Gawron Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Nowy zakup do browaru. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Witamy po wakacjach. Pogoda dzisiaj bardzo sprzyjająca, więc pozazdrościłem hamerykańskim kolegom i z warzeniem przeniosłem się na świeże powietrze. Na tapetę po przerwie poszło piwko wg przepisu scooby_brew Darth Vader-Black IPA http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ lekko zmodyfikowane do posiadanych surowców. Warzenie na taborecie to inna bajka niż na kuchni. #14 ROOK BLACK IPA 16° (Cascadian Dark Ale) Warka 12.5 l Warzenie 26-08-2017 Pale Ale 3 kg - 80% Caraaroma 0,125 kg - 3% Biscuit 0,2 kg - 5% Carafa II Special 0,3 kg 8% Cukier 0,15 kg 4% 16 BLG Carafa dodana po 30 minutach zacierania 66°C - 60 minut + mash out IBU 65 Gotowanie 60 minut Cukier na 15 minut gotowania Citra 15g - 60 minut Cascade 20g - 30 minut Cascade 20g - 15 minut Citra 20g - 5 minut Citra 15g - 0 minut Cascade 15g - 0 minut Citra 25g - na zimno Cascade 25g - na zimno Simcoe 25g na zimno US-05 INFEKCJA Poszło w kanał Edytowane 8 Października 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) #15 ROOK SMaSH 15,5° (Sorachi Ace) Warka 12.5 l Warzenie 27-08-2017 Pale Ale 3,5 kg - 100% 15,5 BLG 66°C - 60 minut + mash out IBU 50 Gotowanie 60 minut Dodano 1l wody po gotowaniu Sorachi Ace 10g - 60 minut Sorachi Ace 15g - 15 minut Sorachi Ace 20g - 10 minut Sorachi Ace 30g - 5 minut Sorachi Ace 50g - 0 minut Sorachi Ace 50g - na zimno 7 dni US-05 Butelkowanie 80 g cukru. Edytowane 8 Października 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) Dotarła nowa zabawka? Edytowane 10 Października 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Testy nowej zabawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) #16 ROOK SAISON 14° BLG Sporo nowości w tej warce. Po pierwsze primo zacieranie w coolerze i podnoszenie temperatur poprzez dolewki wody, po drugie primo wysładzanie na raty, czyli z angielska batch sparge, po trzecie primo płynne drożdże, zaś po czwarte primo dokładna kontrola temperatury za sprawą zbudowanego sterownika. Warka 12.5 l Warzenie 11-10-2017 Pilzneński 1,5 kg Pszeniczny 1kg Wiedeński 0,5 kg Carahell 0,1kg Zakwaszający 0,1kg Cukier kandyzowany ciemny 100g 14° BLG 64°C - 45 minut 72°C - 30 minut IBU 25 Gotowanie 60 minut Dodano 1l wody po gotowaniu Magnum 10g - 60 minut Saaz 15g - 15 minut Saaz 10g - 5 minut Curacao 10g - 15min Drożdże FM 21 Odkrycie sezonu Fermenacja 19°C w pierwszym dniu z podnoszeniem o 1° dziennie do osiągnięcia 22°. Drożdże zadane w 18°C. Planowane 4 tygodnie fermentacji, bez przelewania. EDIT: 11-11-2017 Zeszło do 0,5°-1° BLG butelkujemy. Piwo rześkie i pijalne. Nie czuć 14° BLG lekka nutka alkoholowa. EDIT: Srebrna Szyszka i 4 miejsce na konkursie Biela Vrana 2018 z wynikiem 82 pkt. Poniżej metryczka. Tak to wygląda. Ze względu na niskie temperatury na razie wyłącznie z opcją grzania. Edytowane 11 Marca 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Dotarły elementy do tuningu kociołka i niestety termometr okazał się być z ustrzelonym szkiełkiem. Chińczyk wysłał już kolejny w rekompensacie, ale ponownie przede mną miesiąc czekania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) #17 ROOK IMPERIAL SAISON 16° BLG Warka 12.5 l Warzenie 11-11-2017 Pilzneński 2,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Wiedeński 0,25 kg Biscuit 0,1kg Special B 0,1kg Cukier kandyzowany ciemny 400g 16° BLG 65°C - 60 minut Mash out Wysładzanie na raty IBU 25 Gotowanie 60 minut Magnum 6g - 60 minut Saaz 10g - 30 minut Saaz 15g - 15 minut Whirlflock 1/3 tabletki Drożdże FM 21 Odkrycie sezonu Gęstwa po warce nr 16 zadana w 16°C Fermentacja 18° z podnoszeniem do 21°C EDIT: piwo zbyt wytrawne i alkoholowe, przesadziłem z ilością cukru i zbyt wytrawnym zacieraniem. Drożdże zrobiły dobrą robotę i charakter Saison jest zachowany. Piwo idzie do piwnicy na kilka miesięcy na leżakowanie. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 #18 ROOK ZWYCZAJNE Z RESZTEK 11° BLG Taki zwyklak zrobiony z resztek słodów. Będzie do częstowania tych którzy wynalazków nie lubią. Warka 12.5 l Warzenie 12-11-2017 Pilzneński 1 kg Pale ale 0,75 kg Pszeniczny 0,5 kg Wiedeński 0,25 kg Special B 0,1kg 11° BLG Zacieranie w coolerze na lenia 66°C - 60 minut IBU 25 Gotowanie 60 minut Magnum 7g - 60 minut Saaz 10g - 30 minut Saaz 10g - 15 minut Saaz 5 g - 5 minut Whirlflock 1/3 tabletki Drożdże S-04 Fermentacja 18° Sponsorem odcinka była literka S jak Schlenkerla. Pycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Tuning kociołka zakończony. Próba szczelności i kalibracji termometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 Prezent od Gwiazdora pod choinką, czyli jak żona wspiera alko hobby męża. Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) #19 ROOK MILK STOUT 14° BLG Warka 12.5 l Warzenie 25-12-2017 Pale Ale 2 kg Płatki owsiane 0,4 kg Biscuit 0,25 kg Carafa 2 Special 0,2kg Caraaroma 0,1 kg Palony jęczmień 0,1 kg do wysładzania Laktoza 0,25 kg na 15 minut gotowania 14° BLG 68°C - 60 minut Mash out Wysładzanie na raty (batch sparge) IBU 25 Gotowanie 60 minut Sorach Ace 11g - 60 minut Whirlflock 1/3 tabletki Drożdże Fermentis S-04 Zdana w 16°C Fermentacja 16°C-18°C Pierwszy test fałszywego dna do coolera zakupionego na aliexpess. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 (edytowane) #20 ROOK CYTRYNOWE PALE ALE 11° BLG Drugi dzień świątecznego warzenia. Tym razem z założenia piwo lekkie, łatwe w piciu i cytrusowe z zestem z cytryny i pomarańczy . Takie alko Ice Tea, super na lato, a że właśnie zbliża się zima to inna historia. Pierwsza większa warka z lekkim HGB, bo miejsca w garnku zabrakło. Warka 20 l Warzenie 26-12-2017 Pale Ale 2,5 kg Pszeniczny 1 kg 11° BLG 66°C - 60 minut Mash out Wysładzanie na raty (batch sparge) IBU 20 Gotowanie 60 minut Cascade 10g - FWH wrzucone w temperaturze 80°C przed zagotowaniem Cascade 10g- 30 min Cascade 10g- 15 min Cascade 20g- 0 min Zest z 4 dużych cytryn i 1 pomarańczy. ok 10 gram curacao 10 min Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże Fermentis US-05 Zdane w 16°C Fermentacja 17°C Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Nowy nabytek do browaru. Mniejszy kociołek poznał większego brata. Teraz czeka mnie montaż kranu i termometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Warki 20 litrów teraz będą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 9 minut temu, Thorgall napisał: Warki 20 litrów teraz będą? Smakoszy coraz więcej dookoła, więc lekkich piw na pewno. "Big beer" raczej mniejsze, no i mam zamiar także dzielić warki, aby mieć większe pole do popisu. Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Nastawiony starter na sobotnie warzenie porterka, ale niestety mieszadło utknęło na poczcie we Wrocławiu, więc będzie mieszanie ręczne. Pierwsza z dużych warek, dlatego większe wiadereczka od alepiwo.pl już czekają w pogotowiu. Warka #20 Cytrynowego Pale Ale wylądowała w lodówce na cold crash. W sobotę rozlew. Milk Stout z warki nr #19 odfermentował głębiej niż myślałem. Zeszło do 4°Blg łącznie z laktozą. MEGA!!!! czekolada. Aż tak czekoladowego piwa się nie podziewałem. Laktozy mogło by być więcej. EDIT: Do nowych wiader nie pasuje stara komora fermentacyjna. Dzisiaj czeka mnie budowa nowej na cito. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) #21 ROOK Brown Porter 11° BLG Warka 22 l Warzenie 28-01-2018 Pale Ale 3,5 kg Brown 0,5 kg Crystal 160 0,4 kg Carafa 2 0,2kg do wysładzania PH zacieru 5.4 bez korekty 5ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania ph 5.5 68°C - 90 minut (przeciągnięcie o 30 minut zacierania w coolerze podniosło wydajność) spadek temperatury o 2 stopnie Bez MO IBU 25 Gotowanie 60 minut Magnum 12g - 60 minut Fuggle 20 g 30 min Fuggle 10g 10 min Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże Fermentum mobile FM13 Irlandzkie ciemności starter 1l Zdane w 16°C Fermentacja 18°C-20°C EDIT: Start fermentacji pomiędzy 12, a 20 godziną od zadania drożdży. EDIT 2: 31-01-2018 po 60 h od zadania drożdży piana zaczyna opadać. Podniosłem temperaturę do 19°C. EDIT 3: 01-02-2018 temperatura podniesiona do 20°C EDIT 4: 03-02-2018 zlane na cichą na dwa wiadra, do jednego laska wanilli. Odfermentowanie 3,5 blg 02-03-2018 FG: 2.8 BLG Warka zostanie podzielona na dwie części i do jednej pójdzie laska wanilli, zaś druga pozostanie bez zmian. Małe usprawnienie przy wysładzaniu. Prosty patencik za 20 pln pozwala uniknąć wzruszania złoża. Trzy trójniki i kawałek wężyka silikonowego. Edytowane 2 Marca 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dwa dni za późno, ale jest. Kupione od majfrenda z wysyłką z Niemiec dotarło do mnie w 7 dni. Miesza jak szalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) #22 ROOK Robust Porter 15° BLG Warka 22 l Warzenie 03-02-2018 Pale Ale 3,5 kg Monachijski II 1 kg Brown 0,75 kg Crystal 160 0,4 kg Carafa 2 0,2 kg Palony jęczmień 0,1 kg do wysładzania PH zacieru 5.4 bez korekty 5ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania ph 5.5 68°C - 120 minut nie miałem czasu wysłodzić Bez MO IBU 40 Gotowanie 65 minut Magnum 20g - 60 minut Fuggle 20 g 30 min Fuggle 30 g 10 min Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże Fermentum mobile FM13 Irlandzkie ciemności 150ml gęstwy po #21 Zdane w 16°C Fermentacja 18°C-20°C Edit. 01-03-2018 FG: 3.4 BLG Drugi garnek już po tuningu. Kran i termometr zamontowane. Edytowane 2 Marca 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Mam pytanie: Opisz jak dla laika sposób działania przy wysładzaniu tych białych rurek. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Rampowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) 5 godzin temu, Rampowy napisał: Mam pytanie: Opisz jak dla laika sposób działania przy wysładzaniu tych białych rurek. Rurki mają otworki przez które przesącza się woda. Zamiast dolewać kubkiem po litrze mam podłączony wężyk do garnka z kranem. Odkręcam po prostu kranik i sobie ciurka. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 22 godziny temu, Gawron napisał: Drugi garnek już po tuningu. Kran i termometr zamontowane. Sam tuningujesz, czy zlecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Teraz, Mibor napisał: Sam tuningujesz, czy zlecasz? Sam. Kran i termometr od majfrenda, wiertarka w dłoń i heja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 21 godzin temu, Gawron napisał: Rurki mają otworki przez które przesącza się woda. Zamiast dolewać kubkiem po litrze mam podłączony wężyk do garnka z kranem. Odkręcam po prostu kranik i sobie ciurka. Fajny patent. Dziurki masz tylko w tej obręczy z wężyka czy też w tej "poprzeczce" na środku z trójników?? Podpowiedz gdzie i o co pytać jak bym chciał kupić te trójniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się