Remek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zastanawiam się jak postąpić w sytuacji kiedy stout z 11,5 Blg odfermentował mi do 6 Blg i po energicznym zamieszaniu w celu napowietrzenia nie ruszył z dalszą fermentacją, natomiast kiedy przelałem go na cichą fermentacja ponownie ruszyła. Poczekać kilka dni i znowu go przelać na cichą, czy przeczekać dwa tygodnie i zabutelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Ciężko dać Ci jednoznaczną odpowiedź. Jeśli piwko przelejesz na kolejną cichą jest większe ryzyko zakażenia, natlenienia - zawsze to kolejny zabieg. Jeśli zabutelkujesz po ustaniu fermentacji, możesz mieć dość dużo osadów w butelkach, piwo nie będzie zupełnie klarowne i z czasem może pojawić się mało przyjemny zapach drożdżowy. Ja miałam podobnie z moją przedostatnią warką. Piwko słabo odfermentowało na burzliwej i drożdże ponownie ruszyły na cichej. Ja się nie przejmowałam, bo to akurat było piwo pszeniczne, więc pewna mętność jest nawet wskazana, a poza tym piwka pszeniczne nigdy u mnie zbyt długo nie leżakują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeżeli teraz Blg spadnie do ok. 3,5 to będzie mnie kusiło by jednak przelać go na cichą, ale zastanawiam się czy kolejne dwa tygodnie w temp. ok 20-21 stopnie nie wpłyną ujemnie na posmak piwa? Chyba żebym, po ewentualnym przelaniu, potrzymał go w fermentatorze tylko tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeżeli zależy Ci na sklarowaniu, to ja bym zlał, na drugą cichą, tylko przeprowadziłbym ją w najniższej możliwej temperaturze. Klarowanie wtedy szybciej przebiega, no i na pewno nie 14 dni, myślę, że starczyłoby 5-7 dni w zupełności. Jeśli natomiast chcesz znać moje zdanie, to ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 moim zdaniem tydzień powinno w zupełności wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dzięki serdeczne. Fajnie, że nie trzeba samemu kombinować w podobnych sytuacjach. Właściwie przypomniało mi się, że przelewając na fermentację cichą piwko było już ładnie klarowne. Zresztą to Stout więc i tak to się nie bardzo rzuca w oczy, więc nie będę ryzykować zakażeniem i po upływie dwóch tygodniu zabutelkuję. Gdyby to jednak był Pils to pewnie po skończonej fermentacji przelałbym go na kolejną, ale skróconą, fermentację cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Przy dolnej fermentacji ja odstawiam piwko na cichą na 2 tygodnie do temp. 5°C. Miałem już takie piwa, które stały 4 tygodnie. Jedne i drugie były jednakowo klarowne. Piwa górnej zostawiam w tem. w jakiej fermentowały. Czasami jak warunki pozwalały to dawałem do trochę niższej. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Niestety, pomimo bulgotania wody w rurce fermentacyjnej piwo nie odfermentował za wiele, tylko do 5,7 Blg. Dzisiaj dodałem porcje suchych drożdży. Jeżeli warka odfermentuje niżej i nie będzie wykazywała oznak zepsucia zostanie przelana na tydzień cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwo Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 dla nizszego odfermentowania dodaj fungamyl lub nastepnym razem dodaj wiecej drozdzy i trzymaj troche wyzsza temp fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Robert Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Niestety, pomimo bulgotania wody w rurce fermentacyjnej piwo nie odfermentował za wiele, tylko do 5,7 Blg. Dzisiaj dodałem porcje suchych drożdży. Jeżeli warka odfermentuje niżej i nie będzie wykazywała oznak zepsucia zostanie przelana na tydzień cichej. Jak sie odczytuje wartość 5,7 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 dla nizszego odfermentowania dodaj fungamyl lub nastepnym razem dodaj wiecej drozdzy i trzymaj troche wyzsza temp fermentacji Fungamyl dla amatorskiego piwowarstwa raczej nie jest dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dla pełnego odfermentowania trzeba pamiętać o dwóch rzeczach. Zapewnienia odpowiedniej ilości komórek drożdżowych do przeprowadzenia zdrowej fermentacji. I mocnym napowietrzeniu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się