Jump to content

Pierwsze dolniaki - prośba o sprawdzenie receptury


Katohaikara

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do warzenia pierwszych dolniaków i skleiłem sobie dwie receptury. Proszę o porady oraz sugestie.

 

1. SMASH Sybilla pils

12 Plato, IBU 32, 25 L, wydajność 65%

Zasyp: Słód pilzneński 5 kg (Strzegom)

Chmiel: Sybilla 70g, 6,5% AA

Zacieranie:

55 st. - 5 min
62 st. - 20 min
72 st. - 30 min
76 st. - 10 min

Gotowanie: 90 min
 

Chmielenie:
30 g - 60 min
20 g - 30 min
20 g - 10 min

Drożdże: 2 saszetki Fermentis Saflager W - 34/70
 

Fermentacja ~ 21 dni (10 st. ostatnie 3 dni - 16 st.) + miesiąc lagerowania (0 st.)

 

2. Imperialny porter bałtycki

25 Plato, IBU 49, 20 L, wydajność 65%

Zasyp:
Słód wiedeński (Strzegom) - 4 kg
Słód monachijski typ II (Strzegom) - 3 kg

Słód karmelowy 300 (Strzegom) - 0,25 kg
Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,5 kg
Słód czekoladowy 1200 (Strzegom) - 0,5 kg
 

Chmiel:
Magnat 50g, 11% AA
Sybilla 30g, 6,5% AA

Dodatki:
Suska sechlońska 250g (chcę uzyskać lekki aromat, niewyczuwalny od razu, lecz dopiero po zagłębieniu się w smak)
Cukier kandyzowany brązowy 300g ( chodzi bardziej o dodanie niuansu smakowego, niż podbicie ekstraktu)

Zacieranie:
55 st. - 5 min
62 st. - 20 min --> odebranie dekoktu
72 st. - 30 min
76 st. - 10 min

Gotowanie: 60 min

Chmielenie:
Magnat 50 g - 60 min
Sybilla 30g - 30 min
Suska 250g - 5 min
Cukier 300g - 5 min

Drożdże: Zamierzam zrobić starter z jednej saszetki WB - 34/70 (niestety sklep w którym się zaopatruje nie ma płynnych). Zastanawiam się jeszcze czy warto dodać 5g pożywki.

Fermentacja ~ 28 dni (10 st. ostatnie 3 dni - 16 st.) + 2 miesiące lagerowania (0 st.)

 

Coś zmienić? Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za pomoc.
 

Edited by Katohaikara
Link to comment
Share on other sites

12 Plato,

IBU 32,

25 L, wydajność 65%

Zasyp: Słód pilzneński 5 kg (Strzegom)

Chmiel: Sybilla 70g, 6,5% AA

Zacieranie: 55 st. - 5 min

62 st. - 20 min 72 st. - 30 min

76 st. - 10 min

Gotowanie: 90 min

 

Zacieranie w 55st ja bym sobie darował i gotowanie 90 min też, 60min wystarczy, chyba że zależy Ci na karmelizacji.

Lepiej też zacierać w 63-64st. zawsze to bezpieczniej biorąc pod uwagę nierównomierność temperatur w kadzi i niedokładność sprzętu pomiarowego. Lepiej mieć 64st niż 60. Mashout zrobiłbym podgrzewając do 78 i wyłączenie grzania. Nim się złoże do filtracji ułoży minie trochę czasu i to wystarczy.

Miesiąc lagerowania to też trochę przesada. Może tydzień - dwa?

 

 

25 Plato, IBU 49, 20 L, wydajność 65%

Zasyp: Słód wiedeński (Strzegom) - 4 kg

Słód monachijski typ II (Strzegom) - 3 kg

Słód karmelowy 300 (Strzegom) - 0,25 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) - 0,5 kg

Słód czekoladowy 1200 (Strzegom) - 0,5 kg

 

 

Pół kilo czekoladowego 1200? i taka ilość karmelowych ciemnych. Jesteś tego pewien?

Kiedyś robiłem portera z podobnej receptury ale dałem 200g czekoladowego i piwo było czarne jak smoła. Przy 0,5kg ciężko będzie wypić

Portera zrób na gęstwie z poprzedniego zamiast robić starter z sucharów.

Ja starter z W34/70 robię warząc np. harcerskie 20l 7-8 blg   ;)

Link to comment
Share on other sites

Ok, to czekoladowego dam 250g. Co do gęstwy to rozważałem taką opcję, ale mam tylko jedną lodówkę, a miesięczna gęstwa myślę że nie nada się na porter. Chyba że zrobiłbym potem starter ze starej gęstwy.

Albo rzeczywiście skrócic lagerowanie do dwóch tygodni.

Gotowanie chcę wydłużyc ze względu na możliwośc DMS w piwie, poza tym przy samym pilzneńskim, lekka karmelizacja nie zaszkodzi.

Edited by Katohaikara
Link to comment
Share on other sites

 

 

60min wystarczy, chyba że zależy Ci na karmelizacji.

 

Z tym stwierdzeniem w przypadku lagerów byłbym ostrożny. Moje dwa pierwsze Pilsy gotowane przez 60 minut niestety były próbkami wzorcowymi DMS. OK 90 minut to faktycznie przesada, ale te 70-75 gotowania na pewno pomoże a nie dojdzie do karmelizacji.

Link to comment
Share on other sites

Zacząłem rozważać dodanie mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Pomoże to uchronić przed zmętnieniem na zimno? 

Skrócę także lagerowania pilsa do 2 tygodni, żebym mógł na zebranej gęstwie uwarzyć porter. Pils dodatkowo sklaruję żelatyną. Dobry pomysł?

Link to comment
Share on other sites

Lagerowanie to min. 1 miesiąc, nie możesz przelać piwa do drugiego pojemnika i wtedy lagerować?. Ewentualnie możesz przelać na  cichą a po 2 tygodniach rozlać do butelek, przeprowadzić refermentację i odstawić butelki do lagerowania na 2 miechy.

Link to comment
Share on other sites

Zacząłem rozważać dodanie mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Pomoże to uchronić przed zmętnieniem na zimno? 

 

Skrócę także lagerowania pilsa do 2 tygodni, żebym mógł na zebranej gęstwie uwarzyć porter. Pils dodatkowo sklaruję żelatyną. Dobry pomysł?

 Teoretycznie 2 tygodnie lagerowania powinno ładnie wyklarować piwko, ja bym już z żelatyną nie kombinował.

Link to comment
Share on other sites

Lagerowanie to min. 1 miesiąc, nie możesz przelać piwa do drugiego pojemnika i wtedy lagerować?. Ewentualnie możesz przelać na  cichą a po 2 tygodniach rozlać do butelek, przeprowadzić refermentację i odstawić butelki do lagerowania na 2 miechy.

Pojemnik nie jest problemem, a to że mam tylko jedną lodówkę w której przeprowadzam za równo lagerowanie jak i fermentację.

 

E: Zrodziło mi się jeszcze jedno pytanie. Słód czekolady do porteru dać od samego początku, czy na ostatnie 10 min zacierania dla barwy?

 

E2: Warto zainwestować w drożdże FM31 Bawarska dolina? Czy W 34/70 dadzą rade?

Edited by Katohaikara
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.