bielok Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Cześc A nie pomyliście drożdży? Ja robiłem 4 warki na tych drożdżach i zawsze były klarowne a osad mocno zbity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Cześc A nie pomyliście drożdży? Ja robiłem 4 warki na tych drożdżach i zawsze były klarowne a osad mocno zbity. No właśnie. Może to American Lager, bo California maja flokulację wysoką a Americany średnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Wyeast 2112 California Lager . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Cześć Wyeast 2112 California Lager . to kupilście jakieś podróbki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) Cześć Moja brzeczka jest metna ale bez przesady bedzie ok. Przepraszam troszeczke wprowadziłem Was w błąd bo nie napisałem że te drożdze sie tak bardzo namnożyły że urosły aż do wlotu od kranika powinienem użyć wężyka a nie przelewać kranikiem. Pamiętam Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey one znacznie bardziej były podatne do mieszania sie z brzeczką Edytowane 25 Maja 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Dn. 25.05.2010 popełniłem Warka nr 23 American Lager zasyp słód pilzneński 4,50 kg słód monachijski 0,50 kg słód Caraaroma 0,30 kg Ryż 1,kg Marynka [granulat 20 gr Lublin granulat 40 gr Ryż gotowałem 40 min. Zacieranie 62°C -1h 72°C -1h Gotowanie 70' 60' Marynka [granulat 20 gr 15' Lublin granulat 20 gr 0' Lublin granulat 20 gr Uzyskałem 25 L 13°Blg 2,5L odebrałem do refermentacji Fermentacja Wyeast 2112 California Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Warka nr 22 Dzisiaj została zabutelkowana z dodatkiem 2 L brzeczki odebranej do refermentacji odfermentowalo do ok 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Warka nr 23 American Lager przelana na cichą 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Warka nr 23 American Lager 17 06 2010 została zabutelkowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Cześć Warka nr 23 American Lager17 06 2010 została zabutelkowana kosztowałeś może? jak smakuje? udało ci się osiągnąć kolor ciemniejszy od mojego sikacza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Cześć Warka nr 23 American Lager17 06 2010 została zabutelkowana kosztowałeś może? jak smakuje? udało ci się osiągnąć kolor ciemniejszy od mojego sikacza ? Smakuje nieźle, na upalne letnie dni dobre piwo. Warka nr 22 jest jaśniejsza podobna do Twojego, natomiast nr 23 ciemniejsza zdecydowanie dodałem Caraaroma Zabieram kilka butelek do Żywca tej nr 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Warka nr 24 21-06-2010 Red Irish Ale Zasyp : - słód pale ale 1 kg, - słód pilznenski 2 kg - słód monachijski 2 kg, - słód Carared? 0,5 kg, Zacieranie 15 L wody 67°C 60 minut 72°C trzymam do negatywnej próby jodowej 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 30g Marynka (granulat), 30 minuta 20g Lubelski (granulat), Na koniec 10g Lubelski (granulat), otrzymałem 28 L 12 °Blg - drożdże 1084 Irish Ale Edytowane 1 Lipca 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) Warka nr 25 30-06-2010 HEFE-WEIZEN (Ślubny wczoraj była nasza 9-ta rocznica) Zasyp: pszeniczny jasny 2,2kg pilzneński 2,0 kg carapils 0,15 kg zakwaszający 0,1 kg Zacieranie: 44C - 20 minut 64C - 40 minut 72C - 20 minut Chmielenie: 60 minut 15g Lubelski (granulat) 10 minuta 10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem Uzyskałem 23 L 13°Blg Fermentacja WB-06 Edytowane 1 Lipca 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Warka nr 25 30-06-2010HEFE-WEIZEN Chmielenie: 60 minut 15g Lubelski (granulat) 10 minuta 10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem No i poco to chmieliłeś na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Warka nr 25 30-06-2010HEFE-WEIZEN Chmielenie: 60 minut 15g Lubelski (granulat) 10 minuta 10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem No i poco to chmieliłeś na aromat? Większość piwowarów tak robi. Co byś tu zmienił? Jak na wajzena uważam że zrobiłem słusznie mogło być troszeczkę mniej lubelskiego nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Warka nr 25 30-06-2010HEFE-WEIZEN Chmielenie: 60 minut 15g Lubelski (granulat) 10 minuta 10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem No i poco to chmieliłeś na aromat? Większość piwowarów tak robi. Co byś tu zmienił? Jak na wajzena uważam że zrobiłem słusznie mogło być troszeczkę mniej lubelskiego nawet u mnie chmielenie 15 min przed końcem w pszenicznym też obowiązkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Krzysiek chmieli dla smaku a nie dla BJCP. Mam nadzieję, że po moim urlopie już (jeszcze) będzie do degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Krzysiek chmieli dla smaku a nie dla BJCP. Mam nadzieję, że po moim urlopie już (jeszcze) będzie do degustacji. Ignac zachowam dla Ciebie kilka buteleczek, może po naszych urlopach uda się nam spotkać na grillu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 (edytowane) Warka nr 26 06-07-2010 STOUT zasyp: - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód Carafa Typ II 0,1 kg, - słód czekoladowyI 0,3 kg, - jeczmien palony (roasted barley) Weyermann 0,25 kg, - płatki jeczmienne błyskawiczne 0,4 kg, Zacieranie 12 L wody słód jasny i płatki 67°C 45 minut po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę Carafa i jęczmienia palonego 72°C - 10 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 15 g Marynka (granulat), 5 minuta 15 g lubelski (granulat), Uzyskałem 25 L 12°Blg Fermentacja drożdże 1084 Irish Ale Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka nr 25 HEFE-WEIZEN dzisiaj została przelana na cichą 3, 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka nr 26 06-06-2010STOUT zasyp: - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód Carafa Typ II 0,1 kg, - słód czekoladowyI 0,3 kg, - jeczmien palony (roasted barley) Weyermann 0,25 kg, - płatki jeczmienne błyskawiczne 0,4 kg, Zacieranie 12 L wody słód jasny i płatki 67°C 45 minut po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę Carafa i jęczmienia palonego 72°C - 10 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 15 g Marynka (granulat), 5 minuta 15 g lubelski (granulat), Uzyskałem 25 L 12°Blg Fermentacja drożdże 1084 Irish Ale Widzę że zapowiada się niezły Stout. Żeby tylko temperatura nie odjechała do nieba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Brzeczka smakuje samą kawą, czekolady prawie wcale. Chyba za dużo palonego jęczmienia. W planach milk stout. Jeśli ktoś posiada sprawdzony przepis na milka proszę się nim podzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Brzeczka smakuje samą kawą, czekolady prawie wcale. Chyba za dużo palonego jęczmienia. W planach milk stout. Jeśli ktoś posiada sprawdzony przepis na milka proszę się nim podzielić No co Ty, nie wiesz kto wygrał w Żywcu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 a no tak oczywiście WENA a przepis juz jest na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 a no tak oczywiście WENA a przepis juz jest na wiki Wena był 3ci. Wygrał Daniel Duda. Tego przepisu jednak nie ma na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się