Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Cześc ;)

A nie pomyliście drożdży?

Ja robiłem 4 warki na tych drożdżach i zawsze były klarowne a osad mocno zbity.

No właśnie. Może to American Lager, bo California maja flokulację wysoką a Americany średnią?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Moja brzeczka jest metna ale bez przesady bedzie ok.

Przepraszam troszeczke wprowadziłem Was w błąd bo nie napisałem że te drożdze sie tak bardzo namnożyły że urosły aż do wlotu od kranika powinienem użyć wężyka a nie przelewać kranikiem.

Pamiętam Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey one znacznie bardziej były podatne do mieszania sie z brzeczką

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dn. 25.05.2010 popełniłem

Warka nr 23 American Lager

zasyp

słód pilzneński 4,50 kg

słód monachijski 0,50 kg

słód Caraaroma 0,30 kg

 

Ryż 1,kg

Marynka [granulat 20 gr

Lublin granulat 40 gr

 

Ryż gotowałem 40 min.

Zacieranie

62°C -1h

72°C -1h

Gotowanie 70'

60' Marynka [granulat 20 gr

15' Lublin granulat 20 gr

0' Lublin granulat 20 gr

 

Uzyskałem 25 L 13°Blg

2,5L odebrałem do refermentacji

Fermentacja

Wyeast 2112 California Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Cześć :D

 

Warka nr 23 American Lager

17 06 2010 została zabutelkowana

kosztowałeś może? jak smakuje? udało ci się osiągnąć kolor ciemniejszy od mojego sikacza :)?

Smakuje nieźle, na upalne letnie dni dobre piwo.

Warka nr 22 jest jaśniejsza podobna do Twojego, natomiast nr 23 ciemniejsza zdecydowanie dodałem Caraaroma

Zabieram kilka butelek do Żywca tej nr 22

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 24 21-06-2010

Red Irish Ale

Zasyp :

- słód pale ale 1 kg,

- słód pilznenski 2 kg

- słód monachijski 2 kg,

- słód Carared? 0,5 kg,

 

Zacieranie

15 L wody

67°C 60 minut

72°C trzymam do negatywnej próby jodowej

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

5 minuta 30g Marynka (granulat),

30 minuta 20g Lubelski (granulat),

Na koniec 10g Lubelski (granulat),

otrzymałem 28 L 12 °Blg

- drożdże 1084 Irish Ale

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 25 30-06-2010

HEFE-WEIZEN (Ślubny wczoraj była nasza 9-ta rocznica)

Zasyp:

pszeniczny jasny 2,2kg

pilzneński 2,0 kg

carapils 0,15 kg

zakwaszający 0,1 kg

Zacieranie:

44C - 20 minut

64C - 40 minut

72C - 20 minut

Chmielenie: 60 minut

15g Lubelski (granulat) 10 minuta

10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem

Uzyskałem 23 L 13°Blg

Fermentacja WB-06

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 25 30-06-2010

HEFE-WEIZEN

Chmielenie: 60 minut

15g Lubelski (granulat) 10 minuta

10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem

No i poco to chmieliłeś na aromat?

Większość piwowarów tak robi. Co byś tu zmienił?

Jak na wajzena uważam że zrobiłem słusznie mogło być troszeczkę mniej lubelskiego nawet

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 25 30-06-2010

HEFE-WEIZEN

Chmielenie: 60 minut

15g Lubelski (granulat) 10 minuta

10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem

No i poco to chmieliłeś na aromat?

Większość piwowarów tak robi. Co byś tu zmienił?

Jak na wajzena uważam że zrobiłem słusznie mogło być troszeczkę mniej lubelskiego nawet

u mnie chmielenie 15 min przed końcem w pszenicznym też obowiązkowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek chmieli dla smaku a nie dla BJCP. Mam nadzieję, że po moim urlopie już (jeszcze) będzie do degustacji.

Ignac zachowam dla Ciebie kilka buteleczek, może po naszych urlopach uda się nam spotkać na grillu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 26 06-07-2010

STOUT

zasyp:

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód Carafa Typ II 0,1 kg,

- słód czekoladowyI 0,3 kg,

- jeczmien palony (roasted barley) Weyermann 0,25 kg,

- płatki jeczmienne błyskawiczne 0,4 kg,

Zacieranie

12 L wody

słód jasny i płatki 67°C 45 minut

po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę Carafa i jęczmienia palonego

72°C - 10 minut

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

5 minuta 15 g Marynka (granulat),

5 minuta 15 g lubelski (granulat),

Uzyskałem 25 L 12°Blg Fermentacja

drożdże 1084 Irish Ale

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 26 06-06-2010

STOUT

zasyp:

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód Carafa Typ II 0,1 kg,

- słód czekoladowyI 0,3 kg,

- jeczmien palony (roasted barley) Weyermann 0,25 kg,

- płatki jeczmienne błyskawiczne 0,4 kg,

Zacieranie

12 L wody

słód jasny i płatki 67°C 45 minut

po negatywnej próbie jodowej dodaje śrutę Carafa i jęczmienia palonego

72°C - 10 minut

78°C filtracja

Chmielenie 60 minut

5 minuta 15 g Marynka (granulat),

5 minuta 15 g lubelski (granulat),

Uzyskałem 25 L 12°Blg Fermentacja

drożdże 1084 Irish Ale

Widzę że zapowiada się niezły Stout. :)

Żeby tylko temperatura nie odjechała do nieba :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka smakuje samą kawą, czekolady prawie wcale. Chyba za dużo palonego jęczmienia. W planach milk stout. Jeśli ktoś posiada sprawdzony przepis na milka proszę się nim podzielić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka smakuje samą kawą, czekolady prawie wcale. Chyba za dużo palonego jęczmienia. W planach milk stout. Jeśli ktoś posiada sprawdzony przepis na milka proszę się nim podzielić

No co Ty, nie wiesz kto wygrał w Żywcu??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.