Dr2 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) - jak farfocle opadną 15-20min wkładam wysterylizo2any płaski talerz - przelewam kranikiem rurką ze 2 litry i wracam a dodaję wody do 30 litrów talerzyk zbędny, a wodę do wysładzania dolewasz dopiero jak w trakcie spuszczania filtratu lustro zacznie się zbliżać do powierzchni młóta. - dodaję cukru (4gr na każde 500ml) z 1l wody (jaka temp?) wg mnie to dużo za dużo, 5g/l starcza I taka uwaga, nie trzymaj się tych liczb tak kurczowo. Warzenie piwa to procesy naturalne, a natura chyba nie za bardzo lubi jak się ją tak ściśle traktuje. Fermentuję się tyle czasu ile trzeba . Refermentuje się też tyle ile trzeba. Edytowane 6 Października 2016 przez Dr2 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) Panie szanowny - to ogólna receptura. Myślę że na moją pierwszą warkę wezmę 5kg... albo nie, 5.5kg słodu pilzeńskiego, 20l wody i będę to gotował 50min w temp 69-70°C aby piwo było mniej wytrawne a bardziej słodkie a do tego jasne. Dobrze kombinuję? Edytowane 6 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Myślę że na moją pierwszą warkę wezmę 5kg... albo nie, 5.5kg słodu pilzeńskiego, 20l wody i będę to gotował 50min w temp 69-70°C aby piwo było mniej wytrawne a bardziej słodkie a do tego jasne. Dobrze kombinuję? za mało danych co by wiedzieć i wróżyć czy dobrze kombinujesz Myślę, że kombinujesz wiele, ale mało wiedzy pochłaniasz. Przy okazji, to w tych temperaturach się nie "gotuje" tylko zaciera i myślę, że to za wysoka temperatura nawet jak na Twoje oczekiwania. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 wg mnie to dużo za dużo, 5g/l starcza Wyjdzie 2.5g na butelkę, piwo nie będzie zbyt mało gazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 za mało danych co by wiedzieć i wróżyć czy dobrze kombinujesz Myślę, że kombinujesz wiele, ale mało wiedzy pochłaniasz. Jakbym wiedział wszystko to bym nie pytał, po to chyba jest forum aby uzyskać informację, wiedzę? Na początku napisałem, że pytam i chciałbym być potraktowany jednostkowo, nie każdy jest takim omnibusem jak kolega - ja nie jestem więc pytam. Na początek chciałbym piwo proste, bardziej jasne noż ciemne, bardziej słodkie niż wytrawne, podobne do piwa MASTNE Cieszyńskie (ale zauważalnie lepsze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Wyjdzie 2.5g na butelkę, piwo nie będzie zbyt mało gazowane? nie Jakbym wiedział wszystko to bym nie pytał, po to chyba jest forum aby uzyskać informację, wiedzę? tak, ale zauważ, że pytać tez trzeba właściwie, a wiedzę zdobywa się również przez lekturę tego co jest już napisane. Na początku napisałem, że pytam i chciałbym być potraktowany jednostkowo, fajnie że masz takie życzenia, ale to jest forum, a nie prywatny folwark czy nie daj boże jaka twarzoksiążka. podobne do piwa MASTNE Cieszyńskie (ale zauważalnie lepsze) jeśli na tym forum oczekujesz odpowiedzi na takie pytanie to ... zdefiniuj co to wg Ciebie znaczy "zauważalnie lepsze" Wybacz, ale wyobraź sobie, że tu w zakresie piwa każdy ma raczej indywidualne preferencje niekiedy znacząco różniące się od siebie. O gatunkach i klasyfikacji piw nie będę Ci tu pisał bo i tak myślę, że powinieneś chyba najpierw coś poczytać. Polecam nasze Wiki. Nie jest doskonałe, a zawarty jednak jest tam ogrom wiedzy (bez zbędnego teoretyzowania). http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 1. Ilość słodu policz sobie z np brewness czy innego kalkulatora wegle tego co chcesz otrzymać np 13 blg czy 17. 2. Wodę podgrzej 2-3 stopnie bardziej niż zakładana temperatura zacierania (chyba, że słód trzymasz w jakimś zimnym miejscu), po wsypaniu słodu odczytasz o ile Ci spadła temperatura i będziesz wiedział na przyszość, 3. Tależyka nie sterylizuj, i tak to potem gotujesz, a co ważniejsze, nie licz litrów które zawrócisz, a patrz przez wężyk czy leci klarowne czy nie, jak leci klarowne to zamykasz i zarwacasz. 4. Wody do wysładzania tak jak Ci kolega wyżej napisał. 5. Temperatura fermentacji... Poczytaj więcej bo to nie tak że masz 20 stopni i będzie git. 6. Tutaj masz fajnie opisane kroki zacierania. Poczytaj to będziesz wiedział na przyszłość co i jak. http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna 7. Zrób FFT czyli test szybkiej fermentacji. Drożdze uwodnij (proste słowo) w słoiku, próbkę z finalnym BLG przelej do tego słoika i zostaw gdziekolwiek w mieszkaniu. Dzięku temu będziesz wiedział jak głęboko drożdze powinny odfermentować. I tym sposobem o granaty nie będziesz musiał się martwić o ile nie skopiesz fermentacji lub nie dodasz złych/słabych drożdzy. ufff Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 7. Zrób FFT czyli test szybkiej fermentacji. Drożdze uwodnij (proste słowo) w słoiku, próbkę z finalnym BLG przelej do tego słoika i zostaw gdziekolwiek w mieszkaniu. Dzięku temu będziesz wiedział jak głęboko drożdze powinny odfermentować. I tym sposobem o granaty nie będziesz musiał się martwić o ile nie skopiesz fermentacji lub nie dodasz złych/słabych drożdzy. ufff Oczywiście brzeczkę do testu FFT wlewasz do słoika po zadaniu drożdży do fermentora . Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 jak leci klarowne to zamykasz i zarwacasz. Nie radzę zamykać, z mojego nadal małego doświadczenia wiem, że jest to przepis na zatkaną filtrację Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Będę jednak warzył z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Przygotowałem sobie taką recepturę, co o niej sądzicie? Coś zmienić, dodać, odjąć? Warka na 20l - - płynny ekstrakt słodowy Pale Ale 1.7l (tj. 1 opak.) - płynny ekstrakt pszeniczny 3.4l (tj. 2 opak.) - ekstrakt słodowy jasny w proszku do refermentacji 200g na 1l wody (dobra proporcja, nie za dużo?) - chmiel Hallertauer Blanc (DE) 30g na 30min do gotowania - chmiel Tettnang (DE) 30g do fermentacji cichej - drożdże Mauribrew Weiss Y1433 12.5g (tj. 1 saszetka). Edytowane 21 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Jak na moje obliczenia wykonane na kolanie daje to około 14-16 BLG (nie wiem jak bardzo zagęszczone są ekstrakty, 70-80% zakładam), przy IBU około 22. Wydaje mi się, że piwo będzie niedochmielone. Drożdże powinny uciągnąć taki ekstrakt. Co do refermentacji jeżeli chcesz użyć 200 g na całe 20 l piwa, a nie na każdy litr piwa to też nie powinno być źle, aczkolwiek ja bym użył cukru w ilości nie większej niż 100 g (ot takie mój fetysz, nie lubię mocno gazowanych piw). Mam nadzieję, że przyjdzie ktoś z lepszymi zabawkami niż moja kartka papieru i ołówek i policzy to dokładniej. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 100g na pszeniczniaka to stanowczo za mało. 200g niektórzy powiedzą że to za dużo, ale pewnie te piwo zniknie w ciągu miesiąca więc jak nic nie schrzanisz w czasie fermentacji powinno być ok. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Liczyłem 5g suchego słodu na każde 0.5l piwa. Trochę więcej niź cukru, którego dałbym 4g na kaźde 0.5l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) do usunięcia, odpowiedziałem na stary post Edytowane 21 Października 2016 przez udarr Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Tak więc czy ta ilość sychego ekstraktu słodowego do refermentacji - 5gr na każde 0.5l będzie tu odpowiednia? Druga sprawa to czy prawidłowo obrałem wszystkie składniki (rodzaj i ilość) do mojego trochę eksperymentalnego piwa (eksperymentalne w sensie mam na myśli, że dam płynny ekstrakt Pale Ale zamiast kolejnej puchy ekstraktu pszenicznego) Edytowane 21 Października 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Piwo pszeniczne to nie tylko słód pszeniczny. Proporcje 2:1 są jak najbardziej w porządku. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Piwo pszeniczne to nie tylko słód pszeniczny. Proporcje 2:1 są jak najbardziej w porządku. taaak, tylko pamiętaj, że ekstrakt pszeniczny to nie 100% pszenicy... WES ma 80% pszenicy, Bruntal natomiast 56%-60%. Reszta to jęczmień. Wydaje się więc że jeśli masz WES pszeniczny to będzie ok, jeśli bruntal to może się okazać, że pszenicy masz mniej niż jęczmienia. No ale i tak drożdże są tu kluczowe. Podobno nawet przy zasypie 100% jęczmiennym wychodziły dobre 'pszeniczniaki' stosując drożdże pszeniczne... . Taka uwaga z mojej strony! Życzę dużo bananów i goździków!!! Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Wlasnie taki eksperyment mnie ciekawi. Ktoś juz robił piwo na drożdżach "pszenicznych" z zasypem jęczmiennym 100%? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ktoś juz robił piwo na drożdżach "pszenicznych" z zasypem jęczmiennym 100%? nie robiłem, ale piłem takie piwo i gwarantuję, że na konkursach by nie zauważyli, że w nim pszenicy nie ma Piwo warzył znany (zwłaszcza z weizenów) piwowar. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Pytam, bo sasiad chce zobaczyć jak sie "robi" piwo a lubi pszeniczne. Chce mu pokazać cały proces, ale nie widzi mi sie utknąć z filtracja na pszenicy i zniechęcić sąsiada do domowego warzenia. Czasu tez mamy nie za dużo. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 nie robiłem, ale piłem takie piwo i gwarantuję, że na konkursach by nie zauważyli, że w nim pszenicy nie ma Piwo warzył znany (zwłaszcza z weizenów) piwowar. Bo w weizenach to pewnie drożdże najważniejsze (no i właściwa fermentacja) Nie dekokcja czy zasyp Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Dobra. Namowiliscie. Dla świetego spokoju 25% pszenicy wsypie;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Nie dekokcja i dekokt tysz ważny jest przy tym piwie akurat Edytowane 21 Października 2016 przez Dr2 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Dobra panowie a teraz pytanie: ile suchego ekstraktu słodowego do refermentacji na 20l piwa rozlewanego do 40-tu butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 ile suchego ekstraktu słodowego do refermentacji na 20l piwa rozlewanego do 40-tu butelek? 1. a dlaczego chcesz ekstrakt? (bo to bez sensu raczej i upierdliwe) 2. gdyby nawet, to żeby konkretnie Ci odpowiedzieć należy wiedzieć jakiego oczekujesz nagazowania (każdy woli inne) 3. myślisz, że jakbyś rozlał je do 100 butelek to cukru by trza więcej/mniej? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się