Gawron Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Teraz, Rampowy napisał: Fajny patent. Dziurki masz tylko w tej obręczy z wężyka czy też w tej "poprzeczce" na środku z trójników?? Podpowiedz gdzie i o co pytać jak bym chciał kupić te trójniki. Ja mam tylko w obręczy. Moje trójniki są z Castoramy z działu z akcesoriami do nawadniania ogrodu. Atestu do spożywki brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Pierwszy piwowarski sukcesik. Warka nr 16# Saison 14 blg zdobyła Srebrną Szyszkę i zajęła 4 miejsce na konkursie Biela Vrana 2018 zdobywając 82 pkt. Happy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Gratuluję Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) #23 ROOK Best Bitter 10,5° BLG Warka r Warka rozruchowa dla drożdży pod EIPA Warka 22 litry Warzenie 04-03-2018 Pale ale 3,5 kg Crystal 0,3 kg Zacieranie w coolerze na lenia 68°C - 60 minut Mash Out IBU 30 Gotowanie 60 minut Magnum 15g - 60 minut EKG 20g - 30 minut EKG 20g - 5 minut Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże WLP007 starter 1,2 litra Fermentacja 18° do 20°C Edit: 11-03-2018 zlane na cichą w celu odebrania gęstwy do kolejnej warki zeszło do 3° Blg Edit: rozlane 01-04-2018 z 80 g cukru. V 1.8. Zeszło do 2.6 blg Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) #24 ROOK English IPA 15° BLG Zasyp prosty i klasyczny. Słód podstawowy po raz pierwszy z Malteurope. Brzeczka mętna. Wydajność standardowa. Warka 22 litry Warzenie 11-03-2018 Pale ale 5 kg Pszeniczny 0,5 kg Crystal 160 0,4 kg Zacieranie w coolerze na lenia 67°C - 60 minut Mash Out IBU 50 Gotowanie 70 minut Iunga 40g - 60 minut EKG 20g - 30 minut Fuggle 20g - 15 minut EKG 10g - 0 minut Fuggle 10g - 0 minut Drożdże WLP007 150 ml gęstwy po warce #23 Fermentacja 18° 01-04-2018 zlane na cichą 03-05-2018 rozlew z 80 g cukru. Przedłużyła się cich z przyczyn niezależnych Edytowane 3 Maja 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 (edytowane) #25 ROOK American Wheat 11,5° BLG Warka 22 litry Warzenie 30-03-2018 Pale ale 2,2 kg Pszeniczny jasny 2,2 kg Zacieranie w coolerze na lenia 67°C - 60 minut Mash Out IBU 20 Gotowanie 60 minut Centennial 10g - 60 minut Ahtanum 15g - 15 minut Centennial 10g - 5 minut Ahtanum 15g - Na wyłączenie palnika Centennial 15g - Na wyłączenie palnika Ahtanum 20g - Na zimno Centennial 15g - Na zimno Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże us-05 zadane w 16°C Fermentacja 18° do 20°C Oczywiście musiało się przytkać. Filtracja nieciekawa, ale jakoś poszło. Edit. 14-04-2018 Padłem ofiarą trefnych paczek us-05. Fermentacja startowała 40 godzin i przebiegała mało spektakularnie jak na te drożdże. Aktualnie po 14 dniach piwo jest bardzo mętne i dominuje w nim siarkowodór. Odfermentowało do 2blg. Jutro decyzja co dalej z tym fantem zrobić. EDIT: ostatecznie zabutelkowałem ze 100 gramami cukru. Szału nie ma. Wylazł lekki banan. Edytowane 29 Maja 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) #26 ROOK English Barleywine 22° BLG Mały fuckup przy filtracji spowodował, że zamiast planowanych 10 l 25° Blg uzyskałem mniej. Resztę wysłodziłem uzyskując 11 l 8°Blg. Warka 8 litrów Warzenie 01-04-2018 Pale ale 5,5 kg Crystal 160 0,3 kg Zacieranie w coolerze na lenia 67°C - 60 minut 72°C -30 minut IBU 60 Gotowanie 120 minut Iunga 40g - 60 minut EKG 20g - 15 minut EKG 25g - 0 minut Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże Gęstwa Wlp007 zadane w 16°C Fermentacja 18°C Rozlane 26-05-2018 z 30g cukru v1.8 #26A Resztki po ROOK English Barleywine 22° BLG Popłuczyny po Barleywine. Wyszło 11l 8° Blg. Do fermentora poszło 11l 9° Blg, ponieważ dodałem garść cukru kandyzowanego i dwie łyżki DME. Na oko. Chmielone delikatnie saazem. W planie jest dodatek mrożonych owoców. IBU ok. 20. Edit: 13.04.2018 dodałem 1,6 kg mrożonych truskawek Edit: Zabutelkowałem 02-05-2018. Przyjemnie truskawkowe i dosyć wytrawne. Edit. Zbyt kwaskowe i nieprzyjemne w w odbiorze. Chyba kanał. Edytowane 26 Maja 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 29 minut temu, Gawron napisał: Popłuczyny po Barleywine. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 4 minuty temu, zasada napisał: Jakie drożdże? Też gęstwa z WLP007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) #27 Niskoalkoholowe 7,5° BLG Warka totalnie na odpierdziel i spontan. Receptura stworzona w biegu bez odpowiedniego reaserch'u z tego co było na stanie. Dumny nie jestem, ale może coś wyjdzie z tego. Generalnie problemy na każdym etapie, bo robiłem w biegu i niechlujnie. Nie trafiłem z temperaturą zacierania, filtracja była koszmarem, a i chmiele nie jestem pewny czy gotowałem tyle ile chciałem. Warka 25 litrów Warzenie 23-04-2018 Monachijski I 1 kg Żytni 1 kg Pale ale 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Carahell 0,4 kg Zacieranie w coolerze na lenia 68°C - nie wiem ile czasu. Pewnie z 2 godziny. Nie miałem czasu wysłodzić. IBU 18 Gotowanie 60 minut dolałem 3 litry mineralki po gotowaniu Fuggle 10g - 40 minut Mosaic 10g - 15 minut Mosaic 15g - 0 minut Citra 25g- na zimno 5 dni Whirlflock 1/2 tabletki Drożdże s-04 zadane w 16° Fermentacja 18° Edytowane 26 Maja 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Dzisiaj rozpoczynam nowy rozdział w działalności browaru. Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Się będzie działo ️Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 6 minut temu, Thorgall napisał: Się będzie działo ️ Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Będzie tak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Korzystając z krótkiej przerwy w warzeniu zrobiłem akcję czyszczenia i zrywania etykiet z butelek. Efekty: aktualny stan czystych +- 350 sztuk butelek 0,5 litra +- 150 sztuk 0,33 litra bączków +- 20 z krachlą W śmieci poszło jakieś 100. Do oddania wszystkie butelki mniejsze niż 0.5 litra nie będące bączkami, więc jak ktoś jest chętny, to zapraszam. Oddam butelki Są to butelki głównie po belgijskich piwach o pojemności 0,25 i 0,33, ale także po grodziskim 0,4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) #28 Mandarina Brett Ale 11,5° BLG Pierwsze starcie z bretami. Warka tak naprawdę rozruchowa, aby pozyskać gęstwę i z resztek które pozostały po sezonie. Piwo na pół gwizdka. To co uderza, to niesamowity zapach startera i fiolki po drożdżach. O ile sacharomyces spp. pachną po prostu jak drożdże, to bretty dają niesamowity poziom czerwonych owoców. Liczę na powtórkę poziomu estrów w gotowym piwie. Wybrałem chmiel Mandarina Bavaria którego próbowałem wcześniej w jakimś niemieckim sklepowym lagerku i był bałkiem niezły i faktycznie mandarynkowy. Może dobrze skomponuje się z estrami z brettów. Warka 22 litry Warzenie 26-05-2018 ZASYP: Pale Ale 1,8 kg Pszeniczny 1 kg Płatki Jęczmienne 0,4 kg Abbey 0,3 kg Zakwaszający 0,2 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze na lenia 68°C -40 min 72°-40 min 76°-10 min Wysładzanie na raty na 3 razy CHMIELENIE: IBU 20 Gotowanie 60 minut Mandarina Bavaria 20g - 60 minut Mandarina Bavaria 30g - na wyłączenie palnika FERMENTACJA: Drożdże WLP648 Brettanomyces Bruxelensis Trois Vrai Dwustopniowy starter o pojemności 1,7 litra zadany w całości Drożdże zadane w 16° C , zaś fermentacja planowana w temperaturach otoczenia w kotłowni, czyli jakieś 20-22°C EDIT: fermentacja powoli ruszyła w 3 dobie. EDIT: 20.07 zeszło do 3 blg i od miesiąca tak stoi. Chmielimy i butelkujemy. Reg=zimno Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Z chęcią spróbuję efektów a i może jakąś gęstwę przygarnę przy okazjiWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 8 godzin temu, Thorgall napisał: Z chęcią spróbuję efektów a i może jakąś gęstwę przygarnę przy okazji Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Dogadamy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Dzisiaj ponownie sprawy około piwowarskie. Tunning fałszywego dna z aliexpress. Wiercę większe otwory, bo oryginalne są śmiesznie małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 OWarzenia nie ma, ale się coś tam w browarze dzieje. Zrobiłem pomiar pierwszego piwa 100% Brett i jak na razie jest 3, a startowało z poziomu 11,5 plato. W smaku i aromacie duużo estrów, a koń ledwo majaczy w tle, czyli tak jak miało być. Pół warki zostanie pochmielone na zimno Mandarina Bavaria, a reszta pozostanie tak jak jest. Tak to wygląda. Trochę się tych bąbli przestraszyłem, ale po konsultacjach zostałem uspokojony, że tak ma być. Raport z chmielnika. Fuggle ma już ok 1,5 metra wysokości, a Cascade ok 0,8. Obydwa chmiele różnią się zdecydowanie pokrojem, tak, że nie sposób ich pomylić. Fuggle ma wyraźny przewodnik, większe liście w jaśniejszym kolorze i znacznie większe odstępy pomiędzy nimi, natomiast Cascade jest bardziej zbity i gęsztszy, ciemnozielony, oraz posiada znacznie więcej pędów bocznych. Może ze trzy szyski zbiorę w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Jak ty mnie zaimponowałeś...chmielnikiem tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Korzystając z chwili wolnego odświeżyłem nieco chłodnicę zanurzeniową. Zacieśniłem zwoje, ponieważ po montażu termometru okazała się za duża i porządnie wyczyściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Porzeczki z własnej uprawy zebrane. 2 kg wkrótce trafi do Sour Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 (edytowane) #29 Fruity Funky Sour 12,5° BLG Będzie to kwaśno brettowa baza pod dodatek owoców. Po podzieleniu na pół do jednej części trafią czarne porzeczki, zebrane wcześniej z własnego krzaka, a do drugiej wiśnie. Kupne. Zakwaszam metodą Kettle Souring, czyli zakwaszania w kotle przy pomocy bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum, pozyskanych ze znanego wszystkim probiotyku Sanprobi IBS, zaś do fermentacji dodam gęstwy po WLP648 Brettanomyces bruxelensis trois "Vrai". Warka 22 litry Warzenie 23-07-2018 ZASYP: Pale Ale 2,5 kg Pszeniczny 1 kg Płatki Jęczmienne 0,8 kg Abbey 0,2kg Zakwaszający 0,2 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze na lenia 68°C -60 min 72°-10 min 76°-10 min Wysładzanie na raty na 3 razy ZAKWASZANIE: Wstępne 5 ml kwasu mlekowego. SANPROBI Ibs 20 tabletek na 22 litry brzeczki w temperaturze ok 30 stopni przez 36 godzin. EDIT. zmierzone paskami ph wyniosło 3.8, ale tylko do takiego poziomu była skala. Zapewne zeszło niżej. CHMIELENIE: IBU 15 Gotowanie 60 minut Fuggle 30g - 60 minut FERMENTACJA: 200 ml gęstwy po brettach WLP648 Edit 11.08.2018 zeszło do 2,5 blg Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) #30 Petite Saison 10,5° BLG Lekka, stołowa wersja Saison na rozruch drożdży, ale też od dawna miałem ochotę na lekkie piwko w tym stylu. Warka zostanie podzielona na pół. Całość wstępnie przefermentuję Sach, a do połowy warki, do wtórnej fermentacji dodam brett. Zobaczymy, co wyjdzie. Warka 21 litrów Warzenie 30-07-2018 ZASYP: Pilzneński 2,5 kg Pszeniczny 0,5kg Płatki owsiane 0,4 kg Carapils 0,1kg Abbey 0,1 kg ZACIERANIE: Zacieranie w coolerze 64°C -40 min 72°-20 min 76°-10 min CHMIELENIE: IBU 25 Gotowanie 70 minut Magnum 15g - 60 minut Sladek 20g na 0 minut FERMENTACJA: Zacznę od 21 stopni ze stopniowym podnoszeniem do 28. Starter 1,2 litra Wyeast 3726 Farmhouse Ale Do połowy warki Wlp648 na wtórną fermentację. Edit. Zlane na cichą 11.08.2018 zeszło do 0,5 blg Do połowy warki 20 ml gęstwy Wlp648 Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Cały czas coś się dzieje w browarze. Warzenia mniej, ale na pewno nie jest nudno. Uruchomiłem własny bank drożdży w soli fizjologicznej, a to wszystko oczywiście dzięki koledze @Daniel() i jego serii artykułów o przechowywaniu drożdży, oraz pomocy udzielonej w prywatnych wiadomościach. Kto nie czytał, to zapraszam do lektury. Na początek do banku trafiły Wayest'y użyte do ostatniej warki, czyli 3726 Farmhouse Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się