astamoth Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Załóżmy, że chcę uzyskać 20l brzeczki o gęstości 24BLG. Zakładając, że użyłem odpowiedniej ilości słodu do zacierania mogę: a) przerwać wysładzanie przy 20l (gdy mam 24BLG) i potem podczas gotowania dolewać wody aby uzupełnić tę parującą i utrzymać ilość b) wysłodzić 25l o gęstości 19BLG i pozwolić się wygotować 5l wody Czy są jakieś argumenty za jednym albo drugim sposobem? Ostateczny efekt jest zbliżony - 20l o gęstości około 24BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) W drugim wypadku będziesz miał więcej blg. Bo w tych dodatkowych 5l wyslodzin będzie więcej cukru niż w wodzie Edytowane 3 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Uwzględnij straty na chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Gotuj długo i z wysłodzinami a będziesz pił pysznego barley wine. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Weź pod uwagę, że nie tak łatwo jest wyciągnąć z samego wysładzania brzeczkę 24blg, musiałbyś użyć dużo słodu i/lub nie wysładzać/zrobić bardzo gęste. Jeśli dobrze pamiętam mi z 15kg pale ale ( zacieranie1:3) wyszło 30l 19blg brzeczki przedniej i odparowanie wody do 27blg zajęło ok. 4h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 O tym, że nie łatwo uzyskać 24BLG już się przekonałem. Z 9kg słodu wyszło 20,5 litra brzeczki o gęstości 21,5 BLG. Wygląda na to, że opcja druga jest jedyna sensowna. Wysłodzić więcej i odparować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się