz nie Marynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że mnie Pan oszukał, Panie kolego Undeath. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że mnie Pan oszukał, Panie kolego Undeath. Nie koniecznie U mnie takie chmielenie daje wyraźne aromaty w piwie, a po drodze masz pierdyliard zmiennych - sposób chłodzenia, jakość fermentacji i sama świeżość chmielu ma wpływ na aromat odchmielowy w piwie. Rozwiń coś więcej bo ciekaw jestem o co chodzi dokładnie Patrząc na przepis to raczej kilka wad się w nim znajduje http://www.piwo.org/topic/22038-zapiski-niepoprawnego-eksperymentatora/?p=418165 Pierwsze z brzegu co zmienia całkowicie postać chmielenia było ono dostosowane do tego co na etykiecie czyli 12,5 blg - 20 litrów, a u Ciebie widzę dwa piwa jedno 10 blg drugie ponad 20 blg Więc nic się nie zgadza z założeniami goryczka będzie inna w lekkim piwie i całkiem inna w mocnym, tak samo aromat Temat złożony i trzeba umieć zadawać konkretne pytanie... A niestety jakie pytanie taka odpowiedź - bez wdawania się w szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 2x po 10.5BLG wyszło, oba wodniste, bez goryczki, smaku i aromatu chmielu. Ale może faktycznie coś jest na rzeczy z moją techniką, bo muszę naprawdę sporo chmielu sypnąć, żeby go wyczuć. Stosuję się do przepisów i dostaję co najwyżej piwa "zbalansowane"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 2x po 10.5BLG wyszło, oba wodniste, bez goryczki, smaku i aromatu chmielu. Ale może faktycznie coś jest na rzeczy z moją techniką, bo muszę naprawdę sporo chmielu sypnąć, żeby go wyczuć. Stosuję się do przepisów i dostaję co najwyżej piwa "zbalansowane"... A może spróbuj zrobić kiedyś jakiś sprawdzony zestaw z sklepu, będziesz miał punkt odnośny do swoich piw. Wybierz jakąś APA lub AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 W sumie to jest dobry pomysł. Nie wiedziałem, że takie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się