trzciała Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 witam serdecznie, podaje pod dyskusje moja kolejną recepturę ponieważ miałem niemal rok przerwy w warzeniu i może ktoś coś jeszcze doradzi tak więc zamierzam poczynić APA single hop Citraceluje max w 12 BLG, chce osiągnać dużą pijalność przy stosunkowo wysokiej wytrawności i bardzo intensywny aromat chmielowy, ze średnią goryczką WYBICIE 20L zasyp (Strzegom) PALE ALE 3 KGPSZENICZNY 1 KG s-04 (tak wiem lepiej US-05, ale akurat brak na stanie w sklepie, a nie będę specjalnie z innego ściągał na jedna warke) zacieranie najprawdopodobniej na lenia w 64-66 stopniach około 70 min CHMIELENIE:20g CITRA - 60'20g CITRA - 10'50g CITRA - 0' możliwe, że 20' hop stand dosypując jeszcze jakieś 20g CitryFERMENTACJAburzliwa myślę, że max tydzień, będę próbował utrzymać temp max 19-20 stopni przez pierwszą dobę, potem około 18-19 stopni do końca burzliwej przelanie na cichą, pewnie też z tydzień w około 18 stopniach i na cichą planuję wsypać ok 50g CITRY jak to chmielenie widzicie i zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 zacieranie ok, chmielenie ok, burzliwa 2 tygodnie, drozdze us05. s04 sie nie nadaja do tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) Czemu niby Twoim zdaniem nie nadają się ? Moim zdaniem wyjdzie ok. Poza tym że mogą nie zejść tak nisko jak us-05, chociaż to słyszałem tylko z opowieści, z moich doświadczeń stopień odfermentowania jest dość zbliżony. Edytowane 26 Września 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Zacznij fermentacje w niższej temperaturze i ewentualnie podnieś stopień czy dwa pod koniec. Te drożdże mają dosyć gwałtowny start, podnoszą temperaturę fermentującej brzeczki dając przy tym estry.Łap opis stylu:http://www.piwo.org/topic/20131-18b-american-pale-ale/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 pwio nie ma być ortodoksyjnie stylowe, ma na APA'ie bazować co do drożdży dokładnie to, co napisał Skajo - z moich doświadczeń też wynika, że mają podobne odfermentowanie do US-05, malo tego dają czystszy profil aromatyczny, a ja chce maksymalnie uwydatnić chmielDrakon co do temp, niestety z dokładnym trzymaniem temperatury będzie duży problem bo nie posiadam lodówki do fermentacji, bazuje na piwnicy gdzie jest stała temperatura, w tym momencie około 18 stopni, dlatego nie chce przekroczyć 20 i trzymać ją w miare stale na poziomie 18-19, żeby zjadły co maja zjeść i żeby piwo dofermentowało do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Styropianowe pudło + zamrożone butelki i spokojnie utrzymasz poniżej 20 o ile regularnie będziesz butle wymieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Styropianowe pudło + zamrożone butelki i spokojnie utrzymasz poniżej 20 o ile regularnie będziesz butle wymieniał. wiem, ale nie miałem kiedy zmontować takowego przed sezonem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Skoro nie masz lodówki to schłodź piwo jak najniżej dasz radę (myślę że 14stopni było by OK) a dopiero potem zadaj drożdże tak aby temp. brzeczki podniosła się do tej w piwnicy już przy pracujących drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Skoro nie masz lodówki to schłodź piwo jak najniżej dasz radę (myślę że 14stopni było by OK) a dopiero potem zadaj drożdże tak aby temp. brzeczki podniosła się do tej w piwnicy już przy pracujących drożdżach. a nie będą miały problemów, ze startem w tych 14-15 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Nie, ja teraz fermentuję AAA 13,5 blg i w okolicach 15,5 stopnia pięknie s04 ruszyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Skoro nie masz lodówki to schłodź piwo jak najniżej dasz radę (myślę że 14stopni było by OK) a dopiero potem zadaj drożdże tak aby temp. brzeczki podniosła się do tej w piwnicy już przy pracujących drożdżach. a nie będą miały problemów, ze startem w tych 14-15 stopniach? Nie sądzę aby były jakieś problemy.y Ja ostatnią warkę, co prawda na US-05, fermentowałem tylko w 14-15 i było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to: 5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min I chmielenie: Citra 30g 60' 30g 15' 30g 5' Drożdże s04 Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 no to pozostaje tylko przypilnować temp fermentacji, żeby nie uciekła zbyt wysoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to: 5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min I chmielenie: Citra 30g 60' 30g 15' 30g 5' Drożdże s04 Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne Ile do jakiego BLG wysładzasz? jak długo gotujesz? nie dajesz nic na aromat na cichą? Edytowane 27 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Blg jakie wyjdzie najczesciej jest 14 czasem troche wyżej odfermentowuje do 3 czasem 4, na aromat nie daje nic bo to jest takie piwo bez kombinacji na szybko. Gotowanie standard 60 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakowski Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Wiatrol, po jakim czasie leżakowania nadaje się do spożycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Spokojnie po 4 tyg ale pierwsze butelki znikały już po dwóch :-) Refermentacja 3g na butelke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Ej tam w piwach których pierwsze skrzypce ma grać chmiel można je pić od razu po nagazowaniu. Słyszałem opowiastki jak to ludzie przelewali piwo z fermentora w keg nagazowali sztucznie i na drugi dzień już schodził na imprezie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 więc poczyniłem ową warkę... wyszło 11,5 BLG przy 17,5 litra, troche mało, ale biorąc pod uwagę ilość chmielu po chmieleniu, ok. 2 litrów zostało uwięzione w osadzie (a jakoś nigdy nie chce mi się bawić w odzyskiwanie) wszystko poszło raczej bezproblemowo, drożdze zadane około godziny 20:00 do brzeczki w temperaturze ok 18-19 stopni, drożdże eksperymentalnie zamiast w wodzie rehydratyzowałem w brzeczce z filtracji (miej więcej w połowie wysładzania odebrałem ok 250 ml) i popełniłem błąd bo zapomniałem jej zagotować celem sterylizacji (oby nie było zakażenia) dziś o 10:00 jak sprawdzałem temetarure na fermentorze ok 18,5 stopnia gdzie otoczenia 18 stopni, kilka bulknięć na minute, więc zaczyna pracować na hop stand (ok 80 stopni) po wyłączeniu palnika poszło 50g Citry na jakieś 20 minut, chyba przesadziłem bo sporo goryczki to podbiło i piwo raczej będzie miało mocna goryczkę takie tam wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 W brzeczce prosto po filtracji może być sporo syfu i to takiego potrafiącego naprawdę mocno napsuć piwa (pleśnie). Rehydratacja w brzeczce tez słaby pomysł, nie bez powodu robi się ją właśnie w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Chmielenie whirlpoolowe podnosi goryczke ale w bardzo małym zakresie. Wiec piwo nie powinno się po nim stać dużo mocniej goryczkowe. W wyslodzinach jest sporo syfu więc się przygotuj że raczej z tej warki nic nie będzie. Edytowane 9 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 właśnie ten mój błąd mnie najbardziej martwi, no ale zoabczymy co z tego wszystkiego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to: 5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min I chmielenie: Citra 30g 60' 30g 15' 30g 5' Drożdże s04 Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne Zacieranie kończysz na 68°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Robiłem kilka piw bez mashoutu i nie dostrzegłem negatywnych skutków. Poszukaj wątku o za i przeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Przy zacieraniu na lenia raczej nie robi się mashouta. Ja zawsze zacieram w taki sposób i piwo wychodzi dobre (subiektywne odczucie) i nie mam problemów z wysładzaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się