Bidd Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Mam kilka kilka kilogramów pigwowca japońskiego (kuzyn pigwy, tylko że mniejsze owoce). Zastanawiam się jaki gatunek uwarzyć z pigwowcem, a także w jaki sposób go najlepiej dodać. Widziałem tylko przepisy na lagery z dodatkiem soku z pigwy, ale zastanawiam się nad czymś górnej fermentacji. Poradźcie proszę coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Dodać zapewne najlepiej na cichą jak większość owoców. A co można z nim zrobić? Wszystko Na tym polega piękno piwowarstwa. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to jakiś Berliner Weisse, ale mając na koncie 4 warki pewnie nie chcesz bawić się w kwasy. To może jakieś lekkie pale ale, american wheat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 ja to bym pokroił i zasypał cukrem jak dla mnie nie jest to owoc który nadaje się do piwa, jak się ma dużo i za darmo nie znaczy że trzeba ładować od razu do piwa, ale kto co lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidd Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Przede wszystkim zrobię nalewkę, ale zostanie mi jeszcze sporo Wrzucając na cichą lepiej zmiażdżyć czy wystarczy pokroić w kosteczkę? W berlinera na razie nie chcę się bawić, więc chyba ipa albo american wheat będzie. Chyba, że coś innego mi wpadnie do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Pokroić w kostkę i zamrozić. Wrzucić zamarznięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidd Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 A ma ktoś pomysł ile tego wrzucić na 20l brzeczki? Kilogram? Dwa? Ćwierć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Na milkthefunk sugerują 4-5kg na 20 litrów. Pamiętaj też, że samo mrożenie nie zabija większości drobnoustrojów i infekcje dzikimi drożdżami z owoców stosowanych w ten sposób są stosunkowo częste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) o orzeszku 4-5 kg? przecież te owoce są bardzo intensywne Z tego co widzę to w usa dodają ok 3 kg, ale pigwy (quince). Pigwowiec jest bardziej intensywny od pigwy. Edytowane 28 Września 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Ja dałem 90 g kiedyś w witbierze i zdominowało całe piwo Ledwo pijalne było z początku, bo kwaskowate, a pigwa dominowała caluśki aromat. Do tego miałem problem z nagazowaniem butelek oraz totalny brak piany z tego co widzę w notatkach z tego okresu. Nie wiem czy dodatek pigwy nie wpłynął na to Co ciekawe mam zapisane, że są gdzieś jeszcze dwie butelki tego piwa Muszę pogrzebać w piwnicy bo to będzie najstarsze piwo, które się ostało w browarze... Sprawdziłbym jak się zestarzało - zostawiłem je bo pewnie nie było gazu w nim. Przepis tutaj: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-3?do=findComment&comment=167752 Początkujący byłem wiec nie ma za wiele notatek z tego okresu i są bardzo nie dokładne Edytowane 28 Września 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 A, to mój błąd, faktycznie sprawdziłem dla zwykłej pigwy. No i przytaczam tylko to co podaje milkthefunk jako punkt zaczepienia, sam ani pigwy ani pigwowca nigdy w piwie nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Odkopię temat, robił ktoś piwo z dodatkiem pigwy (zwykła pigwa)? Chcę dodać malinę i pigwę, tylko nie wiem jakie ilości. Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się