Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Moje Koelsch'e kiepsko się budziły (pakowane koniec czerwca). Torebka napuchła odpowiednio dopiero po ponad 24godzinach i to po położeniu jej blisko gara w trakcie warzenia. Na szczęście w fermentorze pracują już prawidłowo, chociaż na pierwsze oznaki musiałem czekać również dobę.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozpocząłem sezon 2012-13

# nr 71 Stout

Zasyp:

- Pilzneński Litovel 6,5 kg,

- Black 0,2 kg 1400 EBC,

- Czekoladowy 0,2 kg,

- Ziarno jęczmienia palonego 0,45 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 1,0 kg,

Zacieranie

20 L 59°C wrzuciłem płatki i słód jasny

55°C - 10'

Dolałem 5 L wrzącej wody

68°C - 80'

72°C - 20' Na koniec dodałem słody ciemne

77°C filtracja

Chmielenie 60'

5'- 20g Junga (granulat),

40'-20g Junga (granulat),

50'-2 łyżeczki Mchu Irlandzkiego

otrzymałem 46L 12,5 °Blg

Fermentacja 20 °C

- S-04 ,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Termomodernizacja kotła warzelnego

Dzisiaj wykonałem walec z blachy ocynkowanej(średnica walca ok. 2 cm większa od średnicy Kega). Do środka wstawiłem kocioł warzelny, czyli rozcięty keg 50L. I wszystko ustawiłem na palniku gazowym typu taboret. Pomiędzy ściankami kega i walca powstanie ciąg konwekcyjny, czyli przepływ gorącego powietrza z pod palnika. Brzeczka będzie odbierać ciepło nie tylko przez dno kega, ale i przez ścianki boczne. Pomiędzy ścianki od góry muszę jeszcze powpychać trochę foli aluminiowej w celu ograniczenia prędkość przepływu gorącego powietrza.

Liczę na oszczędność czasu oraz na mniejsze zużycie gazu. Jutro całość przetestuje podczas warzenia Kolscha

post-1135-0-15696200-1350072051_thumb.jpg

post-1135-0-54621800-1350072265_thumb.jpg

post-1135-0-42222600-1350072276_thumb.jpg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł teoretyczne dobry, jednak w praktyce ten "ciąg boczny" o któym piszesz nie wpłynie znacząco na zużycie gazu oraz stratę ciepła poprzez scianę boczną kega. Aluminium przewodzi ciepło doskonale. Jest co prawda jeszcze powietrze które coś tam izoluje.

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest izolacja kega na maxa czyli np. wełna mineralna pomiędzy i grzanie od dołu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy w przyszłości mogę postarać się o jakąś izolacje. Tylko, jaki materiał się nadaje na takie temperatury pianka?, wełna mineralna?. Ten walec wykonałem z blachy ocynkowanej nie aluminiowej wiele to nie zmienia, bo blacha też przewodzi ciepło.

Kölsch już się zaciera wiec testy trwają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz spróbować rozwiązania kompromisowego, ocieplić wełną górna połowę, zostawić pustą dolną.

Do tego będzie się nadawać wełna kominkowa, mam jeszcze jakieś kawałki wiec mogę Ci przy okazji podrzucić lub przesłać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 72 Kölsch

Zasyp:

słód pilzneński Litovel 6,0 kg

słód monachijski Litovel 1,3 kg

słód pszeniczny 1,0 kg

Zacieranie:

50°C - 10'

62°C - 45'

72°C - 45'

76°C - 10'

Chmielenie 75'

w 15' - 40g Sybilla, granulat 7,1% alfa-kw.

w 50' - 35g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw.

w 72' - 33g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw.

Fermentacja:

Wyeast 2565 Kölsch starter

Uzyskałem 44 L i 13 °Blg oraz 2L rezerwy na startery

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Modernizacja zaskoczyła mnie pozytywnie. Brzeczka szybko się zagotowała a podczas chmielenia palnik był mocno przykręcony. Wystarczył maleńki płomyczek. Próbowałem zmierzyć temperaturę przy pomocy termometru IKEA. Temperatura przekroczyła maksymalny zakres, czyli było ponad 130°C. Josefik nie będę już więcej kombinować z izolacjami. Łatwo i szybko mogę to rozkładać, myć i szorować. Dzisiaj trochę mi wykipiało jak dodawałem chmiel.

post-1135-0-61347500-1350133214_thumb.jpg

post-1135-0-39104400-1350133223_thumb.jpg

post-1135-0-91701700-1350133235_thumb.jpg

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytałem bo też mam kadź zrobiona z kega 50l i jeszcze nigdy nie udało mi się otrzymać 44l. Dolewasz podczas gotowania to co zostało z wysładzania?

Nie wysładzam pełny Keg oraz gar 6L. Gar stawiam na palnik w kuchni i gotuje ok 15 minut. W taki sposób zwiękaszam sobie wybicie. :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy w przyszłości mogę postarać się o jakąś izolacje. Tylko, jaki materiał się nadaje na takie temperatury pianka?, wełna mineralna?. Ten walec wykonałem z blachy ocynkowanej nie aluminiowej wiele to nie zmienia, bo blacha też przewodzi ciepło.

Kölsch już się zaciera wiec testy trwają.

Ja to zrobiłem jak w tym poście i nie narzekam. Radzę Ci jeszcze wyciąć górę kega zostawiając tylko uszy. Ułatwia mycie i obsługę warki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 73 Bożonarodzeniowe 20-10-2012

Zasyp:

- pilzneński 3,5 kg

- pszeniczny jasny 0,7 kg

- karmelowy ciemny Litovel 0,5kg

- palony Żywiecki 120g

Zacieranie:

- 52°C - 10 minut

- 64°C - 50 minut

-72°C - 20 minut

Chmielenie: 60 minut

- 60' Perle 40g

- 60' Junga 40g

- 3' Perle 20g

Przyprawy w 50'

- cynamon mielony 7g

- imbir mielony 4g

- gałka muszkatołowa mielona 7g

- gożdziki 17 szt

- skórka pomarańczy kandyzowana 41g

- cukier biały 0,5 kg

Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg.

Fermentacja: T-58

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 74 Alt.

 

Zasyp

Słód monachijski 4,5kg

Słód pilzneński 1,3kg

Słód karmelowy ciemny Litovel 0,7kg

 

Zacieranie

Zasyp na 40°C w 24l wody

rzadkie odebrane (16L) po 15'

gęste

50°C - 15'

65°C - 50'

72°C - 15'

gotowanie 20'

po zmieszaniu

61°C 35'

72°C - 15'

76°C - 15'

 

Chmielenie 70'

w 10' - 110g Lubelskiego granulat

w 45' - 40g Hallertauer Tradition granulat

w 55' - 2 łyżeczki mchu irlandzkiego

w 67' - 20g Hallertauer Tradition granulat

 

Fermentacja Wyeast 2565 Kölsch gęstwa. Wyszło 44L 12 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy zacieraniu i filtracji warto tak zrobić. Do chmielenia lepiej zastosować mój patent. Przy następnej warce będę miał czujnik typu Pt-100 i dokładnie zmierzę temperaturę pomiędzy ściankami.

 

Dzisiaj przy warzenia Alta dokonałem dodatkowych pomiarów temperatury czujnikiem typu Pt 100

Przy odkręconym zaworze na max temperatura wynosiła ok. 220 – 230°C

Podczas gotowania przy zaworze przykręconym do podtrzymania temperatury wrzenia temp wynosiła ok. 145°C

Polecam wszystkim warzącym na palniku gazowym to udoskonalenia.

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 75 American Ale

Zasyp:

- słód Pilzeński Litovel 6,0 kg,

- Słód Monachijski Litovel 2,0 kg

- słód Karmelowy Litovel 0,5 kg,

Zacieranie

25 L wody

53°C - 10'

68°C - 1,5 H

72°C - 30'

Chmielenie 60 minut

- 50g Amarillo szyszka 60'

- 50g Cascade szyszka 25'

- 1 Łyżeczka mchu irlandzkiego 10'

- 20g Cascade szyszka 0'

Fermentacja

White Labs WLP060 American Ale Yeast Blend starter z gęstwy od kol. Portera dzięki Jędrek

Wyszło 43L 14 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.