Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 84 Baltic Porter

słód wiedeński 4,0kg

słód monachijski 3,0kg

słód pilzneński 2,0kg

słód czekoladowy 0,2kg

słód Caraaroma 0,5kg

Jęczmień palony 0,2kg

Zacieranie

69-66°C - 120'

72°C - 10'

78°C - filtracja

Chmielenie 60'

26g Marynki na 60'

28g Hallertauer Tradition na 10'

Cukier 0,5kg na 10'

Fermentacja

Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa 0,5L

Wyszło 23,5L 24 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 85 Desitka

słód pilzneński 3,8kg

słód wiedeński 1,0kg

słód monachijski 1,0kg

słód Carahell 0,2kg

Zacieranie

52°C - 15'

62°C - 30'

69°C - 45'

72°C - 10'

76°C - filtracja

Chmielenie 60'

35g junga na 60'

60g Saaz na 20'

30g Saaz na 0'

Fermentacja

½ Wyeast 2308 Munich Lager (gęstwa)

½ Mauribrew Lager 497 (uwodnione kangury)

Wyszło 40L 10 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 85 Desitka

½ Mauribrew Lager 497 Kangury nie wystartowały (saszetka była ok pół roku po terminie) Po 3 dniach w sobotę fermentator przeniosłem z 10°C do temperatury pokojowej. W niedziele rano brak fermentacji. Brzeczkę zaszczepiłem pianą zebraną z burzliwej Munich Lager i przeniosłem do 10°C. Dzisiaj rano fermentacja już była widoczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mauribrew Lager 497 to wybitnie leniwe drożdże. Producent zaleca stosować 100g / hl, więc 1/2 paczki starych drożdży to zbytnia oszczędność. Fermentowaliśmy mini w zeszłym sezonie kilka piw, ale szału nie było. Chyba nie wrócimy do nich.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1/2 paczki starych drożdży to zbytnia oszczędność.

 

Przepraszam wprowadziłem Was w błąd. To była cała paczka Mauribrew Lager 497. Moja Desitka to Warka 40L. ½ Czyli 20L zaszczepiłem Munich Lager, druga połowa 20L Mauribrew Lager 497.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wprowadziłem Was w błąd. To była cała paczka Mauribrew Lager 497. Moja Desitka to Warka 40L. ½ Czyli 20L zaszczepiłem Munich Lager, druga połowa 20L Mauribrew Lager 497.

Mnie nie wprowadziłeś :) Ale i tak jedna paczka to mało jak na zimny start.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 86 Stout dymiony

Zasyp:

- słód Pale Ale4,5 kg,

- słód wędzony Weyermann 2,0 kg

- słód Carafa II 0,5kg

- słód czekoladowy 0,2 kg,

- Ziarno jęczmienia palonego 0,45 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 1,0 kg,

Zacieranie

20 L 69°C wrzuciłem płatki i słód jasny

68°C - 90'

72°C - 10' Na koniec dodałem słody ciemne

77°C filtracja

Chmielenie 60'

5'- 23g Junga (granulat),

40'-23g Junga (granulat),

50'-2 łyżeczki Mchu Irlandzkiego

otrzymałem 44L 11 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 84 Baltic Porter przelałem na cichą 5,5 °Blg. Na cichą wsypałem płatki dębowe 50g takie http://www.homebrewing.pl/platki-debowe-amerykanskie-mocno-opiekane-50g-p-335.html Pierwszy raz dodałem dębiny do piwa. Co sądzicie o płatkach w piwie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.