Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek jak wyszło Ci chmielenie ? Widzę, że użyłeś sporo chmielu różnych odmian. Ja swoje piwa chmielę Perle oraz Hallertauer Tradition. Z HT nie jestem bardzo zadowolony, za bardzo smak tego chmielu pcha się na pierwszy plan.

 

Jeszcze go nie piłem zapowiada się b dobrze. Mój poprzedni PILS nr 61 dochmieliłem na cichej 60g Jungi i wyszedł bardzo bardzo gorzki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 66 Dortmunder przelałem na cichą

 

# nr 67 Tmave toże poszło na cichą obie warki odfermentowały zaledwie do 4 °Blg

 

Tmave rozcieńczyłem 5 L przegotowanej i ostudzonej wody

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 68 Marcowe

To ostatni lager w tym sezonie. Zapełnię nim ostatniego pustego kega oraz resztę pustych flaszek. Przy okazji poczyszczę magazyn chmieli oraz słodów z końcówek (W magazynie zapasy słodów i chmieli jeszcze spory)

Zasyp

- Pilzneński 4,7 kg

- Monachijski 2,0 kg

- Carapils 0,36 kg

- Caramunich typ III 0,46 kg

Zacieranie

52°C 20'

62°C 30'

72 °C 30'

76 °C filtracja

Chmielenie 70'

10'- 11g Premiant granulat, 17g Marynka granulat, 18g Magnum granulat

25'- 65g Saaz granulat

55'- 40g Saaz granulat

Fermentacja

Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

# nr 69 HEFE-WEIZEN

Zasyp:

pszeniczny jasny - 4,5kg

pilzneński - 3,0 kg

carahell - 0,3 kg

Zacieranie:

44°C - 30'

54°C - 10'

64°C - 40'

72°C - 20'

Chmielenie: 60'

50g Hallertau Tradition granulki - 60'

Fermentacja

Wyeast 3638 Bavarian Wheat gęstwa Dzięki Ignac

Wyszlo 44 12 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że drożdże 3638 dają zupełnie inną jakość w porównaniu do WB-06, które dotychczas stosowałem. Żadne z poprzednich czterech moich pszenic nie było tak mile goździkowe, bo zawsze dominowały banany. Zobaczymy za kilka dni, jak piwo się nagazuje, jak ostatecznie będzie smakowało. Zapraszam na degustację, ale się śpiesz , bo nie wiele tego zrobiłem ;)

Edytowane przez Ignac99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak na 3638 jest całkiem inny niż na Wb-06, pszenica jest pełniejsza w smaku, ma więcej różnych nut zapachowych i wiem, że to nie najlepsze określenie ale dla mnie ta pszenica jest bardziej kremowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 70 Witbier

Warka to już 70-ta ale WITBIER to mój pierwszy będzie

Zasyp

- pilzneński Litrovel 4,0 kg

- pszenica niesłodowana 3,9 kg

- płatki owsiane 0,35 kg

- płatki jęczmienne 0,40kg

Zacieranie

Pszenicę oraz płatki skleikowałem w 15l wody przerwa 15 minut w temp 100°C.

Dolałem 10L zimnej wody oraz chłodziłem zacier wężown50°C. i dodałem słód

48°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 20'

78°C filtracja

Chmielenie 70'

60' - 30g Sybilla granulat

20'- 15g Perle granulat

9' - Kolędra 15g

5' – 40g suszonych skórek z pomarańczy słodkiej

3' - Kolędra 15g

Fermentacja

Wyeast 3944 Belgian Witbier gęstwa

Uzyskałem 44 L 11°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krzychu do ile odfermentowało ? bo u mnie po tygodniu zeszło tylko do 6 °Blg i jakoś nie zanosi się by fermentowało dalej, piana niby wysoka ale taka żadka. Co ciekawe 2 połowa na Wb-06 ma 2,5 °Blg.

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.