Szwed Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Krzysiek jak wyszło Ci chmielenie ? Widzę, że użyłeś sporo chmielu różnych odmian. Ja swoje piwa chmielę Perle oraz Hallertauer Tradition. Z HT nie jestem bardzo zadowolony, za bardzo smak tego chmielu pcha się na pierwszy plan. Jeszcze go nie piłem zapowiada się b dobrze. Mój poprzedni PILS nr 61 dochmieliłem na cichej 60g Jungi i wyszedł bardzo bardzo gorzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 # nr 65 PILS druga połowa zabutelkowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) # nr 66 Dortmunder przelałem na cichą # nr 67 Tmave toże poszło na cichą obie warki odfermentowały zaledwie do 4 °Blg Tmave rozcieńczyłem 5 L przegotowanej i ostudzonej wody Edytowane 14 Marca 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 # nr 68 Marcowe To ostatni lager w tym sezonie. Zapełnię nim ostatniego pustego kega oraz resztę pustych flaszek. Przy okazji poczyszczę magazyn chmieli oraz słodów z końcówek (W magazynie zapasy słodów i chmieli jeszcze spory) Zasyp - Pilzneński 4,7 kg - Monachijski 2,0 kg - Carapils 0,36 kg - Caramunich typ III 0,46 kg Zacieranie 52°C 20' 62°C 30' 72 °C 30' 76 °C filtracja Chmielenie 70' 10'- 11g Premiant granulat, 17g Marynka granulat, 18g Magnum granulat 25'- 65g Saaz granulat 55'- 40g Saaz granulat Fermentacja Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wyszło 43L 12 °Blg oraz 1,7L rezerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 # nr 68 Marcowe przelane na cichą 3,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 # nr 66 Dortmunder połowa Warki powędrowała do kega # nr 67 Tmave tak samo 1 fermentator zakegowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 # nr 66 Dortmunder oraz # nr 67 Tmave to co się nie zmieściło wczoraj w kegi zabutelkowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zdrowia,szczęścia i radości niech wam uśmiech w sercach gości a zajączek piękny, biały niech przyniesie koszyk cały jajek złotych, kolorowych i miłości cały worek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Jeszcze pisanka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Najlepsze życzenia dla Ciebie Krzysiek i Twojej rodziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 # nr 68 Marcowe ostatnia warka w sezonie 2011-12 powędrowała do kega oraz butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 # nr 69 HEFE-WEIZEN Zasyp: pszeniczny jasny - 4,5kg pilzneński - 3,0 kg carahell - 0,3 kg Zacieranie: 44°C - 30' 54°C - 10' 64°C - 40' 72°C - 20' Chmielenie: 60' 50g Hallertau Tradition granulki - 60' Fermentacja Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa Dzięki Ignac Wyszlo 44 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Wydaje mi się, że drożdże 3638 dają zupełnie inną jakość w porównaniu do WB-06, które dotychczas stosowałem. Żadne z poprzednich czterech moich pszenic nie było tak mile goździkowe, bo zawsze dominowały banany. Zobaczymy za kilka dni, jak piwo się nagazuje, jak ostatecznie będzie smakowało. Zapraszam na degustację, ale się śpiesz , bo nie wiele tego zrobiłem Edytowane 20 Maja 2012 przez Ignac99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Smak na 3638 jest całkiem inny niż na Wb-06, pszenica jest pełniejsza w smaku, ma więcej różnych nut zapachowych i wiem, że to nie najlepsze określenie ale dla mnie ta pszenica jest bardziej kremowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Miałem prawie wszystkie Wyeasty do pszenic bawarskich w swoim browarze i najbardziej mi się ten szczep spodobał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Wczoraj 3638 wylazły z fermentatora, pomimo że, przeniosłem w chłodniejsze miejsce. Bardzo przyjemnie zapachniało bananami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 # nr 70 Witbier Warka to już 70-ta ale WITBIER to mój pierwszy będzie Zasyp - pilzneński Litrovel 4,0 kg - pszenica niesłodowana 3,9 kg - płatki owsiane 0,35 kg - płatki jęczmienne 0,40kg Zacieranie Pszenicę oraz płatki skleikowałem w 15l wody przerwa 15 minut w temp 100°C. Dolałem 10L zimnej wody oraz chłodziłem zacier wężown50°C. i dodałem słód 48°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 20' 78°C filtracja Chmielenie 70' 60' - 30g Sybilla granulat 20'- 15g Perle granulat 9' - Kolędra 15g 5' – 40g suszonych skórek z pomarańczy słodkiej 3' - Kolędra 15g Fermentacja Wyeast 3944 Belgian Witbier gęstwa Uzyskałem 44 L 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 # nr 69 HEFE-WEIZEN powędrował do kega a reszta tj 25L w butelki z dodatkiem 130g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Krzychu do ile odfermentowało ? bo u mnie po tygodniu zeszło tylko do 6 °Blg i jakoś nie zanosi się by fermentowało dalej, piana niby wysoka ale taka żadka. Co ciekawe 2 połowa na Wb-06 ma 2,5 °Blg. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Cześć Odfermentowało do 4,5°Blg.Dawałem mu szanse czekałem dwa dni i nic więcej nie zeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Nie chce was straszyć a w butelkach przy 4,5° FG może być "granatowo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 U mnie zeszło do 3,5 czyli nie jest źle. Co do granatów to nie problem bo pszeniczne nie wytrzymuje u mnie dłużej niż miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 19. 06 2012 # nr 70 Witbier został przelany do kega oraz do 52 butelek z dodatkiem 150 g cukru. Leniwe drożdże pracowały całe 3 tygodnie. Odfermentowało do 2,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Czas rozpoczynać kolejny sezon warzenia. Wyeast 2565 Koelsche aktywowałem zobaczymy, kiedy torebka napuchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się