Gawron Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) #43 Trappist Single 13,5° BLG Klarstein Warka rozruchowa dla drożdży do dubbla Warka 11 litrów Warzenie 18-10-2020 WODA: Kranówka ZASYP: Pilzneński 2 kg Pszeniczny 0,5 kg ZACIERANIE: 64°C 45 min 72° 30 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock 3 g pożywki dla drożdży IUNGA 10 g 60 minut Styrian Goldings 20 g 5 minut FERMENTACJA: Starter dwustopniowy 1 WY 1762 Belgian Abbey II zadane w 15 stopniach Burzliwa temperaturze 18 z podniesieniem do 24 stopni Edytowane 24 Października 2020 przez Gawron zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Warzenia dzisiaj nie ma, to sobie przyklejam etykiety na pojemniki ze słodami. NUDY... Edytowane 25 Października 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) #44 Belgian Dubbel 16° BLG Klarstein Za dużo wody użyłem i musiałem dodać 200g ekstraktu płynnego, bo wyszło by 14 BLG, ale zamiast 12 do fermentora idzie 13,5 litra. Jeszcze się nie nauczyłem tej maszyny. Warka 11 litrów Warzenie 02-11-2020 WODA: Kranówka + 2ml Chlorek wapnia + 1g gipsu ZASYP: Pilzneński 1,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Pale Ale 0,5 kg Abbey 0,1 kg Special B 0,1 kg Carafa Special 2 50 g Cukier kandyzowany syrop DARK 0,45 kg 90 SRM na ostatnie 15 minut ZACIERANIE: 13 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 65°C 45 min 72° 15 min MO Kwas mlekowy 3 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 25 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 10 g 60 minut Styrian Goldings 20 g 5 minut FERMENTACJA: Gęstwa 100 ml WY 1762 Belgian Abbey II zadane w 15 stopniach Burzliwa temperaturze 18 z podniesieniem do 24 stopni w 3 dniu EDIT: zlałem na cichą 14-11-20 przy 3 blg Edytowane 14 Listopada 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) #45 Guinness Draught Clone 10° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 14-11-2020 WODA: Kranówka + 2g kredy ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Palony jęczmień 0,25 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 66°C 60 min 72° 15 min MO Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 40 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 15 g 60 minut FERMENTACJA: Starter 800 ml WY 1450 Denny's Favorite 50 zadane w 15 stopniach Burzliwa temperaturze 18 stopni z podniesieniem do 20 . Cicha w kegu. Edytowane 14 Listopada 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) #46 Gose z malinami 11° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 14-11-2020 druga warka jednego dnia. Zacieranie w Klarsteinie, a gotowanie w garze. WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Płatki pszenne 0,25 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 66°C 45 min 72° 15 min MO Kwas mlekowy 4 ml + 1 ml do wody do wysładzania Brzeczka wstępnie zakwaszona 8ml kwasu mlekowego do ph 4,5 19 kapsułek Sanprobi IBS dodane w 38 stopniach. Zakwaszanie przez 24H metodą Kettle Sour GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 7 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 3 g 60 minut FERMENTACJA: US-05 Jedna paczka. 16°C otoczenia w piwnicy ok 3-5 dni a później w mieszkaniu w 20°C DODATKI: Kolendra indyjska 5g Sól niejodowana 7g Maliny mrożone 1 kg W celu utrzymania temperatury opatuliłem garnek roboczą zimową kurtką. Edytowane 14 Listopada 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) #47 Cherry Stout 13° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 22-11-2020 WODA: Kranówka + 1,5 g kredy ZASYP: Pale Ale 2 kg Płatki owsiane 0,2 kg Carafa 2 Special 0,3 kg Special B 0,1 kg Carahell 0,1 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5,5 litrów do wysładzania 68°C 60 min 72° 15 min MO Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 12 g 60 minut FERMENTACJA: Gęstwa WY 1450 Denny's Favorite 50 zadane w 16 stopniach Burzliwa temperaturze 18 stopni z podniesieniem do 20 . EDIT 06-12 Na cichą 0,7 kg mrożonych wiśni na 2 tygodnie 27-12 zlane do kega. Końcowa gęstość licząc z wiśniami 3,5 BLG Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) #48 Imperialne a'la Grodziskie 11° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 22-11-2020 WODA: Kranówka + 3 ml kwasu mlekowego ZASYP: Grodziski Weyermann 2 kg Żytni 0,5 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5,5 litrów do wysładzania 68°C 60 min MO Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 12 g 60 minut FERMENTACJA: Gęstwa us05 zadane w 16 stopniach Burzliwa temperaturze 18 stopni w piwnicy, bez kontroli temperatury, pod koniec w mieszkaniu ok 21 stopni. EDIT: Rozlane do kega 15-03-2021. 3 miesiące na cichej :). FG 1,5 BLG Edytowane 15 Marca 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) #49 Polskie Ale dla gości 11° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 29-11-2020 WODA: Kranówka + 3 ml kwasu mlekowego+ 1,5 gram kredy ZASYP: Pilzneński Weyermann 2,25 kg Carapils 0,25 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 66°C 60 min 72°C 10 min MO Kwas mlekowy 3,5 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 10 g 60 minut Sybilla 20 g 10 minut FERMENTACJA: Gęstwa us05 zadane w 16 stopniach Burzliwa temperaturze 18 stopni w piwnicy, bez kontroli temperatury, pod koniec w mieszkaniu ok 21 stopni. Edit: zlane na cichą 13-12-2020 2° BLG Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) #50 1820 Brown Stout 15° BLG Klarstein W roku 1817 pan imieniem Daniel Wheeler opatentował metodę palenia słodu w palarce bębnowej, co było jednym z ważniejszych kroków na drodze ewolucji piwa znanego jako Porter wraz z jego mocniejsza wersją Stout Porter. Nowo opracowany słód "black malt", lub "patent malt" umożliwił producentom porteru obniżenie kosztów produkcji, poprzez możliwość zastąpienia części mniej wydajnego słodu Brown, słodem Pale z dodatkiem właśnie słodów palonych, co skutkowało piwem z mniejszą ilością cukrów resztkowych, a więc piwem bardziej wytrawnym i pustym na co wielu konsumentów zaczęło narzekać. Jednym z pierwszych browarów na szeroką skalę wykorzystującym do produkcji porteru słód Pale z dodatkiem słodów palonych był słynny browar Guinnessa warzący od 1821 roku piwo Guinnes Extra Stout Porter, a dzisiejsza jubileuszowa 50-ta warka jest próbą odtworzenia pierwotnej wersji porteru mającego w składzie duży udział słodu brown, czyli takiego jaki był warzony przed 1821 rokiem. Inspiracją jest receptura opublikowana na portalu BYO. Wszystkim zainteresowanym historią porteru, piwa bardzo ważnego dla współczesnego piwowarstwa polecam książkę "Brewing Porters and Stouts" Terry Fostera, oraz magazyn "Piwowar" nr 24(2017) gdzie piwem numeru był właśnie Porter. Warka 11 litrów Warzenie 06-12-2020 WODA: Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej + 3 ml kwasu mlekowego+ 1,5 g soli, 0,7 g sody ZASYP: Pale Ale 1,75 kg Brown 1,75 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 67°C 75 min MO Kwas mlekowy 3,5 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock EKG 35 g 60 minut IBU 35 FERMENTACJA: Gęstwa WY1450 zadane w 16 stopniach Burzliwa temperaturze 18 stopni z podnoszeniem do 20 ok 7-10 dni, leżakowanie w wiadrze w piwnicy w temperaturze ok 18 stopni 2-3 miesiące EDIT: Zlane na cichą i do piwnicy. FG 6,5, więc dosyć wysoko. Genialny aromat i smak. Kawa zbożowa Anatol, ale baardzo mocna. Podoba mi się. Warzę w niedzielny poranek, więc również śniadanie musi być odpowiednio dobrane do okoliczności. Mikkeller Beergeek Brekfast. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Gawron zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) #51 American Rye 13° BLG Klarstein Zbalansowane piwo ze słodem żytnim i płatkami pszennymi z delikatnym sznytem amerykańskich chmieli luźno inspirowane przepisem opublikowanym przez Jamila Zainasheff'a. Warka 11 litrów Warzenie 13-12-2020 WODA: Kranówka + 3 ml kwasu mlekowego+ 5 g gipsu + 0,5 g chlorku wapnia + 2 g soli epsom ZASYP: Pale Ale 1,75 kg Żytni 0,5 kg Płatki pszenne 0,5 kg Abbey 0,2 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 67°C 45 min 72°C 15 min MO Kwas mlekowy 3,5 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Chinook 5 g first wort Mosaic 10 g 10 minut Chinook 15 g minut Mosaic 10 g hop stand 80°C 15 min FERMENTACJA: Gęstwa US-05 zadane w 16°C Burzliwa temperaturze 18°C , z podniesieniem do 20°C FG 3,5 Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) #52 Imperial Milk Stout 23° BLG Karstein Ostatnie warzenie w tym roku, więc czas na ostateczny test kociołka. Napchałem do Klarsteina tyle słodu ile zmieścił, do tego pół kilo laktozy, i resztka LME która zalegała w lodówce i wyszło 23 BLG. Na razie nazywam to Milk Stoutem, ale może dodam coś na cicha i wyjdzie z tego coś al'a Pastry. Zdecydowanie za mało nachmieliłem. Może doprawię później herbatką chmielową. Warka 11 litrów Warzenie 27-12-2020 WODA: Kranówka+2g kredy ZASYP: Pale Ale 2,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Carahell 0,25 kg Special B 0,25 Carafa 2 Special 0,25 kg Palony jęczmień 0,1 kg Laktoza 0,5 kg LME 0,33 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 66°C 75 min 76° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 20 g 60 minut FERMENTACJA: Płynna gęstwa WY1450 Denny"s Favorite 220 ml W temperaturze 16 trzy tygodnie z podniesieniem do 18 stopni. DODATKI: Płatki dębowe, a o innych pomyślę później. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) #53 Brown porter 11° BLG Karstein Czas uzupełnić notatki. Warka 11 litrówWODA: Kranówka+ 1g soli 0,5 Sody oczyszczonej ZASYP: Pale Ale 2,5 kg Brown 0,5 kg Caraamber 0,1 kg Caraaroma 0,1 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 67°C 75 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 27 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Fuggels 20 g 60 minut Fuggels 15 g 15 minut FERMENTACJA: Gęstwa FM52 W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. Miesiąc. #54 Session IPA 11° BLG Karstein Warka 11 litrów WODA: Kranówka+ 5g Gipsu 2 g Soli Epsom 0,5 g chlorku wapnia ZASYP: Pils 2,25 kg Pszeniczny 0,25 kg Carapils 0,25 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 64°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 45 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Chinook 10 g 30 minut Hopstand wsypane w 90°C w 15 minut spadło do 80°C Simcoe 10g 15 min Chinook 10g 15 min Mosaic 10g 15 min Nelson 10g 15 min Na zimno 2 dni w 20°C i Cold Crash 2 dni Simcoe 15g Mosaic 15g Nelson 15g FERMENTACJA: Gęstwa FM52 W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. #55 Hefeweizen 12° BLG Karstein Najprostsza z możliwych receptur na pierwszego weizena Warka 11 litrów WODA: Kranówka ZASYP: Pils 1,25 kg Pszeniczny 1,25 kg ZACIERANIE: Zacieranie BIAB w 18 l wody 44°C 20 min sam pszeniczny 64°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 12 Gotowanie 70 minut IUNGA 5 g 60 minut Chmielenie brzeczki przedniej FERMENTACJA: Starter FM41 zadane w 12°C W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. Edytowane 18 Marca 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) #56 Scottish Light 60/- 8° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 05-04-2021 WODA: Kranówka+Kreda 1,3g + Gips 1,2g + Soda 1g + Epsom 0,7g ZASYP Pale Ale 1,25 Carapils 0,25 kg Special W 0,1 kg Cukier kandyzowany belgijski 0,15 kg ZACIERANIE: 68°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 15 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock3 g pożywki dla drożdży IUNGA 7 g FERMENTACJA: Starter dwustopniowy FM13 zadane w 15 stopniach drożdże lekko po terminie. Burzliwa temperaturze 17 Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) #57 Session Coffee Stout 10° BLG Klarstein Warka 11 litrów Warzenie 18-04-2021 WODA: Kranówka + 1,5 g gipsu ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Płatki owsiane 0,2 kg Carafa 2 Special 0,15 kg Caraaroma 0,15 kg Carahell 0,15 kg Palony jęczmień 0,1 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5,5 litrów do wysładzania 68°C 45 min 72° 15 min MO Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 25 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock IUNGA 10 g 60 minut FERMENTACJA: Gęstwa fm13 Irlandzkie ciemności. Burzliwa temperaturze 18 stopni z podniesieniem do 20 . DODATKI: 100 gram kawy w ziarnach na cichą. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) #58 American Brown Ale 12° BLG Klarstein Mało piwa ostatnio piję, więc niezbyt często warzę. Trzeba to naprawić :))) Zostało mi trochę chmieli, więc w celu utylizacji powstał taki "brałnik". Będzie co pić w lecie. Warka 11 litrów Warzenie 27-06-2021 WODA: Kranówka+ Węglan wapnia 0,5 g + Gips 5 g + Epsom 1,5g ZASYP Pale Ale 2 kg Carahell 0,1 kg Special W 0,1 kg Carafa Sepcial 2 0,25 kg do wysładzania ZACIERANIE: 67°C 60 min MO Edit. 10-07 przelane na cichą i dodany chmiel na zimno. Zeszło do 2,5 Blg. 12-07 zacząłem CC. GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 70 minut Chinook 5 g 60 min Chinook 10 g 10 min Hop Stand 15 min 90°C ze spadkiem do 80°C: Nelson Sauvin 10 g Simcoe 10 g Na zimno: Nelson Sauvin 15 g Simcoe 15 g FERMENTACJA: Starter dwustopniowy z banku drożdży FM52 zadane w 15 stopniach Burzliwa i cicha w temperaturze 17 Edytowane 12 Lipca 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) #59 1820 Brown Porter 9° BLG Klarstein Warka #50 okazała się hitem więc teraz czas na lżejszą wersję. Inne drożdże (FM 52), które powinny zejść nieco niżej, które używam, ponieważ aktualnie nie mam innych na składzie. Wolał bym użyć jakichś irlandzkich drożdży. Warka 11 litrów Warzenie 10-07-2021 WODA: Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej + 3 ml kwasu mlekowego ZASYP: Pale Ale 1 kg Brown 1 kg ZACIERANIE: 12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania 67°C 75 min MO Kwas mlekowy 3 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Fuggle 20 g 60 minut Fuggle 20 g 5 minut IBU 25 FERMENTACJA: Gęstwa FM52 zadane w 16 stopniach Burzliwa temperaturze 18 stopni z podnoszeniem do 20 ok 7-10 dni, leżakowanie w wiadrze w piwnicy w temperaturze ok 18 stopni ok miesiąca, dwóch. Edytowane 10 Lipca 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 #60 Mapple Porter 9° BLG Klarstein Porter z syropem klonowym. Warka 11 litrów Warzenie 24-07-2021 WODA: Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej + 3 ml kwasu mlekowego ZASYP: Pale Ale 0,8 kg Brown 0,25 kg Płatki owsiane 0,25 kg Abbey 0,25 kg Carafa 2 Special 0,1 kg Syrop klonowy Bio Grade C 0,3 kg 225 ml dodany pod koniec gotowania ZACIERANIE: 14 litrów wody do zacierania i 3 litry do wysładzania 67°C 60 min MO Kwas mlekowy 3 ml + 1 ml do wody do wysładzania GOTOWANIE I CHMIELENIE: Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Fuggle 25 g 60 minut IBU 25 FERMENTACJA: Gęstwa FM52 zadane w 16 stopniach Burzliwa w temperaturze 17 stopni w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Minęło właśnie 5 lat od uwarzenia pierwszej warki i ten fakt chciałem uczcić okolicznościowym warzeniem jakiegoś wyjątkowego piwa, ale niestety brak drożdży w sklepie zmusił mnie do zmiany planów i przełożenia tego na późniejszy termin. Zamiast tego na rocznicę kupiłem sobie dwie nowe pozycje do biblioteczki. Pelasek, Thorgall i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 #61 ROOK Nelson Cream Ale 10° BLG Karstein Warka 11 litrów WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 1,75 kg Pszeniczny 0,25 kg Płatki owsiane 0,25 kg ZACIERANIE: Zacieranie Klastein w 17 l wody 67°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 21 Gotowanie 70 minut 10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Nelson 15 g 10 minut Nelson 15 g step w 85° 15 minut Nelson 20 g Dry hop 3 dni FERMENTACJA: Starter 1 l Wyeast 1450 Denny's Favorite Zadane w 16°, fermentacja w 18° tydzień, reszta w 20° + Cold Crush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 #62 ROOK Sybilla Gościnne Ale 11° BLG Karstein Zwyklaczek dla gości nietolerujących wynalazków. Warka 11 litrów WODA: Kranówka ZASYP: Pilzneński 2,1 kg Carabelge 0,2 kg Special W 0,1 kg ZACIERANIE: Zacieranie Klastein w 17 l wody 66°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 31 Gotowanie 70 minut 5 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock Sybilla 20 g 60 minut Sybilla 15 g 15 minut Sybilla 20g 5 minut FERMENTACJA: Gęstwa 1 tygodniowa Wyeast 1450 Denny's Favorite Zadane w 16°, fermentacja w 18° tydzień, reszta w 20° + Cold Crush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 #63 ROOK American Stout 13° BLG Karstein Warka 11 litrów WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 2,5 kg Cafafa 2 Special 0,2 kg Caraamber 0,1 kg Palony jęczmień 0,1 kg ZACIERANIE: Zacieranie Klastein w 17 l wody 66°C 60 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 40 Gotowanie 70 minut Mosaic 10 g 30 minut Amarillo 10 g 15 minut Mosaic 15 g 5 minut Amarillo 15 g 5 minut FERMENTACJA: Gęstwa 2 tygodniowa Wyeast 1450 Denny's Favorite Zadane w 16°, fermentacja w 18° tydzień, reszta w 20° + Cold Crush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) #64 ROOK London Brown Ale 9° BLG Karstein Warka 11 litrów Warzenie 13-12-21 WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 1,25 kg Caraaroma 0,25 kg Carabelge 0,15 kg Caraamber 0,15 kg Brown 0,15 kg Cafafa 2 Special 0,05 kg ZACIERANIE: Zacieranie Klastein w 17 l wody 66°C 60 min 78° 10 min GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 20 Gotowanie 70 minut Fuggle 20 g 45 minut FERMENTACJA: Starter FM 10 Zadane w 16°, fermentacja w 18° trzy dni, reszta w 20° + Cold Crash Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 #65 ROOK Mango Milkshake IPA 15° BLG Karstein Warka 11 litrów Warzenie 28-12-21 WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 2 kg Płatki pszenne 0,50 kg Płatki owsiane 0,35 kg Abbey 0,25 kg Laktoza 0,25 kg 750g mango w kawałkach dodane pod koniec burzliwej. ZACIERANIE: Zacieranie Klastein w 17 l wody 68°C 45 min 72° 15 min 78° 10 min GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 70 minut Mosaic 10g 30 min steep 15 min w 85° Amarillo 25 g Mosaic 25g Na zimno 3 dni Nelson 25 g Mosaic 25g FERMENTACJA: Gęstwa FM 10 Zadane w 16°, fermentacja w 18° trzy dni, reszta w 20° + Cold Crash erniczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Czy to będzie krok wstecz? Permanentny brak czasu, mnogość innych hobby, spowodował, że postanowiłem spróbować warzenia z ekstraktów jako uzupełnienie do zacierania. Lepiej tak, niż nie warzyć wcale i pić sklepowe. Postaram się w weekend zmajstrować jakiegoś porterka, lub stoucika.? Edytowane 11 Lutego 2022 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Ja zrezygnowałem z innych hobby, żeby muc dalej warzyć. Wystarczy zmienić priorytety? Czeslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się