JacekKocurek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 a byłem za opcją bez cukru, co to za RIS jak taki rzadziutki No cienizna, Panie! 21°Blg ze słodów i 2° z cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Fermentator z RIS-em od wczoraj stoi w misce London Ale-sy wychodzą na spacerki. Dzisiaj rano dolałem rozpuszczone cukier 600g RIS ma 23°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 # nr 80 PILS dzisiaj przelałem do 2 kegów i 9 butelek 0,5L z dodatkiem 3g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 # nr 82 Wena Doppelbock przelałem na cichą. Odfermentował do 4°Blg. Jutro mam zamiar popełnić # 84 Baltic Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jutro mam zamiar popełnić # 84 Baltic Porter To zazdrość mnie zżera i jutro też zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jutro mam zamiar popełnić # 84 Baltic Porter To zazdrość mnie zżera i jutro też zrobię Od razu mi raźniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 # 84 Baltic Porter słód wiedeński 4,0kg słód monachijski 3,0kg słód pilzneński 2,0kg słód czekoladowy 0,2kg słód Caraaroma 0,5kg Jęczmień palony 0,2kg Zacieranie 69-66°C - 120' 72°C - 10' 78°C - filtracja Chmielenie 60' 26g Marynki na 60' 28g Hallertauer Tradition na 10' Cukier 0,5kg na 10' Fermentacja Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa 0,5L Wyszło 23,5L 24 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 A ja dopiero chmielę 24°Blg, to nieźle po bandzie pojechałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Do mojego porteru dolałem 2L wody teraz mam 25,5L 22 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 # 83 RIS przelany na cichą 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 # nr 81 Lagier Wiedeńsk przelałem w 2 kegi Smakuje wyśmienicie vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 # 85 Desitka słód pilzneński 3,8kg słód wiedeński 1,0kg słód monachijski 1,0kg słód Carahell 0,2kg Zacieranie 52°C - 15' 62°C - 30' 69°C - 45' 72°C - 10' 76°C - filtracja Chmielenie 60' 35g junga na 60' 60g Saaz na 20' 30g Saaz na 0' Fermentacja ½ Wyeast 2308 Munich Lager (gęstwa) ½ Mauribrew Lager 497 (uwodnione kangury) Wyszło 40L 10 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 # 85 Desitka ½ Mauribrew Lager 497 Kangury nie wystartowały (saszetka była ok pół roku po terminie) Po 3 dniach w sobotę fermentator przeniosłem z 10°C do temperatury pokojowej. W niedziele rano brak fermentacji. Brzeczkę zaszczepiłem pianą zebraną z burzliwej Munich Lager i przeniosłem do 10°C. Dzisiaj rano fermentacja już była widoczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Jak chciałeś startować na zimno to trzeba było dać 2,5 paczki a nie jedną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Mauribrew Lager 497 to wybitnie leniwe drożdże. Producent zaleca stosować 100g / hl, więc 1/2 paczki starych drożdży to zbytnia oszczędność. Fermentowaliśmy mini w zeszłym sezonie kilka piw, ale szału nie było. Chyba nie wrócimy do nich. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 1/2 paczki starych drożdży to zbytnia oszczędność. Przepraszam wprowadziłem Was w błąd. To była cała paczka Mauribrew Lager 497. Moja Desitka to Warka 40L. ½ Czyli 20L zaszczepiłem Munich Lager, druga połowa 20L Mauribrew Lager 497. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 # nr 82 Wena Doppelbock zabutelkowałem 120g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Przepraszam wprowadziłem Was w błąd. To była cała paczka Mauribrew Lager 497. Moja Desitka to Warka 40L. ½ Czyli 20L zaszczepiłem Munich Lager, druga połowa 20L Mauribrew Lager 497. Mnie nie wprowadziłeś Ale i tak jedna paczka to mało jak na zimny start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Mnie nie wprowadziłeś Ale i tak jedna paczka to mało jak na zimny start. Teraz mam mix. Może będzie lepsze w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 No ja nie wiem co dobrego może powstać z połączenia Niemca z Kangurem? Szwabska tasza jak już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 # nr 86 Stout dymiony Zasyp: - słód Pale Ale4,5 kg, - słód wędzony Weyermann 2,0 kg - słód Carafa II 0,5kg - słód czekoladowy 0,2 kg, - Ziarno jęczmienia palonego 0,45 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 1,0 kg, Zacieranie 20 L 69°C wrzuciłem płatki i słód jasny 68°C - 90' 72°C - 10' Na koniec dodałem słody ciemne 77°C filtracja Chmielenie 60' 5'- 23g Junga (granulat), 40'-23g Junga (granulat), 50'-2 łyżeczki Mchu Irlandzkiego otrzymałem 44L 11 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 # 84 Baltic Porter przelałem na cichą 5,5 °Blg. Na cichą wsypałem płatki dębowe 50g takie http://www.homebrewing.pl/platki-debowe-amerykanskie-mocno-opiekane-50g-p-335.html Pierwszy raz dodałem dębiny do piwa. Co sądzicie o płatkach w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 # 83 RIS zabutelkowany z dodatkiem 90g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 # nr 86 Stout dymiony przelałem na cichą 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 # 85 Desitka przelana zostałana cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się