Katohaikara Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Witam, przymierzam się do warzenia pierwszych dolniaków i skleiłem sobie dwie receptury. Proszę o porady oraz sugestie. 1. SMASH Sybilla pils12 Plato, IBU 32, 25 L, wydajność 65%Zasyp: Słód pilzneński 5 kg (Strzegom) Chmiel: Sybilla 70g, 6,5% AAZacieranie:55 st. - 5 min62 st. - 20 min72 st. - 30 min76 st. - 10 min Gotowanie: 90 min Chmielenie:30 g - 60 min20 g - 30 min20 g - 10 minDrożdże: 2 saszetki Fermentis Saflager W - 34/70 Fermentacja ~ 21 dni (10 st. ostatnie 3 dni - 16 st.) + miesiąc lagerowania (0 st.) 2. Imperialny porter bałtycki25 Plato, IBU 49, 20 L, wydajność 65%Zasyp:Słód wiedeński (Strzegom) - 4 kgSłód monachijski typ II (Strzegom) - 3 kg Słód karmelowy 300 (Strzegom) - 0,25 kgSłód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,5 kgSłód czekoladowy 1200 (Strzegom) - 0,5 kg Chmiel:Magnat 50g, 11% AASybilla 30g, 6,5% AADodatki:Suska sechlońska 250g (chcę uzyskać lekki aromat, niewyczuwalny od razu, lecz dopiero po zagłębieniu się w smak)Cukier kandyzowany brązowy 300g ( chodzi bardziej o dodanie niuansu smakowego, niż podbicie ekstraktu)Zacieranie:55 st. - 5 min62 st. - 20 min --> odebranie dekoktu72 st. - 30 min76 st. - 10 minGotowanie: 60 minChmielenie:Magnat 50 g - 60 minSybilla 30g - 30 minSuska 250g - 5 minCukier 300g - 5 minDrożdże: Zamierzam zrobić starter z jednej saszetki WB - 34/70 (niestety sklep w którym się zaopatruje nie ma płynnych). Zastanawiam się jeszcze czy warto dodać 5g pożywki.Fermentacja ~ 28 dni (10 st. ostatnie 3 dni - 16 st.) + 2 miesiące lagerowania (0 st.) Coś zmienić? Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Września 2016 przez Katohaikara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 12 Plato, IBU 32, 25 L, wydajność 65% Zasyp: Słód pilzneński 5 kg (Strzegom) Chmiel: Sybilla 70g, 6,5% AA Zacieranie: 55 st. - 5 min 62 st. - 20 min 72 st. - 30 min 76 st. - 10 min Gotowanie: 90 min Zacieranie w 55st ja bym sobie darował i gotowanie 90 min też, 60min wystarczy, chyba że zależy Ci na karmelizacji. Lepiej też zacierać w 63-64st. zawsze to bezpieczniej biorąc pod uwagę nierównomierność temperatur w kadzi i niedokładność sprzętu pomiarowego. Lepiej mieć 64st niż 60. Mashout zrobiłbym podgrzewając do 78 i wyłączenie grzania. Nim się złoże do filtracji ułoży minie trochę czasu i to wystarczy. Miesiąc lagerowania to też trochę przesada. Może tydzień - dwa? 25 Plato, IBU 49, 20 L, wydajność 65% Zasyp: Słód wiedeński (Strzegom) - 4 kg Słód monachijski typ II (Strzegom) - 3 kg Słód karmelowy 300 (Strzegom) - 0,25 kg Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,5 kg Słód czekoladowy 1200 (Strzegom) - 0,5 kg Pół kilo czekoladowego 1200? i taka ilość karmelowych ciemnych. Jesteś tego pewien? Kiedyś robiłem portera z podobnej receptury ale dałem 200g czekoladowego i piwo było czarne jak smoła. Przy 0,5kg ciężko będzie wypić Portera zrób na gęstwie z poprzedniego zamiast robić starter z sucharów. Ja starter z W34/70 robię warząc np. harcerskie 20l 7-8 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Ok, to czekoladowego dam 250g. Co do gęstwy to rozważałem taką opcję, ale mam tylko jedną lodówkę, a miesięczna gęstwa myślę że nie nada się na porter. Chyba że zrobiłbym potem starter ze starej gęstwy.Albo rzeczywiście skrócic lagerowanie do dwóch tygodni.Gotowanie chcę wydłużyc ze względu na możliwośc DMS w piwie, poza tym przy samym pilzneńskim, lekka karmelizacja nie zaszkodzi. Edytowane 20 Września 2016 przez Katohaikara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 60min wystarczy, chyba że zależy Ci na karmelizacji. Z tym stwierdzeniem w przypadku lagerów byłbym ostrożny. Moje dwa pierwsze Pilsy gotowane przez 60 minut niestety były próbkami wzorcowymi DMS. OK 90 minut to faktycznie przesada, ale te 70-75 gotowania na pewno pomoże a nie dojdzie do karmelizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Też polecam dłuższe gotowanie, u mnie po 60 minutowych gotowaniach można było wyczuć DMS. A z karmelizacją nie przesadzajmy, urquella jak dobrze pamiętam chyba 3 godziny gotują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Zacząłem rozważać dodanie mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Pomoże to uchronić przed zmętnieniem na zimno? Skrócę także lagerowania pilsa do 2 tygodni, żebym mógł na zebranej gęstwie uwarzyć porter. Pils dodatkowo sklaruję żelatyną. Dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Lagerowanie to min. 1 miesiąc, nie możesz przelać piwa do drugiego pojemnika i wtedy lagerować?. Ewentualnie możesz przelać na cichą a po 2 tygodniach rozlać do butelek, przeprowadzić refermentację i odstawić butelki do lagerowania na 2 miechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Zacząłem rozważać dodanie mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Pomoże to uchronić przed zmętnieniem na zimno? Skrócę także lagerowania pilsa do 2 tygodni, żebym mógł na zebranej gęstwie uwarzyć porter. Pils dodatkowo sklaruję żelatyną. Dobry pomysł? Teoretycznie 2 tygodnie lagerowania powinno ładnie wyklarować piwko, ja bym już z żelatyną nie kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Lagerowanie to min. 1 miesiąc, nie możesz przelać piwa do drugiego pojemnika i wtedy lagerować?. Ewentualnie możesz przelać na cichą a po 2 tygodniach rozlać do butelek, przeprowadzić refermentację i odstawić butelki do lagerowania na 2 miechy. Pojemnik nie jest problemem, a to że mam tylko jedną lodówkę w której przeprowadzam za równo lagerowanie jak i fermentację. E: Zrodziło mi się jeszcze jedno pytanie. Słód czekolady do porteru dać od samego początku, czy na ostatnie 10 min zacierania dla barwy? E2: Warto zainwestować w drożdże FM31 Bawarska dolina? Czy W 34/70 dadzą rade? Edytowane 21 Września 2016 przez Katohaikara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Proszę o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się