łysy ĄĘ Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 Planuję zrobienie APA z limonką ok. 12Blg. Celuję w podobieństwo do limonka hooligans z Piwoteki. Do kotła pójdzie sok i zest. Chciałbym, żeby smak i aromat limonki był na tyle wyraźny, że nie da się go pomylić z cytrusowymi chmielami, ale żeby nie był zbyt dominujący w piwie. No i pytanie: ile owoców przeznaczyć na 20litrową warkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 Osobiście dałbym około 1-1,5g na litr piwa, i dałbym to w dwóch etapach, do kotła na 5-10 min, ewentualnie WH oraz drugi etap na fermentację cichą (uprzednio sprawdzając czy odpowiada Ci taki poziom "zlimonkowania" piwa a sok bym odpuścił, limonka ma bardzo intensywny aromat, możesz łatwo przesadzić i zamiast przyjemnego samku/aromatu będziesz miał sok limonkowy o profilu gorzko-kwaśnym. łysy ĄĘ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 skórka z limonki pachnie fajnie, ale jak się przedawkuje z nią to taki perfumowany aromat jak dla mnie jest , do wita dawałem z 2 sztuk skórkę myślę że jak bym dał z 3 też tragedii by nie było, soku chyba bym nie dał łysy ĄĘ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 Sok z limonki zakwasi delikatnie brzeczkę i piwo, sam w sobie nie szkodliwy, zetnie też białka podczas gotowania, a na fermentacji cukry z niego przerobią drożdże. Dawałem sok z cytryny do witka i nic nie było czuć ale to jedna cytryna była. Znając piwotekę władowała to na cichą dla spotęgowania efektu, ale ile to nie wiem. Dodawałem limonkę raz do APA w sumie skórka z 2 limonek poszła, szału w aromacie nie było, choć wydawał się nieco zbogacony. Teraz dałbym tam na 5 minut z skórkę z 5 maks limonek by uniknąć mydlastych posmaków, o których koledzy piszą. Limonki są małe to i mało skórki Sok generalnie bym sobie odpuścił bo do czasu cichej musiałbyś nowe limonki mieć a ten sok skiśnie. Pamiętaj też że jak dasz ten sok do fermentacji to sprawdź pH czy nie zjechało dla drożdży za nisko, bo mogą się zestresować i doładować siarki, aldehydu lub innych nieciekawych posmaków i aromatów. łysy ĄĘ, matgier and pan_czarny 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted September 29, 2016 Author Share Posted September 29, 2016 Sok z limonki zakwasi delikatnie brzeczkę i piwo, sam w sobie nie szkodliwy, zetnie też białka podczas gotowania, a na fermentacji cukry z niego przerobią drożdże. Dawałem sok z cytryny do witka i nic nie było czuć ale to jedna cytryna była. Znając piwotekę władowała to na cichą dla spotęgowania efektu, ale ile to nie wiem. Dodawałem limonkę raz do APA w sumie skórka z 2 limonek poszła, szału w aromacie nie było, choć wydawał się nieco zbogacony. Teraz dałbym tam na 5 minut z skórkę z 5 maks limonek by uniknąć mydlastych posmaków, o których koledzy piszą. Limonki są małe to i mało skórki Sok generalnie bym sobie odpuścił bo do czasu cichej musiałbyś nowe limonki mieć a ten sok skiśnie. Pamiętaj też że jak dasz ten sok do fermentacji to sprawdź pH czy nie zjechało dla drożdży za nisko, bo mogą się zestresować i doładować siarki, aldehydu lub innych nieciekawych posmaków i aromatów. A może tak? Wezmę 5 limonek, oskrobię je na tarce z zielonego zestu. Zest pójdzie do gara, a owoce do lodówki. Przy przelewaniu na cichą zrobię małe badanie "na język" odbierając pół litra zielonego piwa i dodając po troszku sok, żeby wyczaić akceptowalne stężenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted October 1, 2016 Share Posted October 1, 2016 Robiłem piwo z limonką, którą dodawałem 1 sztukę na 2 litry piwa. Limonka zblendowana w całości i macerowana w rumie. Piwo wyszło z super aromatem, ale bardzo wytrawne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 2 limonki na 5 litrów piwa. Wycisnąć sok i zagotować w nim starty zest. Wszystko razem na 2-3 dni cichej do fermentora. Ilości są tak niewielkie, że możesz wlać nawet gorące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.