dirk gently Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Poczytaj sobie właściwie czym jest NEIPA"NEIPA" jest wydumaną nazwą dla czegoś co ktoś wymyślił bardzo niedawno temu. całkowitą bzdurą są twierdzenia kolegi @@dirk gently (...) Sam robiłem ostatnio NEIPA i jestem ciekaw efektów.Nie no, skoro nawet ty sam robiłeś we własnej osobie to kajam się i wycofuję wszystko co powiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 "NEIPA" jest wydumaną nazwą dla czegoś co ktoś wymyślił bardzo niedawno temu. co nie oznacza, że jest bzdurą i wadą w piwie - jest po prostu mega modne w USA i większości osób smakuje. Większość IPA w rankingach ratebeer to NEIPA, więc widać ludziom smakuje. I to tak jakbyś nazywał witbiera czy hefeweizena wadliwym tylko dlatego, że jest mętne. Tu mętność wynika z chmielowości i jeśli nie wpływa na smak i zapach to ciężko to uznać za wadę. Chyba, że ktoś jest zapatrzony w widełki BJCP to spoko. I nikt ci nie każe tego pić, możesz zostać przy klasycznych IPA Nie no, skoro nawet ty sam robiłeś we własnej osobie to kajam się i wycofuję wszystko co powiedziałem. nic takiego nie napisałem, nie manipuluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Tylko jedna rzecz nie chciałbym, żeby teraz Polskie "krafty" swoje braki w umiejętnościach warzenia i ewidentne spieprzenie piwa sprzedawali jako NEIPA, bo trzeba sprzedać choć miało to być AIPA Moda moda była na kwaśne piwa teraz czas na mętne. I zgodzę się z tymi słowami - Kopyr już imputował, że Doctor Brew robi piwa na podobieństwo amerykańskie, bo "takie teraz u nich modne". Kompletne bzdury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 wysoki zasyp z płatków owsianych (10-20%) Taka ilość płatków w jasnym piwie nawet nie zbliża się do mętności na zdjęciach Ostatnio jakieś piwa jasne z owsem robiłem i piwa są max opalizujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 wysoki zasyp z płatków owsianych (10-20%) Taka ilość płatków w jasnym piwie nawet nie zbliża się do mętności na zdjęciach Ostatnio jakieś piwa jasne z owsem robiłem i piwa są max opalizujące. Płatki + chmielenie na zimno (+chmielenie w trakcie fermentacji) + wysoka zawartość chlorków w wodzie i uzyskasz takie piwo. I oczywiście pomijanie fermentacji cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 O jakim poziomie chlorków mówimy i dlaczego mają one powodować zmętnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 O jakim poziomie chlorków mówimy i dlaczego mają one powodować zmętnienie? Od 150-200 ppm, przy czym stosunek chlorków do siarczków zwykle zaleca się przy tym albo 1:1 albo 1,5:1. Dlaczego zmętnienie? Nie wiem, opieram się głównie na informacjach craftowców z US, że to może spowodować zmętnienie http://inboundsbrewing.com/crafting-a-new-england-ipa-recipe-part-1-why-so-hazy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 I oczywiście pomijanie fermentacji cichej jeśli wiesz co to fermentacja cicha to pewnie zdajesz sobie sprawę, że to dobra metoda na produkcje granatów? (ale Ty chyba nie wiesz co to fermentacja cicha i mylisz ją jak wielu z klarowaniem lub zlewaniem piwa z nad drożdży w tym celu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Doświadczenia zbyt wielkiego jeszcze nie mam, ale z tego co wiem to cicha rozpoczyna się po ostatniej fazie fermentacji burzliwej tj. Opadnięcia piany i zaniku "widocznych" oznak fermentacji. Gdy nie zbieramy drożdży przelewanie jest całkowicie zbędne. Chciałem utwierdzić się w przekonaniu że coś tam wiem. Czy nie minąłem się za bardzo z prawdą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Czy nie minąłem się za bardzo z prawdą ? Chyba nie. http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) I oczywiście pomijanie fermentacji cichej jeśli wiesz co to fermentacja cicha to pewnie zdajesz sobie sprawę, że to dobra metoda na produkcje granatów? (ale Ty chyba nie wiesz co to fermentacja cicha i mylisz ją jak wielu z klarowaniem lub zlewaniem piwa z nad drożdży w tym celu) zapomniałem oczywiście dodać, ze chodzi mi o przelewanie na cichą cichą dokonujemy tak czy siak, tyle że bez przelewania do 2 zbiornika edit: W przyszłorocznym KPD NE IPA kategorią na konkursie, wrzucam opis Northeast IPA [14-17,5°Blg] Występuje także pod nazwami New England IPA oraz Vermont IPA. Stosunkowo nowy wariant stylu AIPA, zapoczątkowany przez amerykańskim browar „The Alchemist”. W założeniu miał on być łącznikiem pomiędzy wytrawnymi wersjami z zachodniego wybrzeża i znacznie lepiej zbalansowanymi, bardziej słodowymi wersjami ze wschodu USA. Najważniejszymi wyróżnikami Northeast IPA są: zdecydowanie chmielowy i owocowy charakter, gładkie odczucie w ustach, stonowana jak na IPA goryczka, „soczystość” smaku i świetna pijalność aż do ostatniego łyka. Edytowane 30 Września 2016 przez stjimmyjos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się