polter Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Moje Koelsch'e kiepsko się budziły (pakowane koniec czerwca). Torebka napuchła odpowiednio dopiero po ponad 24godzinach i to po położeniu jej blisko gara w trakcie warzenia. Na szczęście w fermentorze pracują już prawidłowo, chociaż na pierwsze oznaki musiałem czekać również dobę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Dzisiaj rozpocząłem sezon 2012-13 # nr 71 Stout Zasyp: - Pilzneński Litovel 6,5 kg, - Black 0,2 kg 1400 EBC, - Czekoladowy 0,2 kg, - Ziarno jęczmienia palonego 0,45 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 1,0 kg, Zacieranie 20 L 59°C wrzuciłem płatki i słód jasny 55°C - 10' Dolałem 5 L wrzącej wody 68°C - 80' 72°C - 20' Na koniec dodałem słody ciemne 77°C filtracja Chmielenie 60' 5'- 20g Junga (granulat), 40'-20g Junga (granulat), 50'-2 łyżeczki Mchu Irlandzkiego otrzymałem 46L 12,5 °Blg Fermentacja 20 °C - S-04 , pablo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Termomodernizacja kotła warzelnego Dzisiaj wykonałem walec z blachy ocynkowanej(średnica walca ok. 2 cm większa od średnicy Kega). Do środka wstawiłem kocioł warzelny, czyli rozcięty keg 50L. I wszystko ustawiłem na palniku gazowym typu taboret. Pomiędzy ściankami kega i walca powstanie ciąg konwekcyjny, czyli przepływ gorącego powietrza z pod palnika. Brzeczka będzie odbierać ciepło nie tylko przez dno kega, ale i przez ścianki boczne. Pomiędzy ścianki od góry muszę jeszcze powpychać trochę foli aluminiowej w celu ograniczenia prędkość przepływu gorącego powietrza. Liczę na oszczędność czasu oraz na mniejsze zużycie gazu. Jutro całość przetestuje podczas warzenia Kolscha Edytowane 12 Października 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Pomysł teoretyczne dobry, jednak w praktyce ten "ciąg boczny" o któym piszesz nie wpłynie znacząco na zużycie gazu oraz stratę ciepła poprzez scianę boczną kega. Aluminium przewodzi ciepło doskonale. Jest co prawda jeszcze powietrze które coś tam izoluje. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest izolacja kega na maxa czyli np. wełna mineralna pomiędzy i grzanie od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Zobaczymy w przyszłości mogę postarać się o jakąś izolacje. Tylko, jaki materiał się nadaje na takie temperatury pianka?, wełna mineralna?. Ten walec wykonałem z blachy ocynkowanej nie aluminiowej wiele to nie zmienia, bo blacha też przewodzi ciepło. Kölsch już się zaciera wiec testy trwają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Możesz spróbować rozwiązania kompromisowego, ocieplić wełną górna połowę, zostawić pustą dolną. Do tego będzie się nadawać wełna kominkowa, mam jeszcze jakieś kawałki wiec mogę Ci przy okazji podrzucić lub przesłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 # nr 72 Kölsch Zasyp: słód pilzneński Litovel 6,0 kg słód monachijski Litovel 1,3 kg słód pszeniczny 1,0 kg Zacieranie: 50°C - 10' 62°C - 45' 72°C - 45' 76°C - 10' Chmielenie 75' w 15' - 40g Sybilla, granulat 7,1% alfa-kw. w 50' - 35g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw. w 72' - 33g Halertau Tradicion, granulat 5,2% alfa-kw. Fermentacja: Wyeast 2565 Kölsch starter Uzyskałem 44 L i 13 °Blg oraz 2L rezerwy na startery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Modernizacja zaskoczyła mnie pozytywnie. Brzeczka szybko się zagotowała a podczas chmielenia palnik był mocno przykręcony. Wystarczył maleńki płomyczek. Próbowałem zmierzyć temperaturę przy pomocy termometru IKEA. Temperatura przekroczyła maksymalny zakres, czyli było ponad 130°C. Josefik nie będę już więcej kombinować z izolacjami. Łatwo i szybko mogę to rozkładać, myć i szorować. Dzisiaj trochę mi wykipiało jak dodawałem chmiel. Edytowane 13 Października 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Tak, jak działa nie ma co więcej grzebać. Do mycia to na pewno najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Czy to jest keg 50l Edytowane 13 Października 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Czy to jest keg 50l Tak 50L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Pytałem bo też mam kadź zrobiona z kega 50l i jeszcze nigdy nie udało mi się otrzymać 44l. Dolewasz podczas gotowania to co zostało z wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Pytałem bo też mam kadź zrobiona z kega 50l i jeszcze nigdy nie udało mi się otrzymać 44l. Dolewasz podczas gotowania to co zostało z wysładzania? Nie wysładzam pełny Keg oraz gar 6L. Gar stawiam na palnik w kuchni i gotuje ok 15 minut. W taki sposób zwiękaszam sobie wybicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Czasem ma najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Zobaczymy w przyszłości mogę postarać się o jakąś izolacje. Tylko, jaki materiał się nadaje na takie temperatury pianka?, wełna mineralna?. Ten walec wykonałem z blachy ocynkowanej nie aluminiowej wiele to nie zmienia, bo blacha też przewodzi ciepło. Kölsch już się zaciera wiec testy trwają. Ja to zrobiłem jak w tym poście i nie narzekam. Radzę Ci jeszcze wyciąć górę kega zostawiając tylko uszy. Ułatwia mycie i obsługę warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Przy zacieraniu i filtracji warto tak zrobić. Do chmielenia lepiej zastosować mój patent. Przy następnej warce będę miał czujnik typu Pt-100 i dokładnie zmierzę temperaturę pomiędzy ściankami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 # 73 Bożonarodzeniowe 20-10-2012 Zasyp: - pilzneński 3,5 kg - pszeniczny jasny 0,7 kg - karmelowy ciemny Litovel 0,5kg - palony Żywiecki 120g Zacieranie: - 52°C - 10 minut - 64°C - 50 minut -72°C - 20 minut Chmielenie: 60 minut - 60' Perle 40g - 60' Junga 40g - 3' Perle 20g Przyprawy w 50' - cynamon mielony 7g - imbir mielony 4g - gałka muszkatołowa mielona 7g - gożdziki 17 szt - skórka pomarańczy kandyzowana 41g - cukier biały 0,5 kg Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg. Fermentacja: T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 # nr 72 Kölsch przelany na cichą zeszło do 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 # 74 Alt. Zasyp Słód monachijski 4,5kg Słód pilzneński 1,3kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,7kg Zacieranie Zasyp na 40°C w 24l wody rzadkie odebrane (16L) po 15' gęste 50°C - 15' 65°C - 50' 72°C - 15' gotowanie 20' po zmieszaniu 61°C 35' 72°C - 15' 76°C - 15' Chmielenie 70' w 10' - 110g Lubelskiego granulat w 45' - 40g Hallertauer Tradition granulat w 55' - 2 łyżeczki mchu irlandzkiego w 67' - 20g Hallertauer Tradition granulat Fermentacja Wyeast 2565 Kölsch gęstwa. Wyszło 44L 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Przy zacieraniu i filtracji warto tak zrobić. Do chmielenia lepiej zastosować mój patent. Przy następnej warce będę miał czujnik typu Pt-100 i dokładnie zmierzę temperaturę pomiędzy ściankami. Dzisiaj przy warzenia Alta dokonałem dodatkowych pomiarów temperatury czujnikiem typu Pt 100 Przy odkręconym zaworze na max temperatura wynosiła ok. 220 – 230°C Podczas gotowania przy zaworze przykręconym do podtrzymania temperatury wrzenia temp wynosiła ok. 145°C Polecam wszystkim warzącym na palniku gazowym to udoskonalenia. Edytowane 30 Października 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 # 73 Bożonarodzeniowe przelane na cichą 3,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 # nr 71 Stout dzisiaj zabutelkowałem 55 szt 0,5L z dodatkiem 110g cukru reszta poszła do Kega odfermentowało do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Kolsche dotarły wieczorową porą. Bardzom wdzięczny. Jeśli nie rozłożę się jeszcze bardziej, jutro coś tam uwarzymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 # nr 75 American Ale Zasyp: - słód Pilzeński Litovel 6,0 kg, - Słód Monachijski Litovel 2,0 kg - słód Karmelowy Litovel 0,5 kg, Zacieranie 25 L wody 53°C - 10' 68°C - 1,5 H 72°C - 30' Chmielenie 60 minut - 50g Amarillo szyszka 60' - 50g Cascade szyszka 25' - 1 Łyżeczka mchu irlandzkiego 10' - 20g Cascade szyszka 0' Fermentacja White Labs WLP060 American Ale Yeast Blend starter z gęstwy od kol. Portera dzięki Jędrek Wyszło 43L 14 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Kolega też, widzę, nie próżnuje Czyżby kolejny "potop" szwedzki nas czekał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się