Szwed Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ja butelkuję w temperaturze 7-8°C i ostatnio dodałem 70 g glukozy, zgodnie z tymi zleceniami: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765. Jak sytuacja u Ciebie wygląda pijąc piwo po upalnym lecie? PS. dane dla warki 20 l. Wróciłem do tematu refermentacji. Faktycznie po upalnym lecie piwo się bardzo pieni ( granatów nie było). Jak to wygląda dając o 50% mniej glukozy?. Czy takie piwo jest nagazowane po miesiącu?, czy trzeba czekać dłużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 # 35 ? Doppelbock dzisiaj zostanie zabutelkowany z dodatkiem 130g glukozy 5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 # 36 ? RIS wczoraj został zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy 7°Blg trochę za mało odfermentował Bardzo dobrze odfementował, RIS to nie IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Dziękuję Coder za tą wiadomość będę spokojniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 # 38 PILZNER Zasyp: Pilzneński 4 kg Carapils 0,3 kg Caramunich typ I 0,5 kg, Zacieranie 15 L wody 54°C. ? 10 min. 64°C ? 50 min 72°C ? 20 min 78°C ? filtracja Chmielenie 75 minut 5min ? 30g (Saaz szyszki) 5min ? 30g Lubelski granulat 60min ? 20g (Saaz szyszki) 60min ? 10g Spalt Select granulat .Fermętacja - gęstwa Wyeast 2001 - Urquell Lager Wyszlo 25L 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Widzę Krzysiu, że ostatnio Pils za Pilsem gości w Twojej warzelni Co masz jeszcze w planie uwarzyć ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 dzisiaj Tmave właśnie się filtruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 # 39 TMAVE Zasyp: Pilzneński 2 kg Monachijski 2 kg Carahell 0,3 kg czekoladowy 0,3 kg, Jęczmień palony 0,05 kg Zacieranie miało być z dekoktem ale było tak 15 L wody 53°C. ? 10 min. 63°C ? 50 min 72°C ? 20 min 78°C ? filtracja Chmielenie 60 minut 5min ?20g Hallertau Tradition granulki 5min ? 10g Perle (granulat), 50min ? 20g Hallertau Tradition granulki Teraz się filtruje chmielenie jeszcze przede mną Dodam gęstwę Wyeast 2001 - Urquell Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 # 39 TMAVE Wyszlo 25L 12,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) # nr 40 Marcowe - Oktoberfestbier Zasyp 5,0 kg - pilzneński 3,0 - monachijski 1,3 - caraamber 0,4 - karmelowy litovel 0,3 Zacieranie 15 L wody temp 53°C 15 minut 62°C 40 minut 72°C 20 minut 78°C filtracja Chmielenie 65 minut 5 minuta 30 g Sazz szyszka 5 minuta 20g Hallertau Tradition granulki 50 minuta 20g Sazz szyszka 50 minuta 10g Hallertau Tradition granulki Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager Edytowane 21 Stycznia 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 # nr 40 Wyszło 24L 14,5 °Blg Gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager 1 zbiór zebrana została 18 grudnia przez kol. 19Mateusz87, czyli ponad miesiąc temu. Trochę się bałem czy wystartują, zaryzykowałem, bo to są moje ulubione drożdże i się opłacało, były zdrowe i bardzo głodne. Dzisiaj rano już pięknie pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Cieszę się, że drożdżaki ruszyły bez problemu Podobnie jak Ty obawiałem się czy jeszcze będą zdatne do użytku. Mam nadzieję, że piwko pierwsza klasa z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Nie mów hop póki nie przefermentujesz Edit: usłyszałem o takim tricku dla starych gęstw: bierzesz łyżke gęstwy i robisz z niej starter Edytowane 22 Stycznia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Wczoraj dwie warki przelałem na cichą # 38 3 °Blg # 39 4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 # 40 dzisiaj poszła na cichą 4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Ja butelkuję w temperaturze 7-8°C i ostatnio dodałem 70 g glukozy' date=' zgodnie z tymi zleceniami: [url']http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765[/url]. Jak sytuacja u Ciebie wygląda pijąc piwo po upalnym lecie? PS. dane dla warki 20 l. Wróciłem do tematu refermentacji. Faktycznie po upalnym lecie piwo się bardzo pieni ( granatów nie było). Jak to wygląda dając o 50% mniej glukozy?. Czy takie piwo jest nagazowane po miesiącu?, czy trzeba czekać dłużej? Trzymam piwa w piwnicy, gdzie fermentowały - średnio 9 - 10°C w zależności od temperatury na zewnątrz - więc po miesiącu dobrego nagazowania jeszcze nie ma. Pils, do którego dałem 70 g glukozy na 19,5l po 1,5 miesiąca był już dość dobrze nagazowany. Z kolei marcowe (85 g glukozy na 20,5 l) po podobnym okresie szczypie w język, ale bąbelków mało. Zobaczymy jak sytuacja się zmieni gdy temperatura w piwnicy podskoczy do 15°C i więcej, ale mam przeczucie, że będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 # 38 PILZNER zabutelkowany z dodatkiem 140 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 # nr 41 LAGER WESELNY Zostałem poproszony o nawarzenie piwa na wesele. Planuję popełnić trzy warki po 30 L W kolejce czeka jeszcze Tmave oraz Hefe-Weizen Jeśli ktoś z szanownego grona warzył już na wesele proszę o sugestie. Coś na ten temat czytałem w wątku Jejskiego. Nie mam pomysłu na etykiety. Chciałbym zamieścić na etykietach informacje o składzie, o tym, że piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane. Co by goście się nie przestraszyli, że np. jest mętne. Zasyp 6,3 kg - pilzneński Litrovel 4,5 - monachijski Litrovel 1,5 - Karmelowy Litrovel 0,3 Zacieranie 20 L wody 52°C 15 minut 62°C 40 minut 72°C 30 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 30g Perle granulat 5 minuta 30g Hallertau Tradition granulat 50 minuta 30g Hallertau Tradition granulat Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager Uzyskałem 30L 14°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Kolejna warka na wesele gotowa. Teraz biegnę do Ignaca99 na karty, dzisiaj gramy w Skata # nr 42 Tmave weselne Zasyp 5,4 kg - pilzneński Litrovel 2,5 - monachijski Litrovel 2,5 - Czekoladowy 900 EBC 0,25 - Słód Black 1500 EBC 0,15 Zacieranie 20 L wody 52°C 10 minut 63°C 45 minut 72°C 20 minut 78°C filtracja Chmielenie 60 minut 5 minuta 30g Premiant granulat 50 minuta 30g lubelski granulat Drożdże gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager Uzyskałem 30,5 L 12,5°Blg Edytowane 30 Maja 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Kolejna warka na wesele gotowa. Teraz biegnę do Ignaca99 na karty, dzisiaj gramy w Skata A kto trzeci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) A kto trzeci? Kto trzeci ? Miał być kolega Yes, ale żona dała mu szlaban. Więc brakuje nam trzeciego. Wsiadaj do Cytryny i pędź. A1 do Rownia, potem w prawo a dalej już już trafisz. Czekamy. Śpiesz się , bo tajlong już leży. Edytowane 18 Lutego 2011 przez Ignac99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 A kto trzeci? Kto trzeci ? Miał być kolega Yes' date=' ale żona dała mu szlaban. Więc brakuje nam trzeciego. Wsiadaj do Cytryny i pędź. A1 do Rownia, potem w prawo a dalej już już trafisz. Czekamy. Śpiesz się , bo tajlong już leży.[/quote'] Musicie, pierony, tak daleko mieszkać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Daleko? Autostradą kawałek. I ciesz się, ze jeszcze autobahna jest bezpłatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Daleko? Autostradą kawałek. I ciesz się, ze jeszcze autobahna jest bezpłatna. Heee. rzut beretem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Pieron, a Ty co? Grasz w skata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się